Головна Новини Суспільство події Що найважливішого сталося на тижні, що минає – які чекати наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Що найважливішого сталося на тижні, що минає – які чекати наслідки

Успішний контрнаступ ЗСУ, спірні рішення Верховної Ради, п'ята зустріч у форматі "Рамштайн", смерть королеви Великобританії - Єлизавети II, повна зупинка Запорізької АЕС - були серед головних подій тижня, що минає

11 вересня 2022, 14:00 comments1059
Поділіться публікацією:

Підсумки минулого тижня для України. Що найважливіше сталося, які у цих подій можуть бути наслідки? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Що найважливішого сталося на тижні, що минає – які чекати наслідки

ЗСУ. Фото: Генштаб ЗСУ у Facebook

Успіхи ЗСУ та панічна втеча російської армії була в центрі уваги на тижні, що минає

Політолог, експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник головним підсумком тижня, що минає, вважає успіхи ЗСУ у звільненні наших територій.

"200-й день боротьби українського народу, що припав на сьогодні, після повномасштабної російської агресії ознаменувався перемогами, причому перемогами стратегічними. Нам вдалося вибити росіян із Ізюмського плацдарму, відкинути за річку. Причому їхня втеча була просто таки панічною. Що, звісно, підняло моральний дух українських збройних сил. Це одна з небагатьох операцій сучасності, коли атакуюча сторона не перевищувала супротивника ні за кількістю техніки, ні за кількістю живої сили. Ні в чому, окрім духу та високоточного озброєння", – зазначає експерт.

На його думку, відбувається закономірна річ: армія, яка намагається воювати за лекалами 21 століття – перемагає армію, що воює за лекалами 20-го століття.

"Так, у нашій армії ще вистачає "совка", але ті бойові майори, полковники, генерали, які з'явилися у нас із 2014 року, привнесли до ЗСУ дух сучасності. Плюс – ми ефективно застосовуємо високоточне озброєння, яке одержали від західних партнерів. Звідси, зокрема, неймовірний успіх на Ізюмському напрямі, Харківському. У вересні вдалося звільнити понад дві тисячі кілометрів нашої території. Ідуть хороші новини зі Слов'янського спрямування. За деякими даними, вже звільнені або скоро будуть Ямпіль та Лиман. Є тактичні успіхи і на Херсонщині. Думаю, звідти теж варто очікувати на позитивні новини", – вважає Микола Мельник.

Зрозуміло, продовжує він, що останнім часом основні сили ЗСУ були кинуті на схід. Тепер відбудеться перегрупування з, сподіваємося, вдалим наступом на Херсонському напрямку.

"Російські війська там деморалізовані. Вони не мають стійких шляхів сполучення зі своїми тилами. Під нашим вогневим контролем Дніпро, переправи, мости. Живу силу та техніку противник намагається перекидати за допомогою літаків, вертольотів. Але цього явно замало. Все одно, що українське зерно транспортувати фурами. Крапля в морі. Та ще й дорого. Крім того, українці тримають під вогневим контролем і Чорнобаївку, куди має доступ російська авіація, – пояснює експерт. – Припускаю, що ЗСУ незабаром призупинять наступ, перегрупуються — і діятимуть, залежно від кроків противника. Росіяни можуть спробувати досягти хоч якихось успіхів до кінця року, щоб їхній фюрер міг відрапортувати, що "все йде за планом, все добре". Отже, нам слід очікувати посилення прихованої мобілізації в РФ і спроб противника наступати".

Микола Мельник закликає не вимагати постійних перемог від ЗСУ. Треба розуміти, зазначає він, що наша армія потужніша за російську лише силою духу і високоточним озброєнням (причому останнє — це питання поставок від наших західних партнерів). Ворог куди сильніший в авіації, на морі, у ракетних засобах, у живій силі. До того ж, після будь-якого наступу ми зазнаємо серйозних втрат. І потрібен час, щоб відновитися.

"Безперечно, слід продовжувати за допомогою високоточного озброєння знищувати склади, штаби, місця дислокації супротивника, логістичні вузли. Але постійно наступати у нинішніх реаліях неможливо", – наголошує експерт.

За його словами, якщо говорити про внутрішньополітичну ситуацію, то поганим дзвінком для української демократії стала підтримана Верховною Радою постанова про продовження відсутності прямої трансляції із зали засідань парламенту.

"На цьому, зокрема, наполягав Шуфрич, який, на мою думку, є відкритим агентом РФ, але зараз перейшов на службу до Зеленського та Льовочкіна. Саме через Шуфрича Банкова проштовхує непопулярні рішення, які голосуються "Слугами народу". У результаті маємо обмеження доступу до публічної інформації, який було здобуто ще Помаранчевою революцією. Ще один неприємний момент – сайт Верховної Ради перестав відображати результати голосування. І тепер українці не знають, хто та як голосував. Відповідно, немає політичної відповідальності за ті чи інші рішення", – наголошує Микола Мельник.

Найважливішою (на жаль, трагічною) подією минулого тижня він називає смерть королеви Великобританії — Єлизавети II.

"Здавалося б, у конституційній монархії монарх не відіграє якоїсь важливої ролі. Але це формально. Для Британії роль монарха є важливою, – пояснює політолог. — Враховуючи, що новий монарх, Чарльз III, мав чимало скандалів щодо прихованого лобізму, ще в 70-80-х роках минулого століття, гадаю, він намагатиметься активно нав'язувати свою волю британській виконавчій владі. Сподіваюся, це не зашкодить відносинам України та Великобританії. Нам важливо, щоб підтримка Великобританією нашої країни лише зростала".

І, звичайно, робить висновок експерт, важливим для нашої країни стало проведення цього тижня п'ятої зустрічі у форматі "Рамштайн" .

"Українське МЗС демонструє приголомшливу працездатність, сідаючи за переговорний стіл міністрів оборони десятків країн з метою збільшення військової підтримки нашої держави", – констатує Микола Мельник.

Важлива подія минулого тижня, але з негативним відтінком, це новина про повну зупинку Запорізької АЕС

Експерт Українського інституту політики Владислав Дзівідзінський розмірковує так:

"Безумовно, основною для українців подією тижня, що минає, став активний наступ української армії, перш за все, в Харківській області. Подібних наступальних дій ми чекали давно. І добре, що нам не були відомі їхні деталі. Несподіванка – це одна із складових успіху тієї операції, яку ЗСУ проводять зараз практично в усіх напрямках. Все додає оптимізму як мешканцям України, так і нашим міжнародним партнерам, які за останній тиждень почали активніше висловлюватись про необхідність якнайшвидшого завершення російсько-української війни".

При цьому, зазначає експерт, сам формат війни змінюється. ЗСУ перехопили ініціативу у противника і задають темп. А наше вище військово-політичне керівництво наголошує, що не погоджується на переговори з РФ на умовах Кремля. І навіть на певний умовно прийнятні сценарії, які раніше вважалися гіпотетично можливими. Тепер – і на цьому вже наголосив президент Зеленський – умови припинення війни диктуватиме саме Україна.

"Ще одна важлива подія тижня, що минає, на жаль, з негативним відтінком, це новина про повну зупинку Запорізької АЕС, – наголошує Владислав Дзівідзінський. – Звіт МАГАТЕ, представлений цього тижня, також відверто засмутив. У ньому росіяни не були зазначені як винуватці того, що відбувається з АЕС, де є всі ризики ядерної катастрофи. Також не було представлено шляхів вирішення ситуації. Думаю, все це матиме продовження наступного тижня".

На жаль, констатує експерт, країна-агресор продовжує ракетні обстріли українських міст.

"Вона точно не збирається здаватися. І не зупинить свої терористичні дії та військові злочини. Зупиняти її можна лише силою та мужністю, – упевнений Владислав Дзівідзінський. – Що Україна робить і, певен, продовжить робити".

Читайте також на порталі "Коментарі" – війна в Україні: як змінюється ситуація на фронті – чого чекати далі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

11 вересня 2022, 15:26

Ще за часів ханської орди використовували оманливу тактику. Вдавали панічний відступ, потім різко розвертались і нападали на тих, хто вийшов з укриття і погнався. Якби ж наш корумпований Зе-совок (який розробляє схеми дерибану репарацій) не потрапив в цю пастку.


Новини