Головна Новини Суспільство події Прослушка в одному з кабінетів Залужного: про що говорить ситуація і як варто реагувати
commentss НОВИНИ Всі новини

Прослушка в одному з кабінетів Залужного: про що говорить ситуація і як варто реагувати

Витік інформації, зокрема секретної, відбувається не лише в Україні

18 грудня 2023, 11:48
Поділіться публікацією:

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом виявлення технічного пристрою в одному з потенційних місць дислокації головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. І хоч, за попередніми даними, виявлений пристрій був у неробочому стані, сам факт, м'яко кажучи, насторожує. Особливо, враховуючи чутки про конфлікт між вищим військовим і політичним керівництвом України, що періодично випливають. Експерти проаналізували те, що відбувається, спеціально для видання "Коментарі".

Прослушка в одному з кабінетів Залужного: про що говорить ситуація і як варто реагувати

Валерій Залужний. Фото з відкритих джерел

Виявлення прослушки в одному з потенційних місць локації головкому ЗСУ – закономірна ситуація

Ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан розмірковує так:

"По-перше, Україна перебуває у стані широкомасштабної збройної агресії з боку РФ. По-друге, за всіх часів сектор безпеки та оборони, загалом центральні органи держвлади та управління, перебувають під прицілом закордонних спецслужб, у тому числі ворожих. Мета тут одна – дістатися до державної та військової таємниці, отримати необхідну інформацію, щоб використати її або в період війни, або у політико-дипломатичних та торговельно-економічних аспектах. Для цього використовується агентура, яку намагаються вербувати серед персоналу сектору безпеки та оборони, а також найвищих органів держвлади та управління. А потім цю агентуру використовують для розміщення у тих чи інших місцях відповідних технічних засобів знімання інформації. Тієї самої, яка має відношення до службової, державної, військової таємниці".

На думку експерта, те, що зараз озвучено у ЗМІ, офіційні заяви СБУ щодо виявлення такого прослуховування в одному з потенційних місць локації головкому ЗСУ – не є чимось несподіваним. Це скоріше закономірна ситуація. Особливо в умовах війни.

"Звичайно, є певні вимоги щодо доступу до службової, державної, військової таємниці, їхнього збереження. Є закон про держтаємницю, закони про СБУ, про розвідоргани, про Службу зовнішньої розвідки. І скрізь на першому місці – забезпечення безпеки інформації, якою володіють ці структури. А також забезпечення безпеки особового складу у контексті проникнення до його лав ворожої агентури. Зрозуміло, що за таких умов відповідні структури – в даному випадку військова контррозвідка (у якої сьогодні, до речі, професійне свято, тож бажаю успіхів у боротьбі з ворожою агентурно-розвідувальною діяльністю!), яка займається контррозвідувальним забезпеченням ЗСУ, мають активізувати перевірки. І приміщень, і робочих місць тих чи інших представників збройних сил, а також національних спецслужб України. Важливо виявити подібні "закладки" – і для цього є потрібні спецзасоби", – наголошує Василь Богдан.

Він наголошує, що витік інформації, зокрема секретної, на жаль, відбувається. Не лише в Україні. З різних причин. У тому числі – через майстерську роботу ворога, який агентурно проникає у ті чи інші секрети. А також – через те, що часом безвідповідально ставляться окремі військовослужбовці, представники спецслужб до забезпечення власної безпеки, а також державної.

"Логічно, що СБУ порушила відповідне кримінальне провадження, – вважає ветеран зовнішньої розвідки. – Будуть, гадаю, проведені певні розслідування. Частина вже йде. Особовий склад, який мав доступ до приміщень, про які відкрито йдеться у медіа, проходить перевірку на поліграфі".

Зрозуміло, продовжує Василь Богдан, що це – вагома причина, щоб посилити контррозвідувальне забезпечення всіх структур сектору оборони та безпеки, вищих органів держвлади та управління. Щоб максимально перешкоджати агентурному проникненню ворога до наших держтаємниць. Запобігти можливим втратам нашої нацбезпеки.

"Я відкидаю версію, яка поширюється на окремих Телеграм-каналах щодо того, що ця прослушка могла бути частиною внутрішніх розбірок між деякими діячами української влади. Впевнений, що ми маємо справу із роботою спецслужб РФ", – резюмує генерал.

СБУ та інші правоохоронні органи мають провести ретельне розслідування

Політексперт, кандидат політичних наук, історик Олександр Палій вважає, що відкриття відповідного провадження саме СБУ, швидше за все, свідчить про те, що Служба дистанціюється від можливості участі у цій прослушці. Акцентує, що до цього непричетна.

"Але, якщо це не українська спецслужба, отже, дії ворога – Росії. Нещодавно був небезпечний прецедент – отруєння дружини керівника Головного управління розвідки Міноборони Буданова та низки співробітників ГРУ. Все це, безумовно, викликає занепокоєння щодо безпеки України загалом та наших важливих секретів, зокрема", – зазначає Олександр Палій.

Якщо ж, продовжує він, до прослушки причетна якась українська спецслужба, якщо тут замішано якісь політичні речі – теж нічого доброго. Будь-який пристрій для запису може потрапити не в ті руки. Що несе загрози нашій нацбезпеці, пояснює експерт.

"СБУ та інші правоохоронні органи мають провести ретельне розслідування, виявивши "кротів", які причетні до отруєнь у ГУР та до прослуховування головкому. Сподіваюся, що результати розслідування дадуть позитивний результат… При цьому останнім часом хтось явно намагається лякати найвище політруківництво, що військові підуть у політику та складуть їм серйозно конкуренцію, – вважає експерт. – Але з боку військових особливого бажання йти в політику не бачу. Можливо, хтось намагається підштовхнути їх до цього. У той же час самі військові залишаються непохитними – їм є чим займатися зараз. Потрібно країну боронити. Тож має бути відповідальний підхід і з боку військового керівництва та з боку політичного (яке не має дестабілізувати військове управління)".

Читайте також на порталі "Коментарі" — війна в Україні: перед яким вибором опинився Захід і чи є ймовірність переговорів у 2024 році.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

18 грудня 2023, 13:13

Раніше Порошенко влаштовував революційні заколоти для захоплення влади зараз йдуть тихі "Заколоти у смартфоні". Ницість Божих не знає меж - схеми ще з біблійних часів. Давід відіслав на передову чоловіка Версавії щоб його вбили, а він її забрав собі. Це криваве дикунство не змінюється.


Новини