Головна Новини Суспільство події Прозріння Маска: чому з'явилися скандальні твітти власника Tesla - як відреагував Київ
commentss НОВИНИ Всі новини

Прозріння Маска: чому з'явилися скандальні твітти власника Tesla - як відреагував Київ

Поява твіттів Маска демонструє, що Україна ще не всіх переконала у тому, що РФ – вічний агресор, убивця та ґвалтівник

4 жовтня 2022, 11:02 comments1129
Поділіться публікацією:

Американський підприємець та власник компаній Tesla SpaceX та Starlink Ілон Маск створив 3 жовтня опитування у Twitter, присвячене війні Росії проти України. В одному він запропонував свою формулу миру, згідно з якою Крим має бути російським, Україна – нейтральна територія, а на окупованих та нещодавно анексованих територіях слід провести референдуми під наглядом ООН. У другому поцікавився, чи слід "людям Донбасу та Криму" самим вирішувати, з ким вони хочуть бути – з Україною чи з РФ. Аргументував такий підхід тим, що населення Росії перевершує українців утричі, тому перемога України у повномасштабній війні малоймовірна. Тому варто подбати про народ – і шукати миру за будь-яку ціну. Про що говорить подібна активність Маска на цьому напрямі? Що скажете про українську реакцію? Як події можуть розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Прозріння Маска: чому з'явилися скандальні твітти власника Tesla - як відреагував Київ

Ілон Маск. Фото з відкритих джерел

Схоже, що від Маска як великого друга України залишилося не так багато

Політолог-американіст Владислав Фарапонов розмірковує так:

"Поява таких твіттів демонструє, що ми ще не всіх переконали у тому, що РФ – вічний агресор, убивця та ґвалтівник. Що росіяни іншого підходу не знають. І що вони справді хочуть знищити і Україну, і Захід".

Тож, продовжує експерт, українська реакція (масова критика подібних твіттів Маска) – правильна.

"До того ж, з боку офіційних осіб (президента, представників його Офісу, МЗС) реакція є коректною. І не виходить, скажімо так, за межі дипломатичного протоколу", – наголошує Владислав Фарапонов.

За його словами, цікаво буде подивитися, як ця ситуація вплине на продовження співпраці щодо отримання Україною Starlink.

"На жаль, схоже, що від Маска як великий друг України залишилося не так багато. Звичайно, це використовуватимуть росіяни, – упевнений експерт. – Але, наголошую, реакція української сторони була дозвільною та своєчасною".

Подібно, як Маск, на Заході розмірковує досить багато людей

Голова правління Аналітичного центру "Донбаський інститут регіональної політики", співзасновник у Гуманітарній організації "Відповідальні громадяни" Енріке Менендес не поділяє того обурення, яке ми бачимо зараз в українському сегменті соцмереж на твітті Ілона Маска.

"Якщо підсумовувати все, що він написав, то отримаємо таке – ескалація конфлікту в Україні може теоретично призвести до ядерної війни. І цього слід уникнути. А тому треба вести переговори та йти на якісь компроміси, – пояснює експерт. – Те, що запропонував Маск, звісно, трохи наївно. Але ж він не дипломат, не політик, а – успішний учений, бізнесмен. І спробував запропонувати якісь опції, варіанти. Напевно, він не самотній у своїх думках. Я думаю, що подібним чином на Заході розмірковує досить велика кількість людей. І ці твітти Маска – перша ластівка, що нас підштовхуватимуть до того, щоб спробувати домовитися з росіянами".

Енріке Менендес вважає, що зараз такі повідомлення та пропозиції мало вплинуть на те, що відбувається на полі бою.

"На мій погляд, ми знаходимося приблизно посередині війни. Ситуація на фронті динамічно розвивається. Відбувається успішний наступ української армії. І зараз до переговорів ніхто не готовий, – наголошує експерт. — Ну, а Маск сказав правильну річ. Зрештою, доведеться сідати за стіл переговорів, шукати точок дотику, чимось жертвувати – і одному, і другому боку. Але ми від цього, на мою думку, ще далекі. Припускаю, що, як мінімум, до весни знаходитимемося плюс-мінус у такій самій ситуації, як зараз – коли обидві сторони намагаються домогтися якоїсь переваги військовим шляхом".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Росія планує влаштувати демонстраційний підрив ядерної зброї на кордонах України. Про це пише британська газета The Times, з посиланням на військові джерела.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

4 жовтня 2022, 10:26

Всі, хто хоч трохи прозріває та думає про майбутнє, стає ворогом тоталітарного зла. Зла, яке і далі прагне розкрадати свою країну, яке само завжди ухилялось від відповідальності і вивозило намародерене в офшори. Тоталітарне зло завжди було у так званій, небезпеці: Сталін, Путін, Лукашенко, Zе, Мао, Ким, Кастро, Каддафі. Та інша мерзота. Вони не дають населенню свободи пройти опитування ногами: вільно виїхати з державних концтаборів - те був би справжній показник підтримки.


Новини