Головна Новини Суспільство події Справа Богуслаєва: про що говорить ситуація - чи була держзрада
commentss НОВИНИ Всі новини

Справа Богуслаєва: про що говорить ситуація - чи була держзрада

Богуслаєв – тіло від плоті нашої системи, де бізнес та політика абсолютно пов'язані один з одним

28 березня 2023, 15:32 comments1396
Поділіться публікацією:

Стало відомо про новий факт зради президента "Мотор Січі" В'ячеслава Богуслаєва, взятого під варту ще минулої осені за підозрою в держзраді. За новими даними, він ще й блокував постачання бойового вертольота для ГУР МО у квітні 2022 року, коли йшла українська оборона Маріуполя загалом та "Азовсталі" зокрема. Про що свідчить вся ситуація з Богуслаєвим? Чому вона стала можливою? Які слід зробити висновки на майбутнє? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Справа Богуслаєва: про що говорить ситуація - чи була держзрада

В'ячеслав Богуслаєв. Фото: з відкритих джерел

Головний висновок із цієї ситуації – змінювати правила гри в Україні, перебудовувати країну після перемоги і навіть у процесі війни

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький зазначає, що Богуслаєв – не ворожий агент у класичному значенні слова. Але він, наголошує експерт, найдосконаліший "совок", що не дивно з огляду на те, що основну частину життя (а йому – 84 роки) прожив у СРСР.

"У нього купа зв'язків із Росією – друзів і таке інше. І з тих розмов, які стали надбанням громадськості, цілком чітко ясно, що захопи окупанти Запоріжжя, він би чудово працював під РФ, не відчуваючи жодних докорів совісті. Це – ворог, причому типовий представник нашої номенклатури, "еліти". Таких і зараз багато. Вони можуть займати офіційно проукраїнську позицію, але у разі приходу росіян будуть на боці агресора", – пояснює Олексій Голобуцький.

Він вважає дивним, що Богуслаєв так довго діяв та шкодив Україні, хоч його певні погляди й раніше були відомі.

"Добре, що спецслужби нарешті зайнялися ним. Погано, що так пізно, – зазначає експерт. – Головний висновок із цієї ситуації – змінювати правила гри в Україні, перебудовувати країну після перемоги і навіть у процесі війни. Розривати зв'язки політики та бізнесу, найжорстокішим чином карати за корупцію. Богуслаєв – тіло від плоті нашої системи, де бізнес та політика абсолютно пов'язані один з одним. Якби він був бізнесменом проросійських поглядів – це одна ситуація. Але він завжди був частиною влади. Народний депутат низки скликань, людина, яка керує багатьма процесами у Запоріжжі. Коли ми житимемо в реально демократичній країні, де закон один для всіх, а будь-яка корупція карається, таких богуслаєвих стане в рази менше".

Те ж, що майже через півроку справа так і не дійшла до суду, викликає цілком обґрунтовані питання

Голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, голова АТ "Кравець та партнери", адвокат Ростислав Кравець міркує так:

"На мій погляд, чергові факти у справі Богуслаєва підтверджують, що на момент вручення йому підозри в жовтні 2022 року, у правоохоронців фактично нічого не було. Минуло вже п'ять місяців. Екс-керівнику "Мотор Січі" вже кілька разів продовжували тримання під вартою. Адже з тих заяв, які були зроблені раніше, об'єктивно, справа має бути вже в суді – і навіть може бути винесено вирок".

На думку експерта, нові підозри демонструють, що органи досудового розслідування мають проблеми зі збором доказів.

"І взагалі, арешт Богуслаєва можна розцінювати не обов'язково як перемогу наших спецслужб, а як, скажімо, спецоперацію ФСБ. З метою усунення керівника найбільшого українського підприємства, з яким зараз незрозуміло, що відбувається. Якщо є чіткі підозри щодо певних статей – передавайте справу до суду! А паралельно розслідуйте інші можливі правопорушення. Те ж, що майже через півроку справа так і не дійшла до суду, викликає цілком обґрунтовані питання, – вважає Ростислав Кравець. – Щодо включення Богуслаєва до обмінного фонду, наскільки мені відомо, він сам відмовився від цього, не вважаючи, що чинив якісь злочини".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи посилення мобілізації в Україні буде: у Раді роз'яснили слова Арахамії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини