Головна Новини Суспільство події Витік документів США: про що говорить те, що відбувається – що тепер буде з контрнаступом ЗСУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Витік документів США: про що говорить те, що відбувається – що тепер буде з контрнаступом ЗСУ

Виходячи з того, що виявилося у відкритому доступі, точно не доводиться говорити, що "злив" якось вплине на український контрнаступ, що готується

11 квітня 2023, 13:45 comments4583
Поділіться публікацією:

Витік секретних документів викликав кризу у відносинах між США та союзниками з Європи, Азії, Близького Сходу та Києва, повідомляє "Politico", з посиланням на чотири джерела. Так, Україна навіть змінила деякі свої військові плани. У самому Пентагоні визнали, що було опубліковано надзвичайно таємну, засекречену інформацію, яка становить дуже серйозний ризик для національної безпеки США. Про що говорить те, що відбувається? Як ситуація може розвиватись далі? Чи справді вона може вплинути на наш запланований наступ? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Витік документів США: про що говорить те, що відбувається – що тепер буде з контрнаступом ЗСУ

Джон Кірбі. Фото: з відкритих джерел

Немає причин турбуватися, що цей "злив" якось вплине на взаємини України та США

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак вважає, що нічого критичного не сталося.

"Жодної дійсно важливої інформації опубліковано не було. Так, оприлюднені певні статистичні дані щодо того, що у нас нібито є — і чого у нас нібито немає, чого ми особливо потребуємо. Але точно не доводиться говорити, що це якось вплине на український контрнаступ, що готується, – запевняє експерт. — Вся інформація, що викликала зараз стільки шуму, і так плюс-мінус була в різних джерелах. І росіяни приблизно уявляли, чим ми маємо, які у нас сильні та слабкі сторони. Конкретних планів нашого наступу (терміни, сили та засоби, напрям ударів – основні, додаткові, допоміжні, відволікаючі) у росіян точно немає. І не буде".

Як немає причин турбуватися, що ця "злива" якось вплине на взаємини України та США, підкреслює Іван Ступак.

"Ми продовжимо отримувати від Штатів масовану допомогу – аж до нашої перемоги, як неодноразово вже озвучували офіційні представники Білого дому. Так, нас, мабуть, прослуховували. Так, це неприємно. Але, послухайте, США дають нам величезну кількість військово-технічної допомоги, фінансової — і переймаються тим, як це все використовується. І намагаються, у тому числі, таким не коректним способом, контролювати ефективне використання всього, що вони нам дають, – пояснює експерт. – Що стосується подальших взаємин США з іншими країнами, які так чи інакше фігурують у "сливах", то там будуть неприємні моменти. І доведеться Держдепу неабияк попітніти, щоб нормалізувати відносини з низкою держав".

Потрібно мати різні плани на випадок різного розвитку ситуації

Засновник у Київській школі держуправління ім. С.Нижнього, екс-радник міністра МВС Ростислав Смірнов поділився такою думкою:

"Ми точно не погоджуємо всіх своїх планів із якоюсь країною. Ми маємо суверенітет, що ми вже не раз довели. До того ж, подробиці про контрнаступ, як заявлялося раніше, знає трохи більше п'яти осіб. Звичайно, ми обговорюємо плани з нашими міжнародними партнерами, вдячні їм за всю допомогу, включаючи розвіддані, наші спецслужби перебувають у тісній співпраці. Ведеться постійна координація, комунікація. Ми пояснюємо, чому нам потрібне саме стільки озброєння та техніки, саме стільки боєприпасів. Куди це все прямує, як використовується. Але точно немає такої карти, де чітко було б позначено, як ми атакуватимемо противника, коли, де і якими силами".

Жодні розвідки інших країн, упевнений експерт, не знали про підготовку Харківської операції, що блискуче проведена ЗСУ минулого року.

"Що стосується власне витоку, то, відповідно, органи в США розберуться з цим. Тому що це справді питання національної безпеки. І ми чудово розуміємо, хто може за цим витоком стояти. Але ключове, – наголошує Ростислав Смірнов, – що на плани українського наступу це не вплине".

Проте, зазначає він, плани можуть змінюватись, переноситься. Тому що війна – це безліч змінних. І щодня може статися щось несподіване.

"А тому треба мати різні плани на випадок різного розвитку ситуації. Як говорив Сунь-цзи (китайський стратег і мислитель, який жив у VI столітті до н. е., автор знаменитого трактату про військову стратегію "Мистецтво війни") якщо у тебе немає плану — ти програв війну, а чим геніальніший ваш план, тим менше людей будуть з ним згодні. Впевнений, у нашого вищого військового командування точно є правильний план щодо наступальних дій. І потрібний час у потрібному місці його почнуть ефективно реалізовувати".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Міноборони України натякнули – незабаром можуть повторити затоплення "Москви".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини