Головна Новини Суспільство події Зернова угода продовжена: у чому головна небезпека – які прогнози
commentss НОВИНИ Всі новини

Зернова угода продовжена: у чому головна небезпека – які прогнози

Тепер необхідно забезпечити прозору та ефективну роботу морського коридору.

18 травня 2023, 17:00 comments3635
Поділіться публікацією:

Зернову угоду вдалося продовжити ще на 60 днів. Про що говорить ця ситуація та гра Росії навколо морського коридору? Як ситуація може розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Зернова угода продовжена: у чому головна небезпека – які прогнози

Зернова угода. Фото: з відкритих джерел

Важливо налагодити роботу у Босфорі, де РФ постійно створює штучні перешкоди у вигляді затримок з оглядом судів

Експерт з питань аграрної політики, заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Денис Марчук поділився таким коментарем:

"Продовження зернової ініціативи, безперечно, правильний крок. З початку дії угоди (з серпня минулого року) Україна виконує всі взяті на себе зобов'язання. На відміну від Росії, яка раз у раз влаштовувала демарші. Черговий був у березні, коли представники країни-агресора заявили, що зернова угода буде продовжена лише на 60 днів, а не на 120, як прописано в Стамбульських домовленостях. Враховуючи, що ми жодних прямих домовленостей із РФ не маємо – лише дзеркальний, як і вона, договір із Туреччиною та ООН – усі переговори велися саме ними. По факту бачимо, що термін угоди було продовжено. Щоправда, знову на 60 днів".

За словами експерта, наразі важливо налагодити роботу в Босфорі, де РФ постійно створює штучні перешкоди у вигляді затримок із оглядом суден.

"Наразі там черга на перевірку складає вже понад 60 кораблів. І ми розуміємо, що Росія продовжить застосовувати такі методи, зриваючи експорт з території України. Не даючи нам змоги заробляти. Зриваючи контракти. І шантажуючи світ загрозою продовольчої безпеки. Необхідно забезпечити прозору та ефективну роботу морського коридору. Але й загалом говорити про безпеку у Чорному морі, щоб усі судна, які бажають торгувати з Україною, мали вільний доступ до наших портів та з них. Але навряд це стане можливим до перемоги України над Росією", – зазначає Денис Марчук.

Поки що, констатує він, продовжуємо рух морським коридором, а також активно розвиваємо сухопутні "коридори солідарності". Останні, наголошує експерт, зараз дозволяють забезпечувати близько 40% експорту нашої аграрної продукції. Є можливість, за умови певних інвестицій, збільшити цей обіг.

"Також важливо розуміти, – продовжує заступник голови ВАР, – що зернову угоду продовжено до 18 липня. Але де-факто вже в середині червня розпочнуться чергові переговори про те, чи буде домовленість продовжена знову. А в середині липня – це вже активна фаза збирання нового врожаю, який нам теж треба буде експортувати. Треба вже у червні мати розуміння – як працюватиме морський коридор. Щоб не сталося, як зараз, коли з кінця квітня до середини травня фактично припинилося контрактування. Ніхто не розумів, чи буде продовжено угоду. Адже це були перехідні залишки старого врожаю. І то після таких заяв ціни всередині України сильно впали, що вдарило по аграріях. Що буде, якщо у нас буде новий врожай? Катастрофічний удар по вітчизняних товаровиробниках, які і так більше року працюють на збиток. Тому важливою є послідовна, стабільна, гарантована робота морського коридору. У цьому мають бути зацікавлені усі".

Слід порушувати питання морських безчинств РФ на найвищому міжнародному рівні, залучати до переговорів якнайбільше країн

Народний депутат VІІІ скликання, президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко не сумнівається, що Росія продовжить використовувати ситуацію з експортом продовольства як зброю проти України та всього світу.

"Якщо РФ не зупиняти, не тиснути на неї, то проблеми лише наростатимуть, – попереджає експерт. – Важко зрозуміти, чому до вирішення ситуації не долучаються ті країни, які саме страждають від нестачі продовольства. Насамперед, мова про Африканський континент, про Індію, про Китай. Чому вони стоять осторонь цієї кричущої ситуації? Чому вважають за краще торгувати з Путіним, а не тиснути на нього? А Росія, між іншим, різко наростила торгівлю з тими самими Китаєм та Індією. І нафтою, і продовольством. Вдвічі більше російського продовольства виявилося на світовому ринку 2022 року, ніж 2021-го. Причому частину його вкрали в Україні. І ніхто росіян тут не зупиняє. Їм навіть підігрують".

На думку Леоніда Козаченка, слід порушувати питання морських безчинств РФ на найвищому міжнародному рівні, залучати до переговорів якнайбільше країн.

"Добре, що ми маємо можливість продовжувати експорт морем. Погано, що це дається так важко, що РФ постійно саботує процес, що не розблоковані Миколаївські порти. Що взагалі така ситуація стала можливою у сучасному світі. Якщо не покарати агресора, хто знає, чим все може закінчитися", – робить висновок експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — як ракетними ударами, що почастішали, Путін хоче заморозити війну – чим відповідає Україна та Захід.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини