Головна Новини Суспільство події Підсумки Форуму оборонних індустрій – які можливості відкриваються перед Україною
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки Форуму оборонних індустрій – які можливості відкриваються перед Україною

Україна стає менш залежною від постачання озброєнь з-за кордону, розвиває своє виробництво, хай навіть у кооперації з іншими країнами

1 жовтня 2023, 16:04
Поділіться публікацією:

В Україні пройшов перший Форум оборонних індустрій. За його підсумками президент Володимир Зеленський заявив, що розпочався новий етап розвитку української оборонної промисловості. Він наголосив, що до альянсу оборонних індустрій увійшли майже 40 компаній-учасниць із 19 країн світу. І зазначив, що розвиток оборонного виробництва з використанням сучасних технологій, виробництва снарядів, ракет та дронів в Україні у співпраці зі світовими лідерами сфери допоможе нам здобути перемогу у війні, яку розпочала Росія з метою захоплення та знищення української державності. Які основні висновки можна зробити після цього форуму? Що слід зважити на майбутнє? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Підсумки Форуму оборонних індустрій – які можливості відкриваються перед Україною

Форум оборонних індустрій Фото: сайт Офісу президента

Україні важливо зміцнювати військово-промислове партнерство

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко зазначає, що за підсумками цього Форуму можна зробити кілька важливих висновків.

По-перше, Україна намагається створювати кластери незалежності від постачання озброєнь з-за кордону. І переходити від того, що ми просто просимо до кооперації у створенні певних видів озброєння та боєприпасів.

"Ми маємо певний потенціал, а низка збройових компаній світу – зацікавленість. І логічно поєднувати зусилля. Важливий перехід у розумінні того, що потрібно розраховувати насамперед на себе (нехай навіть у кооперації з іншими країнами), а не виключно на допомогу партнерів, на що впливають, у тому числі, різні політичні цикли", – пояснює експерт.

По-друге, продовжує він, Україна на сьогодні – це певний бренд стійкості, інноваційної думки на полі бою, ефективності у битвах із переважаючими силами супротивника. І це намагаються використати різні компанії у просуванні своїх цілей. Проводячи випробування своїх озброєнь безпосередньо у війні, а не на полігонах. І ті озброєння, які демонструють свою ефективність РСЗВ HIMARS, M270 MLRS (американська універсальна пускова установка, що використовується як РСЗВ та установки для запуску тактичних ракет), ракети Storm Shadow і SCALP, зенітно-ракетні комплекси (ЗРК) типу "Patriot" PAC-3) одержують фактично рекламу, а їх виробники – нові контракти, наголошує Ігор Петренко.

Він упевнений, що Україні важливо зміцнювати військово-промислове партнерство. Щоб держава всіляко цьому сприяла. Аж до податкових пільг, надання необхідної інфраструктури тощо. Щоб до нас хотіли йти ті чи інші компанії. При цьому орієнтуючись на українські потреби.

"Форум – чудова ініціатива президента Зеленського, української влади загалом. Ми стаємо менш залежними від постачання озброєнь з-за кордону, розвиваємо своє виробництво, хай навіть у кооперації з іншими країнами, – констатує експерт. — Так, на запуск того чи іншого повноцінного виробництва знадобиться час. Але важливо, що ми прискорюємо рух у цьому напрямку. Слід розуміти і те, що Україна вже робить багато з того, чого не виробляла раніше. І зараз ми бачимо масштабування процесу".

Прямо зараз відбувається об'єднання українських та іноземних концернів ВПК

Політичний експерт Світлана Кушнір вважає, що Форум оборонних індустрій, який зібрав 165 оборонних компаній із 26 країн, можна назвати першим масштабним та вдалим майданчиком для відновлення вітчизняного ВПК України.

"Той факт, що наші країни-союзники усвідомили масштаб проблем та завдань щодо забезпечення обороноздатності власних держав, а також запит військової допомоги від України – це вже крок до перемоги", – впевнена експерт.

Вона наголошує, що Україна сьогодні – це держава з армією №1 з унікального досвіду ведення повномасштабного військового опору державі-агресору – РФ.

"Українські сили оборони воюють, маючи в арсеналі найсучасніші методи та технології. При цьому протистоять переважаючим силам ворога, який має величезні можливості та ресурси, – зазначає Світлана Кушнір. – Наша армія сьогодні у геометричній прогресії освоює сучасні зразки військової техніки західних союзників, а Україна як держава розвиває із союзниками корпорацію в оборонно-промисловому комплексі".

За результатами форуму стає ясно, продовжує експерт, що зараз відбувається об'єднання українських та іноземних концернів ВПК для довготривалої співпраці на стратегічну перспективу. Для України повідомлення про початок будівництва на нашій території заводу з виробництва БПЛА (спільне підприємство з Туреччиною), а також запуск (найближчим часом) спільного зі США виробництва озброєнь (зокрема систем ППО) – це і оборона, і економіка, пояснює Світлана Кушнір. .

"Це крок до створення нових робочих місць, це податки, це забезпечення вітчизняного споживача – ЗСУ, а надалі – і експортний потенціал. Вигод від проведення цього міжнародного форуму для нас дуже багато. Головне тепер якнайшвидше втілити всі домовленості в життя", – вважає експерт.

Тепер все залежить від наших чиновників

Засновник "Студії Здорового Сенсу", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович розмірковує так:

"Дуже добра новина, що президент почав говорити про необхідність виробництва своїх озброєнь. Знадобилося два протверезні холодні душі – перший на саміті НАТО у Вільнюсі, другий під час поїздки до США. Також президент був приголомшений тим, що люди по всій країні почали виходити на протести з вимогою припинити корупцію та спрямувати гроші на виробництво озброєнь. А також той факт, що 78% громадян вважають Зеленського відповідальним за корупцію у країні".

На думку експерта, поки що Форум оборонних індустрій – це лише медійна подія. Чи призведе вона до реальних інвестицій та реальних проектів – залежить від наших чиновників.

"Весь досвід правління Зеленського показав, що бюрократи здатні лише на саботаж реформ. Інвестицій в Україну за цей час фактично не було. А все тому, що немає умов для їхнього приходу, не створено інфраструктури інвестицій. Не створено комфортне для них бізнес-середовище, – пояснює Павло Себастьянович. – Для цього мало гасел та обіцянок, потрібні реальні зміни у монетарній, бюджетній та фіскальній політиці. А там, як відомо, немає людей, зацікавлених у хоч якихось змінах. Тому важко уявити, хто ризикне своїми грошима та репутацією, вплутуючись у державні проекти в Україні, де корупція – це стиль життя чиновника".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи може Україна стати світовим виробником зброї – що важливо вже зараз.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ufo

3 жовтня 2023, 14:38

Ну что, идея в целом хорошая. Это и развитие высокотехнологичного производства, и подъем экономики и независимость в вопросах вооружения. Пока хоть какие-то специалисты остались, надо начинать. Главное, чтобы эти инициативы не остались на уровне громких заявлений и не превратились в очередной распил


Новини