Головна Новини Суспільство події Що було в центрі уваги на тижні, що минає – які висновки потрібно зробити Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Що було в центрі уваги на тижні, що минає – які висновки потрібно зробити Україні

Протягом тижня більшість подій і новин, де фігурувала Україна, обговорювалися з прив'язкою до саміту НАТО

16 липня 2023, 13:17 comments1430
Поділіться публікацією:

Липень перевалив за половину, а разом із ним – і літо. Україна прожила черговий напружений тиждень, наповнений прогнозами та осмисленням підсумків саміту НАТО, черговими зведеннями з полів битв, а також новим витком розмов про переговори. Експерти традиційно підбили для видання "Коментарі" підсумки тижня (з 10 по 16 липня), виділивши найбільш значущі або резонансні, на їхню думку, моменти.

Що було в центрі уваги на тижні, що минає – які висновки потрібно зробити Україні

Саміт НАТО. Фото: із відкритих джерел

За результатами саміту НАТО ми побачили, що наші єврооблігації значно зросли в ціні

Народний депутат України IX скликання від партії "Голос", перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк розмірковує так:

"Звичайно, найважливішою подією тижня стали результати саміту НАТО. З погляду міжнародної політики, з військової точки зору – його вже багато хто прокоментував. Добре, що за результатами саміту ми побачили, що наші єврооблігації (іноземні цінні папери України) значно зросли у ціні. Це говорить про те, що світ, міжнародні інвестори, позитивно оцінили підсумки саміту, у тому числі у ракурсі вкладення інвестицій в Україну".

Низка важливих законів, на думку експерта, була ухвалена цього тижня в Раді.

"Серед таких – голосування за медичний канабіс. Несподіваною та приємною новиною стало те, що 268 депутатів підтримали цю ініціативу у першому читанні. Це говорить про те, що вже і на рівні політики ми відходимо від радянських "скріп" і наближаємося до європейської родини", – пояснює Ярослав Желєзняк.

Він також акцентує увагу на ухваленні законопроекту, що дозволяє жінкам самостійно розпоряджатися своєю відпусткою під час вагітності.

"Раніше у нас діяла радянська закостеніла норма. Добре, що ми нарешті від неї відмовилися", – упевнений нардеп.

Час задуматися про те, щоб реформувати держапарат

Засновник "Студії Здорового Сенсу", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович головною подією тижня, що минає, називає саміт НАТО.

"Офіс президента і власне Зеленський чомусь готувалися до вступу в НАТО просто на саміті, але там їх зустрів холодний душ. Президента закликали реформувати держапарат. Але оскільки перемогти корупцію у президента не виходить, його закликали провести вибори та поміняти еліти при владі, – зазначає експерт. – Але, незважаючи на таке ставлення до нас представники країн НАТО, український держапарат не має наміру змінювати свої хижацькі звички. Цього тижня бюрократи з Ради виділили 28 млн. грн. на заміну герба на тризуб на пам'ятнику Батьківщині-Матері, а також 579 млн. на добудову музею, присвяченого Голодомору".

На ці гроші, наголошує Павло Себастьянович, можна було б купити 30 тисяч дронів-камікадзе чи 750 дронів-бомберів!

"Але наше військово-політичне керівництво вважає за краще воювати не дронами, а українцями, – вважає він. – А озброєння не вироблятимути, а випрошувати на Заході, виставляючи напоказ наших загиблих воїнів, звинувачуючи Захід у втратах. Не знаю, звідки у нашого політичного керівництва, а також у багатьох інтелектуалів з'явилася думка, що країни, які десятиліттями думали про свою безпеку, виробляли зброю, піднімали свої економіки та добробут громадян, раптом почнуть віддавати все це країні, якою 32 роки керують шахраї, які думають лише про своє збагачення? Може настав час реформувати сам держапарат?".

Захід знову підтвердив безстрокову підтримку України

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе поділився такою думкою:

"Немає сумнівів, що найважливішою подією тижня став вільнюський саміт НАТО. А також отримання Україною гарантій безпеки від "Великої сімки" та інших країн. Що було заявлено нашим президентом у вересні 2022 року (заявка на вступ до НАТО за скороченою процедурою) фактично реалізовано. У комюніке за підсумками саміту у Вільнюсі зазначено, що вступ нашої країни до Альянсу відбуватиметься без ПДЧ. Зайва бюрократична процедура забирається. Після війни, після нашої перемоги над рашистами Україна зможе стати членом НАТО за скороченою процедурою".

Другий важливий момент, на думку експерта, полягає у гарантуванні євроатлантичного майбутнього нашої країни.

"Не просто "відчинені двері". У пункті 11 підсумкового комюніке чітко написано, що майбутнє України – з НАТО. Крім того, сформульовано, що наша країна отримає запрошення до Альянсу, коли будуть відповідні умови безпеки. Звісно, під час війни нам хотілося б більшого. Але результати зустрічей у Вільнюсі цілком ефективні. Ми вимагаємо максимуму, отримуємо трохи менше. І ще рік тому подати таку декларацію, а також те, що 23 члени Альянсу публічно заявлять про підтримку прийняття України в НАТО, було просто нереально", – упевнений Антон Кучухідзе.

Він наголошує, що ми перебуваємо в робочому процесі. Крок за кроком йдемо до досягнення результатів з огляду на реалії геополітики та ситуацію на полі бою.

"Захід знову підтвердив безстрокову підтримку України – військову, економічну, політичну. А це означає, що ми разом зміцнюватимемо безпеку. І наша перемога на фронті точно прискорить наше прийняття до НАТО", – резюмує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи ризикне Путін поїхати до Туреччини чи ПАР – чим це загрожує.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини