Головна Новини Суспільство події Зеленський узаконив відмову від переговорів з Путіним: про що це говорить – чи залишилося вікно для діалогу
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський узаконив відмову від переговорів з Путіним: про що це говорить – чи залишилося вікно для діалогу

Офіційна позиція Києва - демонстрація того, що Україна не злякалася російських погроз - і готова вслід за країною-агресором підвищувати ставки

4 жовтня 2022, 14:00
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про введення в дію рішення РНБО від 30 вересня, де констатується неможливість проведення переговорів з президентом Росії владимиром путіним, містяться рішення щодо звернення до НАТО та доручення уряду працювати над збільшенням військово-технічної допомоги Україні, а також згадування про санкційне реагування. Про що каже такий крок? Як події у російсько-українській війні можуть розвиватися далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Зеленський узаконив відмову від переговорів з Путіним: про що це говорить – чи залишилося вікно для діалогу

Указ Президента України Фото: із відкритих джерел

Дуже схоже, що все вирішуватиметься на фронтах – військовим шляхом

На думку директора Українського інституту політики Руслана Бортника, президент та РНБО продовжують вибудовувати політико-юридичну модель реакції на незаконну анексію українських територій з боку Росії.

"Саме про це – звернення із заявкою на прискорене прийняття України в НАТО. Саме про це – заява щодо необхідності інтенсифікації процесу підписання гарантій безпеки для України. Саме про це – констатація неможливості ведення переговорів із путіним", – вважає експерт.

Водночас, продовжує він, не варто радикально сприймати тези щодо неможливості таких переговорів.

"Це не означає, що Україна відмовляється від них. Ідеться лише про те, що в нинішніх умовах вони неможливі. З багатьох причин, включаючи відсутність узгоджених тем для переговорів, максимальна конфронтація між сторонами. Тому, – підкреслює Руслан Бортник, – не варто сприймати цей указ як остаточну та безповоротну заборону на переговори з путіним. Тим паче, що після Паризького саміту нормандської четвірки прямих переговорів із путіним українська сторона й не вела. Лише із довіреними особами, які в указі не названі".

Цей крок, зазначає експерт, є спробою продемонструвати світові, українському суспільству, що наша держава не тільки не визнає незаконну анексію територій України, але й дає цьому політичну, юридичну оцінку, що Україна не злякалася російських загроз – і готова за країною-агресором підвищувати. ставки.

"Дуже схоже, що все вирішуватиметься на фронтах – військовим шляхом. ЗСУ продовжать наступ. А Росія сподівається на перелом ситуації у зв'язку з мобілізаційними заходами, які можуть позначитися на лінії фронту вже за місяць-два. Водночас переговори залишаються можливими, – вважає Руслан Бортник. – Або коли сторони вичерпають військові інструменти, або якщо РФ розгромлять на полі бою".

Кремль своїми діями створив ситуацію, коли будь-який мир, окрім капітуляції України, є вироком для путінського режиму

Політичний експерт Денис Гороховський наголошує, що позиція української влади залишається незмінною. Він нагадує, що про неможливість говорити з Україною мовою ультиматумів неодноразово публічно заявляли і особисто президент Зеленський, та інші офіційні особи.

"Позиція України є однозначною – переговори можливі лише після деокупації українських територій, у тому числі тих, які були захоплені росією у 2014 році. Тому в указі президента немає нічого нового та дивовижного, – вважає експерт. – Тим більше, що днями Зеленський публічно заявив, що Україна вестиме переговори вже з наступним президентом Росії".

За словами Дениса Гороховського, зрозуміло, що Україна може перемогти у цій війні на фронті, а не за столом переговорів.

"Кремль своїми діями створив ситуацію, коли будь-який світ, окрім капітуляції України, є вироком для путінського режиму, – пояснює експерт. — Відповідно, російська сторона робить все можливе, щоб будь-які переговори перетворилися на фарс, а будь-які паузи в бойових діях були використані для перегрупування та нарощування російських сил на фронті. Логічно, що Україна просто офіційно відмовилася брати участь у подібних іграх Кремля".

Читайте також на порталі "Коментарі" — в ОДКБ відхрестилися від допомоги РФ у війні проти України: про що це говорить.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини