Головна Новини Суспільство події Прогноз для України на всіх фронтах: чого чекати в найближчому майбутньому
commentss НОВИНИ Всі новини

Прогноз для України на всіх фронтах: чого чекати в найближчому майбутньому

Всім варто очікувати на посилення військової допомоги Україні, оскільки наближається вирішальний момент у війні

8 січня 2023, 15:17 comments1947
Поділіться публікацією:

Російсько-українське протистояння продовжується на всіх фронтах. Найгарячіше зараз у Донецькій області, де окупанти котрий місяць штурмують Бахмут. При цьому в британській розвідці вважають, що росіяни бояться наступу ЗСУ у Луганській та Запорізькій областях. Війна продовжує бити по українській економіці, яка фактично досягла дна. Про те, чого очікувати в найближчому майбутньому у фронтовому, економічному, зовнішньополітичному сенсі в ракурсі російсько-української війни, виданню "Коментарі" розповіли експерти.

Прогноз для України на всіх фронтах: чого чекати в найближчому майбутньому

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Фактично, Росія вже програла війну і зараз триває процес визначення ціни цієї поразки для Росії

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков впевнений, що одним із основних напрямків цього року буде процес видворення Росії з ООН. А точніше, зазначає він, фіксація того, що вона ніколи в ООН не вступала і захопила місце СРСР у Раді безпеки незаконно.

"Це буде один із основних треків української дипломатії найближчими місяцями, поряд зі створенням міжнародного трибуналу щодо російських злочинів", – прогнозує експерт.

Також, на його думку, нам варто очікувати на посилення військової допомоги Україні. А саме – зміна якості озброєння на користь техніки для контрнаступів.

Тут, вважає Сергій Биков, може йтися як про танки, так і про ракетні комплекси.

"Фактично, Росія вже програла війну, — говорить він. – І зараз триває процес визначення ціни цієї поразки для Росії. Не сумніваюся, що весь рік йтиме під знаком контрнаступу України".

Новою точкою напруги можуть стати Чорне та Азовське моря

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно зазначає:

"Незважаючи на періодичні розмови про необхідність переговорів (що правильно, тому що формується розуміння того, за яких умов вони стануть можливими, що саме можна вважати миром – як кінцем цієї війни), готуються нові військові дії. Україна, природно, хоче деокупувати свої території. Ну, а росія намагатиметься здійснити нові захоплення".

Україна, продовжує експерт, готується до контрнаступу. Чітко давши зрозуміти, які види озброєння нам для цього потрібні. І отримавши згоду західних партнерів на відповідні постачання.

Відомо, що ми отримаємо бойові машини піхоти, легкі танки. Раніше США та Німеччина повідомили, що передадуть нам комплекси "Петріот". Вже анонсовано, що 20 січня відбудеться чергова зустріч у форматі "Рамштайн", де ухвалять рішення про чергові види допомоги. У свою чергу росія не припиняє мобілізації. І, за деякими даними, хоче вручити повістки ще сотням тисяч своїх громадян. Все це говорить про те, що зима буде гарячою. Активні бої триватимуть у Донецькій, Луганській, Запорізькій, Херсонській областях. Нам важливо не лише відбивати тиск супротивника, а й перерізати тому сухопутне сполучення з Кримом", – вважає Олеся Яхно.

Продовжиться, прогнозує вона, телефонне та відео-спілкування українського президента зі світовими лідерами. Насамперед, щодо продовження та збільшення підтримки України у протистоянні з РФ

"Новою точкою напруги можуть стати Чорне та Азовське моря, – припускає аналітик. – Там є не лише геополітичний, військовий інтерес, а й інтерес економічний. Думаю, відповідні розрахунки вже робляться нашими партнерами, зокрема, з прицілом на допомогу Україні саме у цьому ракурсі".

На думку експерта, важливо, щоб Захід був єдиним у розумінні того, що саме слід вважати перемогою України, як її наблизити.

"Важлива і позиція третіх країн, особливо таких великих, як Китай та Індія, – впевнена Олеся Яхно. — Вони не підтримали санкції проти Росії, мають з нею серйозний рівень торгівлі (у тому числі купуючи дешево ті чи інші ресурси), але при цьому не зацікавлені в тривалій війні ".

Економіку заганяють у режим держплану, маємо якийсь комунізм воєнного часу

Головний економіст, керівник з економічних реформ Офісу простих рішень та результатів Ярослав Романчук наголошує, що початок року – це завжди підбиття підсумків, аудит тих досягнень та помилок, що були в минулому році. І Україні, наголошує він, важливо зробити правильні висновки.

"Як сказав прем'єр Денис Шмигаль, 2022 року Україна отримала від міжнародних партнерів 1 трлн грн (майже 27,5 млрд доларів). І дуже важливо зрозуміти, куди ці гроші були спрямовані, наскільки ефективно було їх витрачено. 2023 року українським урядом заплановано отримання від партнерів близько 40 млрд доларів (а в песимістичному сценарії може йтися й про 50 млрд). Фактично Україна у фінансовому сенсі мешкає на апараті штучного дихання – підтримці з-за кордону. Якщо, як стверджує влада, на армію витрачалася половина національного бюджету, природно, стоїть питання про аудит та ліквідацію тих бюджетних витрат, які не є пріоритетними у воєнний час", – вважає Ярослав Романчук.

Він вважає тривожним симптомом, коли у військовому 2022-му український бізнес заплатив на 80 млрд грн більше податків, ніж у відносно мирному 2021-му.

"Слід зрозуміти причини цього негативного, я вважаю, явища. Структура економіки у нас радикально змінилася, бізнес змушений підлаштовуватись під ті чи інші форс-мажори. Ми втратили 30–35% ВВП. Як у такій ситуації можна було зібрати на 80 млрд грн більше податків? Це не досягнення уряду, а деструктивні дії влади щодо виробників товарів та послуг", – зазначає економіст.

Блокування податкових накладних, недбалий режим розрахунку з ПДВ, посилення фіскалізації, регулювання – з усім цим треба розумітися, упевнений він.

"Економіку заганяють у режим держплану, маємо якийсь комунізм воєнного часу. Де взагалі ринкова економіка? Вона залишилася живою – чи все в нас незабаром замінить державу? На всі ці запитання слід шукати відповіді. Правильні відповіді… І якнайшвидше, – наголошує Ярослав Романчук. – Як і на запитання – наскільки готові НБУ та уряд працювати у режимі більшої монетарної дисципліни? Тому що інфляція під 30% це дуже багато. Можливо це допомагає виконувати номінальні параметри Мініфіну, Мінекономіки. Але для суб'єктів господарювання це серйозний удар. Владі слід показувати набагато вищий рівень відповідальності, стає господарем своєї країни, а не органом перерозподілу зовнішньої допомоги. Той режим економіки воєнного часу, який треба було запровадити 2022-го, слід запроваджувати хоча б зараз. Адже що адекватніше працюватиме тил, то швидше фронт наблизить нашу перемогу".

Читайте на порталі "Коментарі" — російський диктатор Путін пропонує Україні корейський варіант завершення війни: Данилов розкрив деталі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини