Головна Новини Суспільство події Україну накрив "антикорупційний сплеск": про що говорять недавні події, які висновки
commentss НОВИНИ Всі новини

Україну накрив "антикорупційний сплеск": про що говорять недавні події, які висновки

Українці давно чекають не лише гучних заголовків новин, а й судів із посадками, з очищенням влади від корупціонерів

23 травня 2024, 14:10 comments2099
Поділіться публікацією:

В Україні ввечері в середу, 22 травня, відбувся якийсь антикорупційний бум новин. Спершу з'явилася інформація, що співробітники САП та Нацполіції прийшли з обшуками до НАБУ. Потім уточнення, що йдеться не про приміщення НАБУ, а в будинку одного із співробітників бюро. Також САП повідомила, що підозрює у незаконному збагаченні на мільйони колишнього заступника глави Офісу президента Андрія Смирнова. Про що говорить цей "антикорупційний сплеск"? Що важливо зрозуміти Україні? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Україну накрив "антикорупційний сплеск": про що говорять недавні події, які висновки

НАБУ. Фото: з відкритих джерел

У ході всіх цих обшуків та розслідувань важливі результати

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін вважає, що ситуацію, коли антикорупційні органи проводять один у одного обшуки, можна охарактеризувати давньоримським висловом "а, хто сторожитиме самих сторожів?". Тобто, пояснює він, по факту, оскільки ми маємо "енну" кількість антикорупційних структур, вони здійснюють певний контроль один за одним.

"Плюс – так як у нас їх досить багато, і вони претендують на, я сказав би, головну роль у сфері боротьби з корупцією, їм у суспільному плані потрібно демонструвати, що саме вони тут – головні", – зазначає політолог.

На його думку, важливо, щоб у ході всіх цих обшуків та розслідувань мав місце не лише взаємний контроль, а й результати. З судами та посадками, з очищенням влади від корупціонерів.

"А якась конкуренція між антикорупційними органами – це навіть добре. Набагато краще, ніж якби вони мали умовну домовленість не чіпати один одного", – упевнений Олексій Якубін.

Риба гниє з голови

Економіст, голова руху #SaveФОП та Спілки захисту підприємництва Сергій Доротич акцентує, що лише далекі від політики, від наших реалій люди можуть вважати, що від цього "антикорупційного буму" буде якийсь результат.

У нас практично немає випадків посадки топ-чиновників, затриманих після гучних звинувачень, наголошує він. Приклади того ж таки екс-глави Державної фіскальної служби Романа Насірова (який довго ховався під ковдрою, а в результаті вийшов на волю під солідну заставу), наркобаронів (яких ніхто не може реально посадити), нардепів (які навіть з величезною кількістю доказів проти них не одержують термінів) говорять самі за себе.

"До того ж слід пам'ятати, що риба гниє з голови. І ілюзія, яку нам подають під соусом нібито активної боротьби з корупцією, це просто випуск пари. Насправді, корупція у нас – на самих верхах. Але, якщо навіть із нижчим її рівнем ніхто до ладу не бореться, що вже говорити про вищий. Про той самий Офіс президента, голова якого впливає на всі процеси. Про того ж голову Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева. Тендери, продаж землі за безцінь, а яєць по 17 гривень за штуку – це все не може проходити повз них. Але вони – у всьому білому. Хоч корупційні скандали у нас не вщухають, як не припиняють з'являтися законопроекти за межею здорового глузду, ухвалюватися закони, які порушують базові права та свободи", – констатує Сергій Доротич.

На цьому фоні ілюзорні, показушні обшуки, підозри і навіть затримання – просто театр, відволікання уваги від реальних проблем та реальних генераторів, запевняє експерт.

Потрібно радикально змінювати ставлення суспільства до корупції

Колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, голова Луганської ВДА (2015-2016 роки), керівник та засновник волонтерської групи "Народний тил" Георгій Тука розмірковує так:

"Проблема корупції в Україні набагато глибша, ніж прийнято вважати. Після перемоги над російським агресором пріоритетом для нас має стати відновлення нашої країни з руїн, повернення до побудови демократичного суспільства, уникнення авторитаризму, до якого ми скотилися. Відродження економіки, боротьба з корупцією".

Але це, наголошує експерт, має стати не публіцистичними, не політичними, а реальними пріоритетами.

"Бо у нас часто політики багато розповідають про боротьбу з корупцією, але самі паралельно з цим грабують країну", – пояснює Георгій Тука.

Наше суспільство, наголошує він, раніше займало максимально толерантне ставлення до корупції. Терпиме. Тож її не побороти. Потрібно радикально змінювати ставлення суспільства до цього явища, упевнений експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — удари по РФ та війська НАТО в Україні: що дав зрозуміти Захід, з чим поки що складнощі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини