Головна Новини Суспільство події Росія зриває зернову угоду: що відбувається – який вихід із ситуації
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія зриває зернову угоду: що відбувається – який вихід із ситуації

Без перемоги Україні потрібно бути постійно готовою до проблем, обмежень, заборон, блокування, шантажу з боку РФ

24 травня 2023, 15:08 comments4670
Поділіться публікацією:

Заступник міністра інфраструктури України Юрій Васьков стверджує, що Росія грубо порушує продовжену зернову угоду. Країна-агресор фактично блокує кораблі, що прямують до одного з українських портів (Південний). Що відбувається та чому? Як можна розв'язати ситуацію? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Росія зриває зернову угоду: що відбувається – який вихід із ситуації

Зернова угода. Фото: з відкритих джерел

Україна не може постійно залежати від забаганки Росії

Старший аналітик Центру досліджень сучасної Туреччини, кандидат політичних наук, експерт-міжнародник Євгенія Габер розмірковує так:

"Те, що зернову угоду 18 травня продовжили ще на два місяці, це, безумовно, позитивне рішення, яке дозволяє продовжити морський експорт нашої продукції. Але треба розуміти, що з кожним продовженням цієї угоди це, з подання РФ, відбувається у дедалі більше усіченому вигляді. Так, від 120 днів ми перейшли до 60. Враховуючи, що переговорний процес починається приблизно за місяць до закінчення чергового терміну продовження, його знову доведеться розпочинати вже приблизно з середини червня. Після чого ринки знову почне лихоманити через невизначеність. І тоді як в Україні ціни на зерно падають (завдаючи шкоди аграріям), світові, навпаки, зростають".

Тобто, акцентує експерт, під час кожного продовження угоди не просто не йдеться про її розширення (наприклад, на порт Миколаєва), але вона навпаки урізається.

"Зараз до порту Південний, справді, не заходять судна. Так Росія, ймовірно, натякає, що там знаходиться завод, який є кінцевою точкою аміако-проводу Тольятті-Одеса (запуск якого вимагає країна-агресор). Щоразу все нові умови висуваються. І відкриття аміачного трубопроводу, і розблокування рахунків, підключення до SWIFT (міжнародна міжбанківська система передачі інформації та здійснення платежів) "Россільгоспбанку", і розблокування можливості страхування для суден РФ, повернення можливості заходити в європейські порти", – підкреслює Євгенія Габер.

Для нас, продовжує вона, важливо не просто зберегти зернову угоду, а й шукати альтернативні шляхи для експорту своєї аграрної продукції. Ми не можемо постійно залежати від забаганки Росії.

"Туреччина допомагає нам зберегти зернову угоду. Наразі робиться спроба долучитися до процесу з боку лідерів африканських країн (залежних від експорту української аграрної продукції). Буквально днями було повідомлення, що делегація з керівництва низки держав Африки має намір проводити переговори з Москвою та Києвом, щоб розблокувати і експорт українського продовольства, і експорт російських добрив. Водночас, – зазначає експерт, – якщо подивитися на статистику, перевалки вантажів у російських портах, видно, що вона зросла у рази. Включно з експортом добрив та агропродукції з портів країни-агресора. Це означає, що за фактом РФ не страждає. Але використовує будь-які важелі (включаючи продовольчу безпеку) для шантажу України та світу".

Євгенія Габер констатує: все, що можна зробити, це піднімати це питання на найвищому рівні, залучати для тиску на Москву якомога більше різних країн, шукати альтернативні шляхи для експорту своєї продукції (у тому числі сухопутні, через Європу). На її думку, очевидно, що РФ намагатиметься задіяти Китай, Індію, Африку для просування своїх "хотілок", включаючи отримання можливостей для накопичення потенціалу з метою чергових ударів по Україні.

Чим швидше ЗСУ знищать армію агресора, тим швидше ми зможемо відновити нормальний експорт, у тому числі морськими шляхами

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко поділився такою думкою:

"Зрозуміло, що РФ не вигідний цей зерновий коридор, що вона хотіла б його заблокувати. Тому завжди створює проблеми. Для України важливо, щоб угода працювала. Без морських шляхів ми не можемо нормально експортувати сільгосппродукцію. Тільки сухопутні коридори – дуже довго, накладно, неэффективно".

Туреччина, як і ООН, можуть у цій ситуації допомогти лише частково, вважає експерт.

"Зняти проблему може лише українська армія, – упевнений Олександр Охріменко. – Якщо наш наступ буде ефективний, РФ точно стане не до блокування наших портів. Чим швидше ЗСУ знищать армію агресора, тим швидше ми зможемо відновити нормальний експорт, зокрема морськими шляхами. А без перемоги завжди будуть проблеми, обмеження, заборони, блокування, шантаж з боку РФ. На те вона й країна-агресор”.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді Захід дозрів з постачанням озброєння для перемоги України – які сподівання. Експерти під час ексклюзивного інтерв'ю детально проаналізували ситуацію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини