Головна Новини Суспільство події Тиждень, коли всі говорили про Україну: що найголовніше – чому це важливо
commentss НОВИНИ Всі новини

Тиждень, коли всі говорили про Україну: що найголовніше – чому це важливо

Україна отримала від головних союзників чіткий сигнал про готовність йти шляхом повної підтримки, аж до перемоги у війні

26 лютого 2023, 12:12
Поділіться публікацією:

Україна прощається з тижнем, на який припала річниця повномасштабного російського вторгненняПерша і, сподіватимемося, остання така річниця. Спеціально для видання "Коментарі" експерти проаналізували найбільш значущі події цього тижня (20-26 лютого) у ракурсі російсько-української війни.

Тиждень, коли всі говорили про Україну: що найголовніше – чому це важливо

Візит Байдена до України. Фото: з відкритих джерел

Ключовою подією став візит Джо Байдена до України

Голова Центру політичних студій "Доктрина", політичний консультант Ярослав Божко вважає, що ключовими подіями став візит президента США Джо Байдена до України, його зустріч із українським колегою Володимиром Зеленськима також подальше відвідування Польщі та виступ із промовою, присвяченою російсько-українській війні.

"По-перше, це чіткий сигнал про готовність йти шляхом повної підтримки України і, у разі потреби, підписатися за неї навіть своїм політичним авторитетом. По-друге, це сигнал про перехід до ключового етапу, який веде до нашої перемоги: активізація роботи над підготовкою контрнаступу", – пояснює експерт.

Для США, наголошує він, участь у підтримці України не виглядає програшно чи навіть нейтрально: це успішний кейс прикладу захисту демократії у світі, який тиражуватиметься як символ у західному просторі.

"Байден мав вагомі причини не приїжджати, пов'язані з ризиками для життя. Однак він зробив саме такий вибір – з приїздом як показовий хід. Це, звичайно, додає оптимізму в цілому для ведення успішної військової кампанії. І щонайменше серйозно дезавуює тези про втому керівництва США в ракурсі підтримки України саме до повної перемоги. Для внутрішньополітичних підстав ухвалення рішень у Штатах це важливий сигнал, – упевнений Ярослав Божко. – Крім того, Байден у такий спосіб дає певний бонус і своїй політичній силі: демократичний президент пішов на очевидний ризик заради яскравого символічного кроку захисту світової демократії".

Однією зі знакових подій стало голосування в ГА ООН резолюції, яка засуджує російську агресію

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук розмірковує так:

"Крім візиту американського президента в Україну (першого за 15 років і символічного, враховуючи, що відбувся напередодні річниці агресії), однією зі знакових подій стало голосування в ГА ООН резолюції, яка засуджує російську агресію.

"Це надзвичайно важливий документ, – пояснює експерт. – Він засвідчив, що через рік після початку широкомасштабної війни держава підтримує територіальну цілісність та суверенітет України. І жодні незаконні анексії, проведені РФ (яка передбачувано виступила проти резолюції, як і ще шість країн, або залежать від неї, або мають подібний диктаторський режим – Білорусь, КНДР, Еритрея, Малі, Нікарагуа, Сирія) на це не впливають".

Консенсус незалежних країн сучасного світу полягає в тому, що російські війська мають бути виведені за міжнародно визнані кордони України. І це дуже важливо, наголошує Петро Олещук.

"Ми знаємо, – продовжує він, – що проект резолюції було внесено Україною, на основі оприлюдненого під час осіннього саміту Великої двадцятки плану президента Володимира Зеленського. Цей план містить багато пунктів, які стосуються і виведення іноземних військ за межі конституційних кордонів України, і виплата компенсацій нашій країні, і покарання російських військових злочинців, і відновлення України, і ядерна безпека тощо. Резолюція ГА ООН стосується деяких аспектів цього мирного плану та фіксує принцип непорушності кордонів та суверенітету України".

На думку політолога, українська влада, наша дипломатія, ефективно використовуватиме це з метою відповіді на будь-які спроби протягнути "мирні плани" у стилі "просто припинити вогонь", укласти тимчасово перемир'я — без реальних перспектив довгострокового світу.

"Відповіддю на такі наміри і стане резолюція ГА ООН, яка не має юридичної сили, але має іншу цінність як рішення найвпливовішої світової організації, – наголошує Петро Олещук. – Україна продовжуватиме просувати концепцію повного звільнення від російських окупантів. Сподіваємося, що найближчою перспективою буде схвалено ще одну резолюцію — тепер уже про створення Міжнародного трибуналу щодо російських військових злочинів".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи ефект від санкцій проти росії – на що спрямований 10-й санкційний удар ЄС.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини