Головна Новини Суспільство події З чим пов'язаний путінський вояж до ОАЕ та Саудівської Аравії: що дивує
commentss НОВИНИ Всі новини

З чим пов'язаний путінський вояж до ОАЕ та Саудівської Аравії: що дивує

Західні ЗМІ невипадково звернули увагу, що відвідування Путіним країн Близького Сходу кидає виклик міжнародній ізоляції Росії

7 грудня 2023, 17:20
Поділіться публікацією:

Визнаний у березні 2023 року Міжнародним судом у Гаазі військовим злочинцем російський диктатор Володимир Путін майже півроку відсиджувався в РФ, боячись залишати межі країни. Але останнім часом він почав проявляти активність на зовнішній арені. Черговим доказом цього став його грудневий візит до Об'єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ) та Саудівської АравіїЕксперти пояснили виданню "Коментарі", чому було обрано саме близькосхідний напрямок – і про що свідчить подібне путінське пожвавлення.

З чим пов'язаний путінський вояж до ОАЕ та Саудівської Аравії: що дивує

Візит Путіна до ОАЕ. Фото: з відкритих джерел

Підсанкціонним особам із РФ дозволяється вільно подорожувати світом

Ветеран зовнішньої розвідки генерал-лейтенант Василь Богдан не сумнівається, що Путін під час візиту 6 грудня до ОАЕ, до Саудівської Аравії намагався схилити ці країни до підвищення цін на нафту та нафтопродукти.

"Крім того, він розраховував отримати певні угоди щодо постачання до РФ із цих країн озброєння, боєприпасів та військової техніки. Плюс – посилити вплив РФ на Близькому Сході, водночас зменшуючи вплив США. Що вкотре підтверджує – саме Росія разом із Іраном розпалили у жовтні черговий конфлікт між Ізраїлем та ХАМАС", – зазначає експерт.

Він наголошує, що відвідування Путіним країн Близького Сходу не випадково викликало реакцію з боку такого відомого видання як Bloomberg. Там наголосили, що цей візит кидає виклик міжнародній ізоляції Росії.

"Втім, мову, як на мене, слід вести не лише про цей візит як про щось особливе, – каже Василь Богдан. – Останнім часом спостерігається тенденція, яка не зовсім піддає здоровому глузду. Коли підсанкційним особам із РФ дозволяється вільно подорожувати світом загалом та Європі зокрема. Показовий у цьому сенсі візит міністра закордонних справ країни-агресора Лаврова спочатку у вересні до США на 78 сесію Генасамблеї ООН, потім наприкінці листопада — початку грудня – до Північної Македонії на саміт ОБСЄА ягідкою на торті стала нещодавня участь Путіна в онлайн-саміті "Великої двадцятки". Де він повторював брутальні випади на Україну, на колективний Захід тощо".

Путін намагався домовитися про підтримку високих цін на нафту у 2024 році

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі вважає, що путінський вояж до ОАЕ та Саудівської Аравії пов'язаний, перш за все, з переговорами щодо підтримки високих цін на нафту у 2024 році.

"Видобуток її в урізаному обсязі вже призвів до різкого підвищення цін на нафту у другому півріччі 2023-го, – пояснює експерт. – Тож основна мета Путіна була – переговори у складі ОПЕК+. Нагадаю, що Саудівська Аравія та РФ є найбільшими добувачами нафти".

На тлі конфлікту в Палестині Путін також отримує певні дивіденди, упевнений Максим Ялі.

"Підтримка Заходом Ізраїлю на фоні багатотисячних жертв серед мирного населення в секторі Газа значно збільшила градус антиамериканізму в арабських країнах. І Путін цим уміло намагається скористатися", – констатує політолог.

Саудівська Аравія та ОАЕ – не союзники для РФ

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко пояснює:

"Офіційно в Дубаї (ОАЕ) з 30 листопада по 12 грудня відбувається 28 Конференція сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (COP28). І візит Путіна могли підв'язати під це. Тим більше, що ні ОАЕ, ні Саудівська Аравія не ратифікували Римський статут – і не зобов'язані виконувати рішення Міжнародного кримінального суду".

Водночас, наголошує експерт, прийняття Путіна в рамках процесів, пов'язаних із зміною клімату, виглядає ще цинічніше, враховуючи, які акти екоциду творить РФ в Україні (той самий підрив Каховської ГЕС).

"Про що б там Путін не намагався домовитися, важливо розуміти, що Саудівська Аравія та ОАЕ – не союзники для РФ. На відміну від Ірану, президент якого сьогодні, до речі, прибув до Москви", – зазначає Катерина Одарченко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді Захід не здатний поставити на місце Путіна та Ко: що чекає на Україну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини