Головна Новини Суспільство події Що найважливіше сталося цього тижня: які наслідки для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Що найважливіше сталося цього тижня: які наслідки для України

Цього тижня вже сьома країна, якою стали Нідерланди, підписала з Україною двосторонню угоду про безпеку

3 березня 2024, 12:20
Поділіться публікацією:

Тиждень, на якому Україна попрощалася із зимою та увійшла у весну, був насичений підсумками та прогнозами, у тому числі пов'язаними з ходом війни. Але відбулася й низка резонансних подій, включаючи заяву президента Франції Еммануеля Макрона про можливе відправлення військовослужбовців країн НАТО до України. Під прицілом була і ситуація в США, де точаться суперечки навколо виділення допомоги Україні. Портал "Коментарі" звернувся до експертів з проханням проаналізувати найважливіші, на їхній погляд, події тижня (з 26 лютого по 3 березня).

Що найважливіше сталося цього тижня: які наслідки для України

Підсумки тижня. Фото: з відкритих джерел

У США з'явилася можливість повернутися до дебатів щодо виділення пакету допомоги для України

Народний депутат Верховної Ради VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов акцентує, що американський Конгрес ухвалив минулого тижня бюджетні рішення, які дозволяють уникнути шатдауну найближчим часом.

"Це відкриває можливість для повернення до дебатів щодо виділення пакету фінансової допомоги для України. Але гарантій швидкого результату все ще немає. Навіть у разі застосування "обхідної петиції" чи інших процедурних механізмів для внесення українського питання до порядку денного – це може тривати півтора-два місяці. За цих умов Україна намагається компенсувати перебої у наданні американської допомоги посиленням підтримки з інших джерел. Є позитивні сигнали від МВФ, отримані гранти від японського уряду, новий пакет військової допомоги від Швеції", – зазначає експерт.

Він також нагадує, що 1 березня президент Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте підписали двосторонню угоду про безпеку між країнами.

"Нідерланди – це вже сьома країна, яка підписує таку угоду, – наголошує Ігор Попов. – Президент України запросив Марка Рютте до Харкова, і його візит має особливе значення. Саме Рютте розглядається як головний претендент на посаду Генерального секретаря НАТО. Тому особисті зв'язки з цим політиком, його безпосередні спостереження за ситуацією у близьких до лінії фронту містах важливі для стратегічної співпраці не лише з Нідерландами, а й з НАТО загалом".

Нідерланди, продовжує експерт, є одним із лідерів в "авіаційній коаліції", і саме від цієї країни можуть надійти на озброєння ВПС України перші бойові винищувачі F-16.

"В угоді з Нідерландами також є особлива деталь, яка відсутня в інших документах. У тексті пропонується розмістити у Гаазі міжнародний трибунал з розслідування злочину агресії РФ проти України, який розглядатиме вину вищого керівництва Росії у розв'язанні агресивної війни. Дискусії про формат цього трибуналу ще тривають у рамках "формули миру". Але сам факт розміщення трибуналу в Гаазі матиме велике символічне значення, оскільки саме там є і Міжнародний кримінальний суд, і Міжнародний суд ООН", – пояснює Ігор Попов.

За його словами, реалізація пакету двосторонніх договорів про безпеку має одну спільну мету – посилити обороноздатність України для протидії агресії не лише зараз, а й на багаторічну перспективу.

"У нещодавній доповіді Rand Corporation успішною для України стратегією називається "Дикобраз", – зазначає експерт. – Йдеться про створення стійкої системи оборони, військово-промислового комплексу, розвідувальних можливостей для того, щоб ціна нападу на таку країну була надто високою – і агресор змушений був відмовитись від своїх планів".

Важливим є рішення Єврокомісії щодо виділення нам понад 4 млрд євро вже у березні

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков вважає, що протягом тижня для нашої країни в економічному плані домінували зовнішні чинники.

"Ми уважно спостерігали за тим, що відбувається в Конгресі США та навколо нього. А саме – за продовженням епопеї навколо законопроєкту про виділення Україні економічної та військової допомоги. На жаль, тут після ухвалення законопроєкту Сенатом у середині лютого поки ніяких зрушень немає", – зазначає експерт.

Важливим він називає рішення Єврокомісії, яке підтверджує виділення Україні 50 млрд. євро з відповідними умовами. І перший транш (понад 4 млрд євро) ми отримаємо вже у березні.

Також позитивним стало рішення за підсумками завершення роботи чергової місії МВФ в Україні. Отримаємо гроші ще й від цієї фінансової інституції, – наголошує Олексій Плотніков. – На жаль, але триває неподобство на польсько-українському кордоні, який продовжують блокувати протестувальники під бездіяльність своєї влади. Дуже неприємно, що із сусідами, партнерами у нас уже котрий місяць поспіль триває конфлікт, від якого страждають і Україна, і Польща".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи можливе пряме зіткнення НАТО з РФ: про що говорить натяк Макрона.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини