Головна Новини Суспільство медицина Боротьба української влади з СOVID-19: законність та ефективність нових правил
commentss НОВИНИ Всі новини

Боротьба української влади з СOVID-19: законність та ефективність нових правил

За добу 15 жовтня в країні підтвердили 12 983 нових випадків коронавірусу

16 жовтня 2021, 11:03
Поділіться публікацією:

В Україні — різке зростання захворюваності на COVID-19. При цьому влада вводить нові правила пасажирських перевезень на час карантину (обов'язкова сертифікація про вакцинацію або ПЛР-тест), вигадує інші заходи для збільшення вакцинованих. В тому числі, розширюючи списки професій, обов'язкових для вакцинації.

Боротьба української влади з СOVID-19: законність та ефективність нових правил

Нові правила карантину в Україні: законність та ефективність - фото з відкритих джерел

Як можна оцінювати дії влади в цьому напрямі? Що слід зробити, щоб поліпшити ситуацію? Чи є ризик громадських протестів? Відповіді на ці питання видання "Коментарі" шукало разом із експертами.

Те, що зараз робиться у нас, пов'язано не тільки з порушенням прав людини, а й з порушенням роботи госпітального сектора щодо всіх інших захворювань

Заступник голови правління Всеукраїнського лікарського товариства Костянтин Надутий звертає увагу, що "драконівські" обмежувальні заходи у зв'язку з пандемією поширені зараз у всьому світі. І тут ми — точно не першовідкривачі.

"В Італії, наприклад, де нещодавно побували мої знайомі, на вході в потяг вимагають вакцинальний сертифікат, — зазначає експерт. — Також відомо, що з 15 жовтня кожен працівник повинен в Італії мати Green Pass ("зелений пропуск"), який підтверджує вакцинацію від коронавірусу, одужання від нього або негативний тест. З 1 вересня Green Pass став обов'язковим для італійських вчителів, іншого шкільного персоналу, для батьків, які заходять в класи. З 9 вересня дію "зеленого пропуску" поширили на працівників галузі охорони здоров'я, клінінгових компаній і закладів громадського харчування. Тепер ось — нові рішення. Інша справа — чи має це сенс. Адже вакциновані люди, згідно з рядом досліджень, є навіть більш небезпечними з точки зору поширення інфекції".

Костянтин Надутий вважає, що необхідний радикальний перегляд протиепідемічних заходів, пов'язаних з COVID-19. Те, що за інерцією, за стереотипом повторюється різними країнами, вже з високим ступенем достовірності не спрацьовує.

"Потрібно використовувати те, що дало ефект, наприклад, у Сінгапурі, де була мінімальна смертність — в сотні разів нижча, ніж в європейському регіоні. Там відмінно поставлена система епідеміологічних розслідувань. Виявляються всі контактні і вони підлягають самоізоляції так само, як і хворі – до припинення вірусовиділення, тобто, до чистого ПЛР-тесту. У Сінгапурі теж зробили суцільну вакцинацію, але, підкреслюю, що колосальну увагу приділили епід-розслідуванням. І зараз ця робота не слабшає, — акцентує експерт. — Те, що зараз робиться у нас, пов'язано не тільки з порушенням прав людини, а й з порушенням роботи госпітального сектора щодо всіх інших захворюваннь — інфаркти, інсульти тощо. Та й взагалі, те, що зараз відбувається в рамках боротьби з ковідом, робиться найчастіше в рамках парадигми створення колективного імунітету штучним чином, що вже себе дискредитувала".

Все, що відбувається, більше нагадує політичну епідеміологію, а не справжню боротьбу з епідемією

Юрист, адвокат, експерт в галузі медичного права та фармацевтики Олександр Гришаков акцентує, що будь-які обмеження в українців, волелюбних за менталітетом, завжди викликають обурення. І транспортні, і щодо заборони доступу невакцинованим або тим, що не мають ПЛР-тесту, до тих чи інших об'єктів. І обов'язкове вакцинування тих же працівників галузі освіти, держчиновників і так далі.

"Але поки якась політична сила не вирішить підняти народ, люди не зберуться. У нас немає фінансування таких хвиль обурення, таких міні-майданів. Будуть обурюватися на кухні, будуть судитися. Але це — поодинокі, не масові випадки. Без стихійно-масового руху. Поки не з'являться зацікавлені в цьому сили, — вважає Олександр Гришаков. — Все, що відбувається, взагалі більше нагадує політичну епідеміологію, а не справжню боротьбу з епідемією. І громадяни України, на жаль, виступають в ролі піддослідних кроликів. Ті чи інші обмеження на нас апробують. Пройде — не пройде ... А якщо проходить, "закручують гайки" далі. Не особливо борючись з причинами зростання захворювання, з тим, як підтримати людей у цей важкий час. Роблячи ставку виключно на репресивні заходи".

На думку експерта, подібна політична епідеміологія сформована для того, щоб більше було вакцинованих. Попри те, що за медичними показаннями далеко не всім це можна.

"Все, що відбувається, виглядає як мінімум нерозумно. З точки зору епідеміології так чинити не можна. Але держава грубо продовжує рухати свою лінію. І ще питання — чи свою...", — резюмує Олександр Гришаков.

Раніше "Коментарі" писали, що в РНБО розповіли, коли очікувати піку захворюваності на коронавірус.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини