Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи є заборона Заходу бити його зброєю по території РФ: що може змінитися
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи є заборона Заходу бити його зброєю по території РФ: що може змінитися

На Заході не можуть не розуміти, що не можна перемогти, борючись лише на своїй території

19 травня 2024, 11:55
Поділіться публікацією:

У Пентагоні в черговий раз дали зрозуміти Україні, що зброю, яку надає США, не можна застосовувати по російській території. При цьому представники американського Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що така заборона серйозно підриває здатність України захищатися. Видання The Wall Street Journal з посиланням на власні джерела пише, що Україна нещодавно знову просила США дозволити завдавати ударів по території РФ, але відповіді від Вашингтона поки що немає. Чому ця заборона взагалі є, враховуючи, що так війну ми точно не виграємо? Чи може змінитися позиція Білого дому? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи є заборона Заходу бити його зброєю по території РФ: що може змінитися

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Є відчуття, що частина країн заборону на удари по території РФ зняла

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова поділилася такими роздумами:

"Якщо говорити про заборону ударів по історичних російських територіях (як це зараз називають у ЗМІ країни-агресора) західною зброєю, то це виглядає дуже спірно. Той самий держсекретар США Ентоні Блінкен на нещодавній прес-конференції з нашим міністром закордонних справ Дмитром Кулебою сказав, що нібито українці самі мають право вирішувати, чим і по яких територіях бити переданою нам зброєю. Після цього почалися відігравання назад від спікерів Пентагону".

У той же час, продовжує експерт, за російськими зведеннями, вже кілька тижнів, якщо не більше, по Бєлгородській області нібито летять авіаційні бомби Hammer (французького виробництва) та протирадіолокаційні ракети HARM (виробництва США).

"Залітають нібито й снаряди з РСЗВ "Вампір" (Чехія), хоч ці боєприпаси не відрізняють від тих, що використовують установки "Град" БМ-21, тому не зовсім зрозуміло, як їх ідентифікували росіяни як саме "Вампір". Представники РФ навіть намагалися скаржитися на це в Раді безпеки ООН. На що чеська делегація нагадала, що саме росіяни розпочали неправомірну війну проти України, яка чинить опір як вважає за потрібне, – зазначає Тетяна Попова. — З огляду на вищесказане, я маю відчуття, що частина країн заборону на удари по території РФ зняла. Чи це зробили американці, чи зроблять – ми не знаємо. Швидше за все це з'ясується по факту. Коли вже все полетить-прилетить".

На думку експерта, зрештою ми обов'язково отримаємо необхідний дозвіл. На Заході не можуть не розуміти, що не можна перемогти, борючись лише на своїй території.

"І точно варто менше звертати увагу на крики росіян, ніби вони у такому разі дадуть відповідь. Відповіли вони тим же чехам, яких звинувачують у дозволі Україні бити по території РФ? Чи тим же французам і британцям, коли їхні ракети полетіли як би по "російському" Криму? А тим паче американцям, чиї ракети теж передають "привіт" Криму – і ймовірно не дадуть відповіді, навіть, коли їхні ракети, випущені нашими воїнами, відвідають територію РФ у міжнародно визнаних кордонах. Згідно з Конституцією РФ — Херсонська, Запорізька, Донецька та Луганська області теж як би "російські". І, що? Але мені здається, що є певний політес, який зберігатиметься навіть після того, як ми почнемо щільно бити по території РФ західним озброєнням. А офіційні особи на Заході гібридним чином від цього відмовлятимуться. При тому що це порожнє обмеження обов'язково буде подолано", – констатує Тетяна Попова.

Нам необхідно взяти під вогневий контроль прикордонні регіони

Колишній працівник СБУ (у 2004-2015 рр.) та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак акцентує, що нам, безумовно, важливо отримати дозвіл діставати західними видами озброєнь російські війська, озброєння та техніку у прикордонних регіонах з Україною

"Поки що такого, на жаль, від США немає. Начебто Блінкен говорив про те, що заборони немає. Але Пентагон завив, що є. Мені здається, що Україні слід понизити планку – і чітко пояснити, що й для чого ми хочемо отримати. Наприклад, дати зрозуміти, що нам не потрібні ракети радіусом дії 300 км. Що ми не хочемо бити ними по Тулі, Москві і так далі. Але нам необхідно взяти під вогневий контроль прикордонні регіони – Бєлгородську, Брянську, Курську області. Використовуючи для цього західні ракети з радіусом 50-70 км", – зазначає експерт.

Він вважає, що цього цілком вистачило б нам. Принаймні на першому етапі.

"Допомогло б відігнати російські війська від наших кордонів на 500-100 км, – пояснює Іван Ступак. – США могли б піти на такий крок. А далі – можна вже й потроху підвищувати планку. І – як піде".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи ми дійсно входимо в процес мирного кейсу: що вирішиться найближчі місяці.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини