Головна Новини Суспільство події Підсумки тижня: які найважливіші події відбулися – їхні наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки тижня: які найважливіші події відбулися – їхні наслідки

Справжній тепловий, енергетичний фронт відкрився всередині країни

18 грудня 2022, 12:40 comments1208
Поділіться публікацією:

Спеціально для видання "Коментарі" експерти підбили підсумки минулого тижня (12-18 грудня) для України, зробивши акценти на найбільш значущих, на їхню думку, подіях та їхніх можливих наслідках.

Підсумки тижня: які найважливіші події відбулися – їхні наслідки

Війна в Україні. Фото: Міністерство оборони України

Ми побачили, що українські лідери є ньюзмейкерами та реалістично оцінюють погрози

Політтехнолог Петро Охотін вважає найбільш яскравою подією минулого тижня публікацію в Economist, де військове та політичне керівництво України дуже чітко донесло ситуацію на фронті та необхідність збройної допомоги нашій країні.

"Ми побачили, що українські лідери є ньюзмейкерами та реалістично оцінюють загрози. Фактично продовжується переродження образу України в очах західних еліт. Ми стали тими, до кого прислухаються", – наголошує експерт.

Ще однією важливою подією він вважає новий пакет санкцій проти Росії.

"Залізна завіса опускається. І по її інший від нас бік, у країні-агресорі, залишається суспільство консервативне у найгіршому значенні цього слова – з відсутністю прав людини, автократією та одвічним пошуком ворога. Ця загроза стимулює Захід більше допомагати Україні", – упевнений Петро Охотін.

Росіяни продовжили тепловий та енергетичний геноцид

Головний економіст, керівник з економічних реформ Офісу простих рішень та результатів Ярослав Романчук міркує так:

"Однією з головних віх тижня залишився тепловий та енергетичний геноцид з боку росіян – і все, що з цим пов'язано. Коли трапляються подібні руйнування, такі цілеспрямовані удари, всі починають звертати увагу на те, як працює українська енергосистема. Зрозуміло, що якби ми років 15-20 тому провели системну енергетичну реформу, реформу комунального господарства, мали б більше можливостей усунути подібні проблеми в децентралізованому порядку. Сьогодні ми бачимо режим екстреного реагування".

Ремонтні бригади, на думку економіста, справляються як можуть. Здійснюючи справжні подвиги з огляду на обстріли та дефіцит необхідних комплектуючих.

"Цей справжній тепловий, енергетичний фронт, що відкрився усередині країни. І воюють тут не солдати та офіцери, а ремонтні бригади. Слава та шана їм! Як ми знаємо прізвища українських військових героїв, так важливо знати прізвища тих, хто найбільше відзначився на цьому – енергетично-тепловому фронті. Важливою є персоніфікація і цього подвигу", – упевнений Ярослав Романчук.

Серед позитивів він називає також ухвалене Верховною Радою рішення, яке звільняє підприємців від ліцензування зберігання пального для генераторів (тепер бізнес може зберігати до двох тисяч літрів бензину чи іншого палива). З огляду на ситуацію з обстрілами наших об'єктів енергетики, постійним відключенням електроенергії підприємці отримали можливість мати певний запас міцності.

"Щоправда, незрозуміло, навіщо це все треба проводити на законодавчому рівні – скільки хочуть, стільки зберігаю! Спроба зарегулювати до кожної коми ринок паливо не вбила "чорний ринок". А протягом війни будь-які обмеження треба було скасовувати від початку, а не займатися постійним ручним регулюванням, – вважає експерт. — Що засмучує вже давно — і тиждень, що минає, на жаль, не стала винятком — влада ніяк не наважиться скасувати блокування ПДВ-накладних. Іде боротьба ідеологій Гетьманцева та Ко (голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев, відомий своїми ініціативами, спрямованими на максимальне зарегулювання та оподаткування представників бізнес-сфери – прим. ред.) з бізнес-спільнотою, з економістами і вченими, які доводять, що при прийнятті рішень необхідно керуватися не лише "добрими намірами" окремих фіскалів, а й брати до уваги безліч інших факторів".

Ярослав Романчук розповів, що нещодавно з'явилася доповідь обсягом понад 400 сторінок, яку зробили колеги із Центру європейської економічної політики. Брали участь провідні економісти України, США, Європи.

"Головний меседж там розходиться з тим, що робить наша нинішня влада. Наголошується, що за 30 років в Україні провалено транзит від планової економіки до ринку. І вже зараз потрібна системна трансформація, – наголошує експерт. – Повертатися до довоєнного рівня інституцій (правових, економічних, регуляторних) – це просто блокувати нормальний розвиток країни. Потрібні інноваційні рішення. А їх, на жаль, ні в монетарній, ні в бюджетно-податковій, ні в митній, ні в торговій, ні в інвестиційній політиці – у нас немає".

Ліквідація шляхом припинення повноважень Окружного адміністративного суду Києва – одна з головних подій минулого тижня

Політичний експерт Світлана Кушнір вважає однією із знакових подій цього тижня голосування нардепів за ліквідацію шляхом припинення повноважень Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК, іронічно – імені Павла Вовка) з одночасним створенням Київського міського окружного адміністративного суду (КГОАС).

"Для обивателя, як кажуть, "знайдіть десять відмінностей", для юристів – новий прецедент порушення Конституції, закону про воєнний стан та ще десятки законодавчих актів, не кимось, а вищим законодавчим органом плюс президентом (який законопроект з розгону ОАСК тут же підписав). У розрізі цього рішення багато хто не побачив інформації, що саме цього тижня Верховний Суд України визнав незаконним указ Володимира Зеленського про усунення з посади голови Конституційного Суду України Олександра Тупицького. Це вже друге рішення ЗСУ у справі "Тупицький проти Зеленського", де суд встає на бік Конституції та Закону, – нагадує експерт. – Кавалерійський наскок восени 2020-го на КСУ та його голову, щоб взяти їх під контроль, виглядав як самоврядність, а не мудрі рішення гаранта Конституції. У мене знову те саме питання: хто так підло підставив президента Зеленського з цією катавасією щодо Конституційного суду? Хто нав'язав йому цю згубну думку і посил до дій, які спочатку були свідомо незаконні? Бо подібні речі – це підрив довіри до інституту президента в Україні, підрив довіри профільної спільноти (юристів в Україні дуже багато і всі вони – потенційні виборці) до Зеленського?".

Світлана Кушнір не сперечається з тим, що той же ОАСК чи суддя Тупицький (зараз триває слідство щодо нього, його розшукують правоохоронні органи України цілком за конкретною провиною) – це персонажі, на яких і тавра ніде ставити.

"Тим більше неприйнятно з такими особами поступати поза юридичними рамками закону, – акцентує вона. – Наслідки непродуманих рішень аукнуться державі Україна справи в ЄСПЛ, звинуваченнями в авторитаризмі. Краще йти за правовою процедурою, хоч би як хотілося скоротити цей шлях, ніж потім отримувати докори – і від опонентів, і від нинішніх союзників в особі Ради Європи та Венеціанської комісії "За демократію через право!". Вирішувати питання з ОАСК, наводити лад у КСУ слід лише шляхом демократії та права, поважаючи триєдність гілок влади в Україні".

Читайте також на порталі "Коментарі" – різдвяне перемир'я на фронті: у ЗСУ розповіли, як відреагують, якщо буде така пропозиція.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини