Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи посилиться підтримка партнерів: що важливо для України на цьому етапі війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи посилиться підтримка партнерів: що важливо для України на цьому етапі війни

Незважаючи на те, що Європа намагається «підставити плече» у постачанні боєприпасів, без підтримки США Україні складно навіть тримати оборону

2 квітня 2024, 14:40 comments3897
Поділіться публікацією:

Згідно з прогнозами, на Україну чекає складний у військовому сенсі квітень, тому що Сили оборони ослаблені (у тому числі через брак людей, озброєнь та боєприпасів), а росіяни посилюють наступальні дії. Не припинять вони, зважаючи на все, і масовані ракетно-дронові атаки. Тим важливіше для нашої країни активізуватися на зовнішній арені, видобуваючи допомогу від зарубіжних партнерів, шукаючи нових важелів тиску на РФ. Експерти поділилися з порталом "Коментарі" своїми очікуваннями від другого місяця весни та чергового війни.

Чи посилиться підтримка партнерів: що важливо для України на цьому етапі війни

Допомога Україні. Фото: з відкритих джерел

Дуже важливо якнайшвидше розморозити військову допомогу США для України

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна розмірковує так:

"Наразі найголовніший дипломатичний напрямок – США та розморожування військової допомоги для України. Незважаючи на те, що Європа намагається "підставити плече" у постачанні боєприпасів, без американської підтримки Україні буде складно навіть тримати оборону, не кажучи вже про контрнаступальні операції. Поки що знову затеплилася надія, що в Конгресі знайдено компроміс з "українського питання". Принаймні анонсовано голосування найближчими тижнями. Є інформація, що йтиметься про виділення американської військової допомоги в кредит. Але оскільки в України йдеться про виживання нації та державності, то на цей нюанс поки що можна заплющити очі".

Величезною проблемою, на думку експерта, є президентські "вибори" Путіна, що вже відбулися в РФ. Цілком очевидно, підкреслює Ганна Малкіна, що господар Кремля продовжуватиме війну за всяку ціну.

"Знищення України для нього – нав'язлива шизофренічна ідея. Тому на фронті наші Сили оборони протидіятимуть путінському "плану мінімум", а саме виходу окупаційної армії РФ на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей. План із захоплення Харкова поки що виглядає як ІПСО. Жоден адекватний військовий експерт з обох сторін на даний момент не зміг пояснити, як із фантазій про захоплення Харкова можна зробити реальну військову операцію", – зазначає політолог.

Вона звертає увагу на підвищення ставок у цій війні з боку деяких європейських лідерів.

"Про це свідчить несподівано рішуча позиція президента Франції Еммануеля Макрона щодо відправлення військового контингенту на територію України. І хоч загалом така ідея викликала бурхливу дискусію, це дало дуже чіткий сигнал Кремлю, – пояснює Ганна Малкіна. – Загалом зараз відбувається формування нової європейської осі: Франція, Польща, країни Балтії, які не виключають військової допомоги не лише зброєю, а й солдатами. Якщо сюди ще додати Чехію, яка теж дуже здивувала своєю ініціативою та результативністю у допомозі Україні артилерійськими боєприпасами, можна констатувати, що у нас формується плюс/мінус міцний європейський тил".

Нашим головним проєктом залишиться ідея проведення Глобального саміту миру

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса зізнався, що не очікує суттєвих змін у зовнішній політиці.

"Думаю, нашим головним (можна сказати – флагманським) проєктом залишиться ідея проведення Глобального саміту миру. За участю кількох десятків держав, на рівні глав. Ми намагатимемося залучити традиційних західних партнерів, які беруть участь у всіх зустрічах на основі т.зв. "Формули миру Зеленського". Але хочемо, звісно, залучити й інші держави. У зв'язку із чим зараз українська дипломатія активізується у незахідних регіонах. Думаю, із цим пов'язаний візит глави МЗС України Дмитра Кулеби до Індії", – зазначає експерт.

Він сумнівається, що якщо такий саміт відбудеться у квітні чи травні, він принесе якісь зміни у ракурсі російсько-української війни. Швидше матиме політико-символічне значення.

"Щоб Україна могла мобілізувати публічну підтримку своєї позиції. І таким чином посилити легітимність формули миру як основи майбутніх переговорів, чого ми власне й хочемо досягти", – констатує Ілля Куса.

Читайте також на порталі "Коментарі" — війна в Україні: чому у квітні для нас головне вистояти і до чого готуватись далі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини