Як Кремль може розіграти карту Придністров'я: чи є небезпека для зернового коридору

Поки що слабко віриться в те, що РФ має серйозні можливості в Молдові для дестабілізації

З початку широкомасштабного російського вторгнення в Україну війна йде з різними змінами, у тому числі – економічній. Росія всіляко намагається підірвати експортні можливості нашої країни, попри створення загрози голоду у низці країн. Коли РФ через рік, влітку 2023-го, вийшла із зернової угоди і почала руйнувати українську припортову структуру, ми витримали удар. І навіть зуміли видавити агресора із західної частини Чорного моря, запустивши нові маршрути вже без участі Росії. Однак тій все не йметься. І, за даними аналітиків Інституту вивчення війни (ISW), у планах РФ – заблокувати наш новий зерновий коридор, влаштувавши дестабілізацію у так званому Придністров'ї, щоб "качати" Молдову. Експерти продовжують аналізувати для порталу "Коментарі" ймовірність розвитку подій.

Питання блокади "зернового коридору" залежатиме від результатів виборів

Безумовно, Росія намагатиметься впливати на Молдову, вважає експерт із міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса.

"Але мені здається, – продовжує він, – перше завдання росіян у тому регіоні полягає у впливі на результати майбутніх виборів. Не дати прозахідному президенту Майї Санду переобратися".

Питання блокади "зернового коридору" залежатиме від результатів виборів та бажання молдавських еліт грати у цю гру, прогнозує експерт.

"Я не думаю, що РФ має серйозні можливості в Молдові для такої дестабілізації, яка б заблокувала цей маршрут повністю", – зазначає Ілля Куса.

Росії вигідно, щоб Україна мала проблеми з експортом

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко розмірковує так:

"Зрозуміло, що для Росії вигідно, щоби Україна мала проблеми з експортом. А оскільки наш основний експорт йде через Чорне море, РФ всіляко намагається заблокувати наш коридор".

Тим більше, продовжує експерт, що маршрут цей працює зараз без Росії, яка сама розірвала попередню зернову угоду (укладену за посередництвом ООН та Туреччини).

"Але я сумніваюся, що країна-агресор може щось зробити через Придністров'я, – зізнався Олександр Охріменко. – Тому що тоді Молдова та Україна тоді за дві секунди скрутять тамтешніх російських фашистів і місцевих колаборантів, які не мають можливості отримувати допомогу з РФ. Дивно, до речі, що Кишинів досі не зробив чогось подібного".

Читайте також на порталі "Коментарі" – які три речі потрібно вирішити Україні: що відбувається на військовому та дипломатичному фронтах.