Головна Новини Суспільство події Сценарії з можливою відставкою Залужного: чим керується влада
commentss НОВИНИ Всі новини

Сценарії з можливою відставкою Залужного: чим керується влада

Підтримка Залужного в армії та серед населення залишиться стабільно високою навіть на фоні спроб зробити його відповідальним за всі промахи

1 лютого 2024, 16:10 comments17294
Поділіться публікацією:

Західні медіа активно обговорюють ситуацію навколо чуток про готовність президента України Володимира Зеленського відправити у відставку головкома ЗСУ Валерія Залужного. Так, у Bild запевняють, що відставці Залужного нібито запобігли позиції глави Головного управління розвідки Міноборони Кирила Буданова і командувача Сухопутними військами ЗСУ Олександра Сирського. А в CNN стверджують, що Зеленський звільнить Залужного цього тижня. Матеріали про конфлікт між верховним головнокомандувачем та головкомом опублікували також The Washington Post (з акцентом на те, що причиною розбіжностей став підхід до мобілізації), не залишилися осторонь The Times та The Economist. Про що говорить вся ця ситуація – і чим може завершитися? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Сценарії з можливою відставкою Залужного: чим керується влада

Володимир Зеленський та Анджей Дуда. Фото: з відкритих джерел

Влада бачить у Залужному політичного конкурента

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна наголошує, що чутки про відставку головкома Валерія Залужного активно циркулюють у громадському дискурсі близько року. Однак зараз, зазначає вона, реальність цієї події відчутно наблизилася – і стала надбанням усіх світових ЗМІ.

"Заздрість до рейтингів виглядає основною причиною можливої відставки головнокомандувача ЗСУ. Тому що всі інші офіційні причини, такі як літній контрнаступ, що провалився, і завищені "апетити" з мобілізації, мають обґрунтовані головкомом аргументи. Більше того, підтримка Залужного в армії та серед населення залишиться стабільно високою навіть на фоні спроб зробити його відповідальним за всі промахи. Хвиля народного обурення і навіть гніву, що прокотилася соцмережами цього тижня – наочний цьому доказ", – пояснює політолог.

На її думку, проблема цієї ситуації полягає в тому, що влада бачить у Залужному політичного конкурента, а не командувача ЗСУ. При цьому сам генерал жодного разу не заявляв про свої політичні амбіції.

"Але соціологічні опитування, до яких про всяк випадок включаються всі медійні персони, наполегливо показують неприємні для політиків цифри – Залужний там угорі списку. І це не може не турбувати владу. Питання про вибори хоч і відкладено, але проводити їх рано чи пізно доведеться. Тому вже зараз треба думати про нейтралізацію "електоральної загрози". Адже якщо змоделювати ситуацію і припустити, що Валерій Залужний наважиться піти в політику, то охочих вкластися в цей проєкт буде достатньо, як у президентську кампанію, так і в парламентську", – впевнена Ганна Малкіна.

Розвиток ситуації, вважає вона, може бути різним.

Варіант перший: Залужного відправлять у відставку

"На мою думку, це буде фатальна помилка влади. Важко навіть уявити (та й не хочеться), якими суспільними катаклізмами це може обернутися. Хронічне напруження у суспільстві, важка економічна ситуація, щоденні смерті та втрати загострили до краю почуття справедливості. Достатньо чиркнути сірником і буде вибух. Який Україна не переживе, на жаль", – констатує експерт.

Варіант другий: Залужного змусять піти у відставку за власним бажанням.

"Не треба забувати, що всі ми живі люди зі своїми переживаннями, емоціями, достоїнствами та недоліками. В умовах хронічного психологічного тиску навіть залізні генерали піддаються корозії. У цьому випадку суспільний гнів буде не такий сильний, але постає питання: а хто замість Залужного? Адже йдеться про армію, її мотивацію, моральний стан і розуміння, за ким вона йде в атаку, умовно кажучи", – зазначає Ганна Малкіна.

Варіант третій: все залишиться як є. Це, вважає експерт, найкращий варіант у ситуації, що склалася. Якщо переможе розуміння, що політики мають керувати державою, а військові мають воювати, тобто візьметься до уваги раціональний поділ праці, від цього виграють усі, підсумовує Ганна Малкіна.

Відставка Залужного погіршить становище України на міжнародній мілітарній арені

Політолог Володимир Цибулько поділився такою думкою:

"Поведінка Зеленського зводиться до примусу Залужного до кровопролитних боїв. З метою виставити в очах суспільства винуватцем такі невиправдані операції. Особистий страх перед Залужним штовхає Зеленського до антидержавної поведінки, і цей головний мотив – збереження влади робить Зеленського небезпечним для українського суспільства".

Особливо, на думку експерта, цинічна спроба перекласти відповідальність за помилки політичного керівництва на військових у ситуації, коли на військових лежить і так найбільша відповідальність.

"Питання не в самому Залужному, а у системі міжнародних комунікацій, на які персонально заведений наш головком, – вважає політолог. – Його відставка погіршить становище України на міжнародній мілітарній арені на довгі місяці".

Можливо, що управління фронтом може навіть суттєво не постраждати, але є небезпека різкого зростання втрат у живій силі та техніці, попереджає Володимир Цибулько.

Найважливіше зараз – вивести ЗСУ з-під апаратних інтриг

Залужного, очевидно, буде замінено, вважає керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак.

"Ця ситуація, – пояснює він, – була запрограмована раніше. І інцидент, що трапився 29 січня, рано чи пізно мав відбутися як ефект, що накопичується від конфлікту підходів і стратегій. Суперечки загострилися – і восени вилізли на публічну поверхню".

Причин справді багато, зазначає експерт. Якісь перебувають у площині особистих політичних розрахунків та накопичення непорозуміння, якісь – узагальнення необхідності кардинально змінювати підходи до війни (адже стратегія Залужного спрацьовувала у 2022-2023 роках, проте зараз підхід має бути змінено з урахуванням актуальних обставин).

"Щодо політики, то Залужний міг би миттєво припинити всі ці розмови про політичні амбіції. Чітко сказати, що він не розглядає собі політичну кар'єру, готовий зосередитись на знищенні ворога. Але цього не сталося. Він зберігав мовчання, обріс командою помічників та радників, інтересом деяких хижаків-політиків, які запланували використати його у своїх цілях", – наголосив Олег Постернак.

Втім, продовжує він, Зеленський також мав зрозуміти, що ситуація вимагає вирішення протиріч максимально оперативно.

"Феноменологія популярності Залужного значно була посилена саме агресивними медійними стараннями Банкової, яка фактично сприяла створенню нового кумира", — вважає політтехнолог.

Він упевнений, що найважливіше зараз із погляду державного інтересу – вивести ЗСУ з-під апаратних інтриг та бажання втягнути армію в політику.

"ЗСУ мають бути зосереджені на виконанні функцій оборони держави та відновленні територіального суверенітету, а не ставати розмінною монетою у політичних іграх, – наголошує Олег Постернак. – Адже саме оточення генерала Залужного використовувало медіа як захисний щит від звільнення. Що, на їхню думку, мало б не дати Банковій ухвалити непопулярне рішення щодо Залужного. На яке, до речі, вона має цілком законне право відповідно до Закону "Про національну безпеку". Подібних випадків не повинно бути, адже в армії офіцерська честь і субординація – не порожні слова".

Читайте також на порталі "Коментарі" — головні очікування від військового лютого: як може змінитися ситуація.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини