Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи справді Захід дозрів з постачанням озброєння для перемоги України – які очікування
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи справді Захід дозрів з постачанням озброєння для перемоги України – які очікування

Україна збирається з силами та готується продовжувати воювати якісно, на підходи радянські, а тепер уже й російські, ми відповідаємо саме якістю

23 травня 2023, 17:32 comments2721
Поділіться публікацією:

Забезпечення України винищувачами F-16 – пріоритет для США, а реалізація розпочнеться найближчими місяцями, заявив представник Держдепу Меттью Міллер. При цьому він уточнив, що США прояснили українцям, що не заохочують атаки за межами українських кордонів. Водночас, запевняє Міллер, Україна має право вирішувати, як вона хоче проводити військові операції, адже війну розпочала Росія, яка є агресором. У свою чергу, міністр ВПС США Френк Кендалл зазначає, що пройде щонайменше кілька місяців, перш ніж Україна отримає можливість задіяти F-16 у війні проти Росії. Що можна сказати про поведінку Заходу останнім часом у ракурсі російсько-української війни? Які очікування на найближче майбутнє? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи справді Захід дозрів з постачанням озброєння для перемоги України – які очікування

Винищувач F-16. Фото: з відкритих джерел

Захід бачить нашу перемогу не швидкою, без ескалації, як там кажуть

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.) Ігор Романенко поділився таким коментарем:

"Захід додав обертів у допомозі Україні, нарешті остаточно ставши на позиції, що ми маємо не просто не програти, а й – перемогти. Але є різниця підходів (українських та наших союзників). У той час, як Україна хоче перемогти якнайшвидше та рішучіше (для чого нам необхідне сучасне озброєння – швидко та у великих кількостях), Захід бачить нашу перемогу не швидкою, без ескалації, як там кажуть".

Через цю суперечність, пояснює генерал, досить складно складається завершальний етап підготовки до наступальних дій ЗСУ. Тому що досі противник має перевагу в ракетних комплексах, авіації, артилерії, боєприпасах, особовому складі.

"Незважаючи на це, ми збираємося з силами та готуємось продовжувати воювати якісно. На підходи радянські, а тепер уже й російські (ставка на число, а не вміння) ми відповідаємо саме якістю. Сучасне західне озброєння, його ефективне застосування. Такий у нас шлях і такі позиції", – зазначає експерт.

Нарешті, продовжує він, є зрушення в отриманні ракет більшої дії, ніж раніше (до 300 км). Втім, враховуючи, що ракети, що б'ють до 500 км, вважаються зброєю малої дальності, нам добре нарощувати б далекобійні можливості. Але поки що – маємо, що маємо.

"Радіє, що почалися зрушення в ракурсі отримання Україною базового натовського літака — американського винищувача F-16. Тепер важливо, щоб він був ще й оснащений сучасним авіаційним озброєнням, яке дає можливість перейти до панування у повітрі, – наголошує Ігор Романенко. – Це необхідно для ведення як оборонних, так і наступальних дій. До речі, доктрини США і НАТО загалом свідчать, що наступальні операції слід проводити лише, маючи перевагу в повітрі. Тому ми не поспішаємо наступати. Накоплюємо сили. І не йдемо на поводу у російських апологетів, які займаються псевдосвітотворчістю. По суті, воно зводиться до того, щоб ми віддали росіянам частину своїх територій, легітимізували їхнє захоплення. На що, звичайно, ми не йдемо і не підемо. Мета не змінилася – деокупація всіх українських територій".

Україна намагається переконати Захід, що затягування війни шкодить не лише нам, а й йому

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно нагадує, що та сама Німеччина раніше чекала, коли рішення про надання Україні тих чи інших озброєнь ухвалять США. Але зараз уже сама ФРН починає задавати тон. А її позиція впливає на позицію багатьох інших європейських держав.

"Активність українського президента у закордонних візитах (спочатку Європа, потім – саміт "Великої сімки" в Японії) говорить про те, що наступні місяці будуть важливими і з погляду військової компоненти, і з точки зору ухвалення політичних рішень у ракурсі того – що таке мир, перемога, гарантії безпеки", – пояснює аналітик.

За її словами, Україна намагається переконати Захід, що затягування війни шкодить не лише нам (постійні жертви та руйнування), а й йому.

"На тлі цієї війни формуються нові альянси, у тому числі ворожі до демократичного світу, – зазначає Олеся Яхно. – Відповідно, війна "у довгу" на території України несе ризики самому Заходу, створюючи, зокрема, передумови Третьої світової… Тим важливіше, щоб цей рік став визначальним – і обов'язково завершився нашою перемогою. Важливо докласти максимум зусиль, підштовхнувши наших зарубіжних партнерів до ухвалення важливих політичних рішень, у тому числі про надання ЗСУ всього необхідного для знищення ворога".

Читайте також на порталі "Коментарі" — рейд на Бєлгородщині: про що говорить те, що сталося, – чому стало можливим.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини