Головна Новини Суспільство події Про що говорить ситуація на Кавказі – чому є ймовірність договорняка Ердогана з Путіним
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить ситуація на Кавказі – чому є ймовірність договорняка Ердогана з Путіним

Діяти в Карабаху настільки зухвало, як у 2020-му і зараз, Азербайджан міг тільки зі схвалення Туреччини, за всілякої підтримки з її боку

20 вересня 2023, 17:47 comments4001
Поділіться публікацією:

Після того, як 19 вересня Азербайджан серйозно взявся за вирішення карабахського питання, розпочавши військову операцію і виставивши низку умов, він, схоже, досить швидко досяг свого. Судячи з домовленостей, укладених 20 вересня, Нагірний Карабах незабаром повністю перейде під азербайджанський контроль. Керівництво Вірменії раніше заявило, що не вплутуватиметься у війну. Єреван охопили протести, які поки що вдається стримувати, хоч вірменському прем'єру Ніколу Пашиняну доводиться явно непросто. Росія, яка раніше підтримувала Вірменію, фактично відійшла убік. Більше того – вустами заступника голови Ради безпеки РФ Дмитра Медведєва навіть зловтішається, нагадуючи вірменському керівництву його прозахідний курс, узятий останнім часом. Про що говорить те, що відбувається зараз, на цій частині Кавказу? Як ситуація може розвиватися далі – і хто зрештою отримає найбільший профіт? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що говорить ситуація на Кавказі – чому є ймовірність договорняка Ердогана з Путіним

Нагорний Карабах. Фото: з відкритих джерел

Дії на Закавказзі можуть бути узгоджені з Ердоганом та Путіним

Політтехнолог Юрій Подорожній попереджає, що те, що зараз відбувається на Закавказзі, може бути не тим, чим здається спочатку. Не поверненням Азербайджаном територій, втрачених близько 30 років, не ознакою ослаблення Росії, яка раніше "вписувалася" за Вірменію, а договорняком між Путіним та Ердоганом про поділ сфер впливу в регіоні.

"РФ має досить сильні позиції в тому регіоні, а особливо серйозні у Вірменії (що допомагає країні-агресорові обходити санкції щодо продукції подвійного призначення). Те, що Вірменія зараз нібито робить реверанси у бік Заходу та нібито посварилася з РФ, не обов'язково саме таким є. Не виключаю, що все це – театр одного актора, а саме – вірменського прем'єра Пашиняна. Він намагається зіграти свою роль. Мовляв, ми змушені допомагати РФ оминати санкції, бо вона нас душить, тисне. Не дає розвиватись", – пояснює експерт.

У результаті, продовжує він, Вірменії не "прилітає" через те, що вона допомагає країні-агресору послаблювати санкційний зашморг.

"Азербайджан має свою історію. Він зараз повністю залежить від Туреччини. Ердоган фактично рулить Азербайджаном через Алієва, який перетворив Азербайджан на країну з клановим правлінням. Але роль Ердогана тут домінуюча. Туреччина допомогла Азербайджану переозброїтись, виробити нову військову, політичну, економічну стратегію. Думаю, Ердоган певною мірою заздрить Алієву. Адже у Туреччині, на відміну від Азербайджану, вибори проводяться, причому із досить жорсткою конкуренцією", – зазначає Юрій Подорожній.

Він не сумнівається, що діяти в Карабаху настільки зухвало, як у 2020-му і зараз, Азербайджан міг лише зі схвалення Туреччини, за всілякої підтримки з її боку. І не виключає, що Ердоган узгоджував свої дії з Путіним.

"Не випадково ні три роки тому, ні зараз, Вірменія, яка досі входить до ОДКБ (Організація Договору про колективну безпеку, куди зараз входять Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Росія, Таджикистан), не отримала від решти учасників об'єднання, включаючи РФ, жодної допомоги", – аргументує політтехнолог.

І нагадує, що вірмени мають дві величезні за кількістю діаспори – у РФ та у Франції.

"Пашинян через вірменське лобі у французькій політиці підштовхує Захід розглядати Вірменію як стратегічного партнера. А Росія причаїлася. І дає можливість Азербайджану отримати те, чого він давно добивався. Я бачу в цьому загрозу для України, тому що дисбаланс, можливий у Закавказзі, здатний привести (хоч як це дивно звучить на даний момент) до різкого посилення російського впливу у Вірменії. Є побоювання, що Кремль розіграє у Вірменії грузинський сценарій. Привівши до влади проросійського політика із новою партією. І остаточно перетворивши Вірменію на анклав РФ, тепер ще й політично. На те, на що вже росіяни фактично перетворили Грузію. З усіма наслідками, що випливають", – підсумовує Юрій Подорожній.

Росіяни – повні лузери

Директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк поділився таким коментарем:

"На мій погляд, ситуація на Кавказі (у ракурсі конфлікту Вірменії та Азербайджану) демонструє слабкість РФ. Вона обіцяла бути гарантом безпеки Вірменії, як і всіх, кого заманила до ОДКБ. Насправді ж, як з'ясувалося, росіяни повні лузери. А їхня держава вкотре показує себе як брехлива, не здатна тримати своє слово".

Микола Давидюк наголошує, що війна проти України призвела до того, що Росія стрімко втрачає геополітичний вплив, у тому числі у кавказькому регіоні.

"І вона точно продовжить слабшати", — прогнозує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — на Раді Безпеки ООН Європа офіційно звернеться до Китаю з проханням щодо Росії: подробиці.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини