Головна Новини Суспільство події Плюси та мінуси нового законопроекту про мобілізацію: чи виправдана критика
commentss НОВИНИ Всі новини

Плюси та мінуси нового законопроекту про мобілізацію: чи виправдана критика

Ухвалений парламентом і підписаний президентом мобілізаційний документ не ідеальний, але він запускає цілий ланцюжок змін у процесі мобілізації

16 квітня 2024, 18:15 comments5898
Поділіться публікацією:

У вівторок, 16 квітня, президент України підписав мобілізаційні зміни, прийняті Верховною Радою 11 квітня, і є, по суті, компромісним варіантом, який однаково критикується як цивільними, так і військовими. Про що говорить все, що відбувається навколо законопроекту, який тепер стане законом, а також навколо власне мобілізації? Як ситуація може розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Плюси та мінуси нового законопроекту про мобілізацію: чи виправдана критика

Зеленський підписав законопроект щодо мобілізації. Фото: із відкритих джерел

Питання мобілізації слід ототожнювати із питанням виживання нашої держави

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко акцентує, що питання мобілізації – досить складне та гостре для українського суспільства. Але, впевнений він, нам необхідно модернізувати підходи до мобілізації, особливо на фоні російської активізації на фронті.

"Є інформація, що найближчим часом Путін збирається мобілізувати ще 300-400 тисяч людей. І це на фоні безперервних мобілізаційних процесів. Мета Росії – зламати нашу оборону. А в нас (і про це давно заявляло військове керівництво) спостерігається нестача особового складу. Опозиція схопилася за питання демобілізації (ту, нагадаю, поки що скасували), намагається його педалювати. Але, по-перше, без мобілізації не може бути демобілізації. А по-друге, ми не можемо в період посилення російського наступу прибрати з фронту найдосвідченіші, боєздатні частини. Тим більше, на тлі того, що є значні перебої з постачанням озброєнь та боєприпасів з боку партнерів. Чим відверто впивається Путін, даючи наказ про посилення масованих ракетно-дронових та бомбових ударів, а також наступ на землі", – зазначає експерт.

Він наголошує, що в такій тяжкій ситуації нам слід одночасно працювати за кількома напрямками:

— активізувати партнерів, щоб все необхідне йшло до нас швидше і у великих кількостях та асортименті;

— збільшити потужності власного ВПК;

– зробити більш ефективними та прозорими питання мобілізації.

"Що й робиться, – пояснює Ігор Петренко. – Демобілізація буде проголосована окремим законопроектом, але терміни залишаються дискусійними. Зараз акценти робляться на ротації, що дає можливість відпочити тим, хто давно воює".

Зрозуміло, продовжує експерт, що ухвалений парламентом і підписаний президентом мобілізаційний документ не ідеальний. Його критикують з усіх боків. Але він робить більш прийнятним спілкування громадян з ТЦК, запроваджує додатковий соцзахист військовослужбовців та членів їхніх сімей, посилює покарання для ухилянтів (хоч значно менше, ніж пропонувалося спочатку).

"Строкова служба замінюється базовою військовою підготовкою, що я вважаю за правильне. Як і те, що ті, хто не пройшов таку підготовку, не допускаються до роботи в держслужбі, прокуратурі, поліції і так далі. Подібна модель чудово себе зарекомендувала в Ізраїлі. Позитивним є те, що законопроект приділяє увагу рекрутингу, передбачає посилення цієї складової для Сил оборони. Важливо робити більше акцентів саме на заохоченні, а не на покаранні. Законопроект справді вийшов компромісним. Подивимося, наскільки виявиться ефективним", – каже Ігор Петренко.

За його словами, питання мобілізації слід ототожнювати із питанням виживання нашої держави. Росія хоче знищити Україну. І ми або захистимо її разом, або втратимо все, що є.

"На жаль, але низка опозиційних політиків цього не розуміють", – вважає експерт.

Такий законопроект був би доречним у 2022-му

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко розмірковує так:

"Критика оновленого мобілізаційного законодавства справді звучить як з боку військових, так і від цивільних. Сформувалася позиція, що мобілізація – це покарання. Паралельно з чим ми бачимо велику кількість представників тих самих правоохоронних органів, які виявились не охопленими мобілізацією, хоч саме вони одними з перших мають ставати на захист Батьківщини".

Отримали ми також проблему з транспортними засобами, які тепер держава зможе легше конфіскувати, або не дозволяти ними керувати тим, кого вважає ухилянтами, нагадує експерт.

У результаті, продовжує він, можемо отримати ще більший відтік населення за кордон, більше українців, які перестануть виходити з дому, переховуватимуться.

"Можливо, такий законопроект був би доречним у 2022-му. Але на третій рік повномасштабної війни ми отримали контраверсійне до нього відношення. Військові чекали на демобілізацію, а цю норму в останній момент прибрали. Цивільне населення незадоволене жорсткістю, обов'язком оновити військово-облікові дані. Адже багато хто тримає економічний фронт, без якого неможливо утримувати військовий", – наголошує Сергій Войченко.

За його словами, замість стимулювати процеси мобілізації, зробити їх реально прозорими і справедливими, влада продовжує грати у щось незрозуміле.

"Своїх дітей можновладці в Сили оборони не відправляють, самі туди не поспішають. А прості українці опинилися перед складним вибором: позбавити сім'ю засобів існування та йти на фронт фактично під дулом жорстких законодавчих норм – чи ховатися. Грошових особливих заохочень не запропонували, як і компенсацій. Як наслідок – можливі соціальні потрясіння. У деяких регіонах жінки з ціпками вже виходили проти представників ТЦК", – нагадує Сергій Войченко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — допомога від США та Європи Україні: що змінилося та які тепер розклади.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини