Головна Новини Суспільство події Підсумки тижня: що стало головним і на які питання українці чекають відповіді
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки тижня: що стало головним і на які питання українці чекають відповіді

Україна нарешті відбулася як європейська нація

17 грудня 2023, 13:20 comments4543
Поділіться публікацією:

Тиждень, що минає (з 11 по 17 грудня) був насичений важливими для України зовнішньополітичними подіями, включаючи візит президента Володимира Зеленського до США, а також саміт глав ЄС. Ситуація на фронті на фоні скорочення зовнішньої підтримки нашої країни продовжувала загострюватись. Російська окупаційна армія проводить потужні штурми, особливо активуючи на сході. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" найважливіші, на їхній погляд, події тижня.

Підсумки тижня: що стало головним і на які питання українці чекають відповіді

Саміт лідерів ЄС. Фото: із відкритих джерел

За 10 років Україна змінилася у всіх сферах життя

Політичний консультант Сергій Биков найголовнішою подією тижня вважає ухвалення рішення про початок переговорів щодо вступу України до ЄС.

"За 10 років Україна змінилася у всіх сферах життя, – наголошує експерт. – Змінилися соціальні стандарти, з'явилось жорстке декларування для чиновників, наша економіка переорієнтувалася на західні ринки. Ми нарешті відбулися як європейська нація".

Початок переговорів – це ще не вступ до ЄС, але значний крок до цього, наголошує Сергій Биков.

"З моменту надання Україні статусу кандидата, – зазначає він, – більшість експертів погоджувалися в оцінці, що при відкритті переговорів у 2023 році ми можемо встановити рекорд щодо швидкості євроінтеграції. І обігнати навіть Фінляндію, яка приєдналася за два роки між початком переговорів та вступом. Найголовніше зараз – тримати той самий темп роботи".

За словами експерта, наступний рік для світу – досить складний, у тому числі через проведення виборів: у США, Європарламент, а також – у Фінляндії, Бельгії, Австрії… Тому, пояснює він, важливо було отримати рішення про початок переговорів про вступ до ЄС вже цього року.

"Вибори наступного року в низці країн стимулюватимуть невизначеність і ускладнять геополітичну обстановку. До цього потрібно бути готовими", – попереджає Сергій Биков.

Влада повинна відповісти на питання, які турбують українців

Політолога, офіцера ЗСУ Петра Охотіна турбує, що країна має проблему зі стратегічним наративом.

"Разом із психологічним станом українців створюється широке поле для маніпуляцій свідомістю, – пояснює експерт. – Прикладом є нещодавнє пікетування Київради через ухвалення бюджету".

Громадяни, які прийшли туди, керувалися, за словами експерта, високими ідеалами, вимагаючи виділити більше коштів на ЗСУ.

Проте, наголошує Петро Охотін, несвідомо вони не звернули уваги на дві речі.

"По-перше, мітинги заборонені під час воєнного стану. Поява одних акцій протесту може створити прецедент, коли інші групи також захочуть висловити свою незгоду таким чином. Ефект "розбитих вікон" у чистому вигляді, – пояснює експерт. – По-друге, на емоціях люди не помітили важливого нюансу – "оборона" – прерогатива центрального бюджету, так була визначена нормативно-правовою базою. Розумію громадян: вони бажають перемоги. Проте саме центральна та місцева влада має показати згуртованість та відповісти на запитання: що робити мешканцям України; які правила життя за умов війни для бізнесу, креативних сфер; як ми "бронюємо" на посадах працівників критичної інфраструктури та оборонних підприємств, приватних компаній; якою є наша внутрішня політика на 2024 рік з урахуванням міжнародної ситуації".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи можна вважати підсумки саміту ЄС перемогою України: чому чекати на швидкі результати не варто.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

17 грудня 2023, 14:06

Під час хрещення юдейським Богом у 998 на річці Почайна зараз Хрещатик, палили зображення своїх рідних богів які віками захищали Русь. Весело стрибали і пихато реготали: подивіться нічого не відбувається - боги мовчки палають. З того часу екстремісти не змінились як і Карма яку вони привели в Україну. Щодо посилань на бюджети закони регламенти то міняти треба все в тому числі суспільство і закони по яким вони живуть. Досить юдейського фарисейства, по закону живе і КНДР і гітлерівська Німеччина або сталінський Берія. Берія не юдей, а грузин, точно?


Новини