Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи ризикне Росія заблокувати новий зерновий коридор України: що вже викликає тривогу
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи ризикне Росія заблокувати новий зерновий коридор України: що вже викликає тривогу

Провокації з боку Придністров'я можуть закінчитись для росіян сумно

11 січня 2024, 14:55
Поділіться публікацією:

Інститут вивчення війни (ISW) попереджає, що Росія спробує заблокувати новий зерновий коридор, пробитий торік Україною вздовж західного узбережжя Чорного моря. З цією метою РФ, ймовірно, спробує вдатися до дестабілізації ситуації в так званому Придністров'ї, щоб створити нестабільність у Молдові. Наскільки це реально? Чи слід Україні та союзникам вживати якихось контрзаходів? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи ризикне Росія заблокувати новий зерновий коридор України: що вже викликає тривогу

Зерновий коридор. Фото з відкритих джерел

Придністров'я і так висить на тонкій волосині

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін поділився таким коментарям:

"Я вважаю, що сценарій, про який пише ISW (прогнози якого нерідко розходяться з реальністю, як у тому, що Україна протримається максимум тиждень у разі широкомасштабної російської агресії), малоймовірний. Придністров'я і так висить на тонкій волосині. Місцеві сепаратисти та росіяни там сидять, як миші. Ротації немає, вони у повній ізоляції. Повітряний простір закритий. І провокувати зараз Україну та Молдову до тих чи інших дій щодо цієї невизнаної республіки ніхто не буде. Так немає ні необхідного контингенту російських військ, ні загалом стабільної ситуації".

До того ж, продовжує експерт, на тій ділянці сконцентровано (ще з 2022 року) чималий контингент українських військ. Але навіть тоді росіяни не ризикнули влаштовувати провокації з боку Придністров'я. Тому що були великі побоювання, що у разі будь-якого висування з того боку відповідь може піти не лише з боку українських, а й з боку молдовських збройних сил.

"Бо для Молдови наявність Придністров'я у нинішньому вигляді – серйозна скалка у п'яті. Виходячи з вищесказаного, до подібних прогнозів ставлюся вкрай скептично", – резюмує Олег Пендзін.

Серйозно щось зробити в тому регіоні Росія не зможе

Народний депутат VIII скликання, президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко вважає, що інформацію ISW про російські плани блокування нового морського коридору України, коли частина кораблів рухалася через Ізмаїл, Рені, частина завантажувалася в інших терміналах уздовж узбережжя Чорного моря, слід оцінювати. як сигнал. І нам, і Молдові, президент якої Майя Санду дедалі голосніше говорить про необхідність приєднання до ЄС, про важливість підтримки України у війні проти РФ.

"Водночас я вважаю, що серйозно щось зробити в тому регіоні Росія не зможе. Навіть. якщо Путін змусить керівництво Молдови заблокувати перевезення через свою територію української продукції (що малоймовірно) до болгарських терміналів Варна та Бургас, а також до румунської Константи, ми можемо це зробити через територію Румунії", – пояснює експерт.

На його думку, слід звернути увагу на те, що відбувається в іншому регіоні. А саме – блокування проходу через Червоне море, через Суецький канал.

"Там заблоковано вже сім наших кораблів, які везуть українське зерно у напрямку країн Близького Сходу, Китаю, Індії. Понад 40% українського експорту йде саме у цьому напрямі. І за його блокування Єменом з використанням військового озброєння, отриманого від Ірану, явно проглядається рука РФ. Яка намагається скрізь дестабілізувати ситуацію, – зазначає Леонід Козаченко. – Ємен каже, що блокує перевезення, щоб досадити Ізраїлю, який воює з Палестиною. Аргументи – безглузді. Але Росія, у якої все гірша ситуація на всіх фронтах, використовується, схоже, останні козирі".

Ми маємо все це враховувати, вважає експерт. За його словами, учора найбільші українські асоціації закликали президента та РНБО розглянути це питання.

"Слід звертатися до ООН. Важливо терміново розглянути ситуацію у Чорному морі, у Червоному тощо. Тому що вкотре створюється загроза світового голоду", – наголошує Леонід Козаченко.

Читайте також на порталі "Коментарі" – які три речі потрібно вирішити Україні: що відбувається на військовому та дипломатичному фронтах.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини