Головна Новини Суспільство події РФ завдала масованого ракетного удару по Україні: що це було – яка справжня мета такого звірства
commentss НОВИНИ Всі новини

РФ завдала масованого ракетного удару по Україні: що це було – яка справжня мета такого звірства

Кремль у нестямі від того, що Україна вже отримує військову допомогу від Заходу, намагається всіма способами її зупинити

4 травня 2022, 11:47 comments1973
Поділіться публікацією:

За вчорашню добу росіяни випустили понад 20 ракет практично по всій Україні, включаючи західну. Серед цілей були залізниця, електропідстанції. Під час денного обстрілу Авдіївки вбили щонайменше 10 робітників коксохіму. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" посилення обстрілів та збільшення їхньої географії.

РФ завдала масованого ракетного удару по Україні: що це було – яка справжня мета такого звірства

Ракетний обстріл. Фото: з відкритих джерел

Ці обстріли – спроба помститися, підтвердження безсилля армії РФ у війні з супротивником, якого вони помилково вважали слабким

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), доктор політичних наук Ігор Петренко розмірковує так:

"Президент України Володимир Зеленський має рацію, кажучи, що цими обстрілами РФ намагається помститися за свої програші на фронті. Демонструє своє безсилля. Буквально вчора в районі Херсонської області завдали удару по командному штабу окупантів. За деякими даними, понад 40 людей, включаючи безліч офіцерів, загинули. Також відомо, що чотири населені пункти на Півдні України звільнено ЗСУ, які вже знаходяться біля адмінкордону Херсонської області. Та й практично на всіх напрямках захисники України ефективно стримують ворога. У агресора є деякі поступи на Донбасі, куди кинуто основні сили. Але загалом наші воїни завдають противнику істотних збитків, відбиваючи спроби захопити нові території. І це викликає у агресора роздратування".

Позначається також деморалізація російських військовослужбовців, наголошує експерт. Вони все частіше задаються питанням – за що воюють в Україні? Чому такі великі втрати? Навіщо все це? Зрозумілі відповіді знайти важко.

"І певною мірою ці обстріли – спроба помститися, підтвердження безсилля армія РФ у війні з противниками, якого вони помилково вважали слабким. Але є ще один важливий момент, враховуючи географію обстрілів та їхні цілі, – наголошує Ігор Петренко. — Багато хто з них націлений на залізницю. У противника "підгорає". Він стурбований значною військово-технічною допомогою Україні з боку західних партнерів. Тому залізниця, якою, як вважають окупанти, йдуть основні поставки на фронт, стала мішенню. Для чого противник намагається використати точне та високоточне ракетне озброєння".

На думку експерта, це – дуже груба, примітивна логіка вояк країни-агресора, які чи то не розуміють можливості сучасної логістики та мереж сполучення (не залізничного), або просто працюють по-старому (головне – доповісти керівництву, що "все в порядку" , А "спецоперація йде за планом", "Зброя до фронту не дійде"). Що, звісно, далеко від реальності, наголошує Ігор Петренко. Все можна відновити в досить короткий термін, а логістика — штука хитра, і знати про інші шляхи доставки озброєння на фронт противнику не варто.

"Паралельно з цим, – зазначає експерт, – росіяни намагаються запустити безліч фейків. Що Україна нібито неефективно та непрозоро використовує військово-технічну допомогу із Заходу. Про це пишуть і підгодовані РФ західні журналісти та власне російські пропагандисти та деякі підпывали в Україні – або корисні ідіоти, або агенти Кремля. Потрібно розуміти, що військово-технічну, матеріальну допомогу Україна отримувала від союзників ще до війни. Там є чіткий механізм обліку, розподілу та звітності. Працюють цілі хаби за участю іноземців. Все прозоро, зрозуміло, підзвітно. Тим більше у воєнний час. Тож спроба РФ вбити кілок між Україною та Заходом традиційно увінчається нічим. Ну, а на фронті росіянам далі буде все складніше".

Ракетні обстріли по об'єктах інфраструктури, цивільному населенню України російська пропаганда демонструє як деякі "перемоги"

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум", політичний експерт Валерій Димов так розшифровує слова Зеленського про те, що Росія різко збільшила ракетні удари по Україні, усвідомлюючи власне безсилля:

"Країна-агресор з початку повномасштабного вторгнення вже дуже багато втратила живої сили (близько 24,5 тисяч, згідно з останніми даними Генштабу ЗСУ) та техніки (тільки танків – понад тисячу). Втрати колосальні. При цьому окупанти не отримали тієї переваги на фронті, яку хотіли б. Вони дуже повільно просуваються на низці напрямків, де зосередили величезну кількість сил та коштів (насамперед – на півдні та сході). І всіляко намагаються уникати прямих зіткнень, посилено працюючи з логістики, постачання до нас західного (насамперед – США, Великобританії, останнім часом підключилися країни ЄС) озброєння. Це і далекобійні гаубиці, які дозволять остаточно переламати хід війни на нашу користь, та багато іншого".

До того ж, продовжує експерт, російське військове командування та влада має хоч щось "продати" внутрішньому споживачеві до сакрального для РФ 9 травня. І ракетний обстріл, перш за все, по об'єктах інфраструктури, по цивільному населенню України, російська пропаганда демонструє як "перемоги". Практично не боячись відповідальності в міжнародних судах, у яких "перемоги" у вигляді знищення шкіл, лікарень, житлових будинків, мостів, залізниць буде лягати в скарбничку звинувачень росіян, що все збільшується, у військових злочинах.

"Росіяни демонструють божевілля та безсилля, бо не можуть перемогти у війні проти України, яку розв'язав ще 8 років, а 2022-го вивели на новий рівень повномасштабним вторгненням – з порушенням усіх міжнародних договорів та сучасної системи безпеки. І вони роблять ставки на ракетні удари, намагаючись виправдати такими перемогами свою агресію, – пояснює Валерій Димов. – Хоча б, наголошую, для внутрішнього споживача. Тому що на зовнішньополітичній арені імідж Росії остаточно знищено – і продовжує знищуватись божевільними заявами навіть їхніх топ-дипломатів".

За словами експерта, Україна обов’язково відповість агресору. Вже відповідає.

"Сьогодні горить нафтобаза в окупованій Макіївці. Ми рвемо ворога на фронті. Серйозні проблеми створені у прикордонних з Україною областях поки що РФ. Ми повинні й надалі нарощувати свої можливості, вибудовуючи за допомогою союзників потужну систему ППО, протиракетну оборону. Розуміючи, що ракет у росіян ще вистачає, що вони битимуть до кінця війни. Ми ж не можемо бити російською територією без оголошення війни. І вже тим більше не може бити своєю тимчасово окупованою територією, де росіяни прикривають цивільним населенням. Але впевнений, що ми обов'язково переможемо завдяки нашій мотивації, новітньому озброєнню, самому факту, що українці воюють на своїй землі, що правда – за нами. Незважаючи на те, що війна ведеться всією величезною Росією проти значно меншої і менш готової до такої війни України, це ще й війна рашистів проти всього цивілізованого світу. А цивілізований світ – на нашому боці".

Також видання "Коментарі" повідомляло – британській розвідці стало відомо – росіяни збираються окупувати два ключові міста на Донбасі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини