Головна Новини Суспільство події Підсумки насиченого першого тижня 2023 року: головне з того, що сталося
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки насиченого першого тижня 2023 року: головне з того, що сталося

Захід оцінює як ймовірну інтенсифікацію бойових дій в Україні

8 січня 2023, 12:25 comments1133
Поділіться публікацією:

Україна пережила перший тиждень 2023 року. Все такого ж воєнного, складного, як і 2022-й. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" найважливіші для нашої країни події, які вже відбулися у новому році, а також їхні можливі наслідки.

Підсумки насиченого першого тижня 2023 року: головне з того, що сталося

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Цього тижня відбулися три знакові події

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник виділив за підсумками першого тижня нового року три важливі події, які матимуть ефект у майбутньому.

По-перше, це виділення нового пакету допомоги Україні з боку США.

"Безпрецедентні три мільярди доларів за раз, – нагадує експерт. – Україна починає отримувати бронетехніку – як від Штатів, так і від Франції та Німеччини. Ідуть розмови про отримання танків. Це – різкий, якісний стрибок у прискоренні виділення нам військової допомоги (і розширення її номенклатури) із боку західних союзників. Які, схоже, оцінюють як ймовірну інтенсифікацію бойових дій в Україні. Йдеться або про нові наступи з боку РФ, або про контрнаступальні дії ЗСУ. Якщо війна продовжиться, ми, швидше за все, отримаємо і важкі танки, і авіацію, і практично все, що мають західні союзники, крім хіба що ядерної зброї та новітніх військово-технічних розробок".

Друга важлива подія, на думку експерта, це — "різдвяне перемир'я" від РФ, одностороннє припинення вогню.

"З одного боку, це була спроба РФ експлуатувати православну тематику, формуючи свій образ як глобальної православної держави. З іншого — спроба перекласти на Україну відповідальність за подальше продовження війни, демонстрація готовності до мирних угод. Плюс – таким чином Кремль тестував можливу модель мирного врегулювання, коли сторони не підписують документ, але можуть призупинити бойові дії (нехай навіть в односторонньому порядку). Варто зазначити, що формально цю ініціативу було генеровано РПЦ, а потім підтримано Путіним, а також ретрансльовано турецьким лідером Ердоганом, який закликає РФ в односторонньому порядку припинити вогонь. Це потрапляє у технологію того, про що говорить секретар РНБО України Данілов. А саме, що представники Росії пропонують Заходу провернути в Україні т.зв. "корейський сценарій", коли країна була поділена, а сторони без жодної угоди припинили бойові дії, формально не завершивши конфлікту. Росія тестує модель такого роду миру чи перемир'я, що нас явно не влаштовує", – зазначає Руслан Бортник.

Третьою знаковою подією вважає службу Православної Церкви України (ПЦУ) у Києво-Печерській Лаврі 7 січня.

"Це означає новий релігійний баланс в Україні, де домінуючою церквою поступово ставатиме ПЦУ, у тому числі за державної підтримки, – наголошує експерт. – І зміна цього балансу ще довго даватиме гучне вілуння у суспільному житті в Україні".

Підприємницька спільнота абсолютно не зрозуміла, на якій підставі були фактично скасовані держзакупівлі через Prozorro

Економіст, голова руху #SaveФОП та Союзу захисту підприємництва Сергій Доротич розповів, що у підприємницькому середовищі активно обговорюється все та ж хвора тема — продовження блокування податкових накладних, свавілля нашої фіскальної системи.

"Без будь-яких вагомих причин блокується робота підприємців. І ці проблеми, на жаль, ніяк не вирішуються вже котрий місяць. І їх перетягли на новий рік. Поки що не видно світла в кінці тунелю. І це розхитує фундамент державності. Розчарування найбільш ініціативного класу загрожує крахом будь-якій державі", – наголошує експерт.

За його словами, підлила олії у вогонь новина про тимчасове скасування торгів у системі Prozorro (Прозорро), про що стало відомо цього тижня.

"Підприємницька спільнота абсолютно не зрозуміла, на якій підставі були фактично скасовані держзакупівлі через Prozorro. Так, до цієї системи є чимало запитань. Вона не ідеальна, там були можливі певні маніпуляції, зокрема під час написання т.зв. "технічного завдання", яке прописувалося тією чи іншою мірою під одного виконавця. Але Prozorro, на відміну від колишньої системи, яка тепер, як я розумію, повертається, була набагато прозорішою (звідки й назва), – зазначає Сергій Доротич. – І постає логічне питання у підприємницької спільноти – чому під час війни, коли треба берегти ресурси, коли є чимало питань до кадрового потенціалу, влада йде на такий крок?!".

Експерт нагадує, що близько півроку тому у нас уже скасували конкурс на держслужбу, куди тепер, акцентує він, може потрапити взагалі будь-хто.

"А тепер представники влади ще й отримують до рук новий інструмент для посилення корупції, – вважає Сергій Доротич. – Корупції, яка в нас і так зашкалює".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Зеленський просить почекати українців кілька тижнів: яку зброю готує Захід для України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини