Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи є загроза нового блекауту: які кроки важливо вжити Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи є загроза нового блекауту: які кроки важливо вжити Україні

Україні необхідно встановлювати якнайбільше автономних станцій, які дозволять генерувати енергію саме в пікові години

30 березня 2024, 14:15 comments1341
Поділіться публікацією:

Директор Центру енергетичних досліджень Олександр Харченко повідомив, що цього літа можливі обмеження у споживанні електроенергії. Заява зроблена на фоні ударів по українській енергосистемі, що тривають другий тиждень поспіль з боку РФ і вже призвели до серйозних пошкоджень і повних руйнувань окремих об'єктів (як та ж Зміївська ТЕС). Які висновки з того, що відбувається, можна зробити на даний момент, яких заходів вжити? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Чи є загроза нового блекауту: які кроки важливо вжити Україні

Відключення електроенергії. Фото: з відкритих джерел

Нас можуть очікувати відключення електроенергії в піковий годинник споживання

Фахівець з держполітики у паливно-енергетичному комплексі доктор наук з державного управління Геннадій Рябцев акцентує, що ситуація в енергосистемі України після останніх атак з боку РФ залишається вкрай складною. Укренерго довелося навіть запровадити графіки стабілізаційних відключень у низці регіонів країни.

"Пошкоджені як генеруючі, так і розподільчі потужності. І важко буде забезпечувати пікові потреби споживання електроенергії", – пояснює експерт.

За його словами, зараз ми перебуваємо на мінімумі споживання. До того ж, продовжується паводок, що дозволяє виробляти більше гідроенергії. А хороша погода дає можливість отримувати енергію і від джерел, що відновлюються.

"Але, якщо не робити активних дій до липня-серпня, коли буде літній максимум споживання електроенергії, українців, справді, можуть очікувати відключення в пікові години споживання", – попереджає Геннадій Рябцев.

Він вважає за необхідне встановлювати якнайбільше автономних станцій (децентралізовані потужності генерації), які дозволять генерувати енергію саме в пікові години. Від темпів встановлення саме таких генерацій у регіонах залежатиме те, чи ми пройдемо відносно спокійно літній піковий період, а потім і зимовий — під час опалювального сезону, вважає експерт.

Надактуальним залишається питання збільшення кількості засобів ППО

Кандидат економічних наук, екс-директор з розвитку бізнесу АТ "Укрзалізниця" Андрій Рязанцев поділився такою думкою:

"Безперечно, подібні удари матимуть негативні наслідки для української економіки. В умовах воєнного часу вона й так значно постраждала. А перебої з енергетикою лише посилюють ситуацію".

На думку експерта, слід робити рішучі кроки щодо забезпечення автономними системами електропостачання об'єктів критичної інфраструктури – і економічної, і соціальної.

"Безумовно, надактуальним залишається питання збільшення кількості засобів ППО, здатних відбивати повітряні атаки. Слід активніше працювати з нашими закордонними партнерами, які мають зрозуміти, що РФ воює не лише з Україною, а загалом із демократичним світом. Причому воює відверто терористичними методами", – констатує Андрій Рязанцев.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Росія готує новий масштабний обстріл: у ЗСУ зробили попередження.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини