Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи є передумови для переговорів у 2024 році: чому з'явилися «миротворчі» заяви
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи є передумови для переговорів у 2024 році: чому з'явилися «миротворчі» заяви

Ні Москва, ні Київ не подають сигналів про готовність розпочати переговори

24 грудня 2023, 12:57 comments1897
Поділіться публікацією:

Наприкінці року дехто на Заході знову актуалізує тему переговорів між Україною та Росією. Так, міністр оборони Італії Гвідо Крозетто вважає, що після майже двох років бойових дій настав час для пошуків політико-дипломатичного врегулювання російсько-української війни. А американське видання The New York Times запевняє, що російський диктатор Володимир Путін нібито, починаючи з вересня цього року, посилає сигнали про готовність зупинити бойові зіткнення на нинішній лінії фронту, залишивши за собою те, що вдалося захопити. Про що говорять подібні заяви та публікації? Які шанси на переговори у 2024 році? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи є передумови для переговорів у 2024 році: чому з'явилися «миротворчі» заяви

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Європейське та американське товариства сподіваються, що переговори розпочнуться

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов наголошує, що світ явно дуже втомився від російсько-української війни. Причому втома, зазначає він, відчувається навіть у країнах, які перебувають не в Європі і, здавалося б, не дуже відчувають проблеми, спричинені нашим протистоянням.

"Позиційна війна може тривати довго. І закінчbться або мирними переговорами, або капітуляцією однієї зі сторін. Ні РФ, ні Україна найближчими роками капітулювати не збираються. Тому інший світ так хоче, щоб ми розпочали переговори", – пояснює експерт.

Але тут проблема, продовжує він. Росія, як відомо, наполягає на приєднанні до себе частини української території. А президент України Володимир Зеленський цілком слушно вимагає відновлення територіальної цілісності нашої держави у міжнародно визнаних кордонах.

"Здавалося б – непереборні протиріччя. Але історичний досвід підказує, що люди здатні домовлятися, долаючи такі протиріччя. Тому європейське, американське суспільства сподіваються, що переговори розпочнуться", – наголошує Віктор Савінов.

За його словами, пропонуються проміжні варіанти. Наприклад, Росія виводить війська з території України, а Донбас та Крим стають на якийсь час (аж до проведення референдуму) самоврядними автономними територіями, куди вводяться війська ООН (миротворці).

"Слід також розуміти, що від війни неймовірно втомилися як Україна, так і Росія. Остання розраховує повернутися у цивілізаційний процес. І якщо не буде укладено мирний договір з Україною, РФ залишиться країною-ізгоєм", – зазначає експерт.

Він звертає увагу на два моменти, які на перший погляд не можуть вплинути на можливість переговорів наступного року. Проте – здатні це зробити.

"По-перше, у березні в РФ відбудуться президентські вибори. Нехай навіть фіктивні, чергові вибори Путіна. Але ж йому важливо зробити росіянам якийсь подарунок під ці вибори. Зрозуміло, що він робить грізні заяви про те, що війна триватиме доти, доки Росія не досягне в ній своїх цілей. Але він не може не розуміти, що російське населення зараз прагне миру, – вважає Віктор Савінов. — По-друге, як кожна тоталітарна держава РФ дуже залежить від участі в Олімпійських іграх. А раптом якщо до літньої Олімпіади-2024, яка відбудеться в Парижі, вдасться укласти мирний договір, Росію допустять туди? Здавалося б – нісенітниця, але для Кремля це може бути важливим".

Тож, констатує експерт, передумови для мирних переговорів наступного року є.

"Але, на мій погляд, перспективи для цього все ж таки мінімальні", – зізнався Віктор Савінов.

Шансів на переговори з Кремлем у 2024 році – немає

Політичний консультант, військовослужбовець Олександр Антонюк поділився таким коментарем:

"Жодних шансів на переговори з Кремлем у 2024 році немає. Як немає предмета для переговорів".

Предметом переговорів, пояснює експерт, може бути визначення суми репарацій та терміни їх виплат Росією – за всі її злочини, за всі збитки, які вона завдала Україні.

"Така була, є і буде наша позиція, – запевняє Олександр Антонюк. – Яка, до речі, базується на принципах міжнародного права, що нахабно зневажаються Росією".

Путіну вигідно взяти перепочинок до президентських виборів у США

Політолог Дмитро Воронков вважає, що "миротворчі" публікації та заяви – не випадкові. Росія, пояснює він, використовує різні важелі впливу, щоб схилити Україну до переговорів. У тому числі – ті чи інші західні медіа, тих чи інших західних політиків та чиновників.

"У тій же Італії існує чимало проросійського лобі. Втім, заяву робить міністр оборони – і це досить вагомо. Тож не обов'язкова рука Кремля. Швидше йдеться про втому саме Італії, яка не хоче допомагати нам озброєннями та фінансами ще незрозуміло скільки довго, – зазначає експерт. – Певна втома від війни є загалом у Європі. Але, як наголосив нещодавно чеський президент Петр Павел, говорити про таку втому мають право лише воюючі сторони, а саме – Росія та Україна".

За словами Дмитра Воронкова, важливо розуміти, що підстав для мирних переговорів наразі немає. Ні Москва, ні Київ не подають насправді таких сигналів. Принаймні офіційно.

"Водночас, на політичні рішення впливала і впливатиме ситуація на фронті, – наголошує політолог. – На даний момент, особливо на фоні заяв про необхідність мобілізувати ще близько 500 тисяч українців, на фоні збільшення російських збройних сил – це точно не про переговори. При цьому Путіну вигідно взяти перепочинок до президентських виборів у США. Щоб поки там йдуть внутрішні процеси, накопичити сил для нових ударів. В надії, що, якщо до влади прийде Трамп, політика США може змінитись на негативний для України бік. А РФ на той момент буде готова до нових агресивних дій".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді 2023-й став роком нездійснених надій: які очікування від 2024-го.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини