Головна Новини Суспільство події Перші висновки після набуття чинності новим законом про мобілізацію: які є нюанси
commentss НОВИНИ Всі новини

Перші висновки після набуття чинності новим законом про мобілізацію: які є нюанси

Багато українців прийшли до ТЦК оновити свої дані, не чекаючи запуску електронної системи "Резерв+"

25 травня 2024, 13:37 comments3580
Поділіться публікацією:

Тиждень тому, 18 травня, набрав чинності новий закон про мобілізацію. У Верховній Раді продовжують обговорювати тему бронювання за гроші, у Міноборони дали пояснення на ключові питання щодо оновлення даних військовозобов'язаних через додаток "Резерв+" . Які основні висновки про "мобілізацію по-новому" можна зробити? Що позитивного, що негативного слід зазначити? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Перші висновки після набуття чинності новим законом про мобілізацію: які є нюанси

Мобілізація в Україні. Фото: з відкритих джерел

Мобілізація зараз – це не просто про військовозобов'язаних, а про всю країну

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова зазначає, що через тиждень після набрання чинності законом про мобілізацію позначилися як плюси, так і мінуси нововведень.

"Якщо говорити про плюси – велика кількість українців вже оновили свої дані, проявивши готовність бути тим фондом, який дозволить провести нову хвилю мобілізації, дати можливість для ротації діючих військовослужбовців. Судячи зі своєї стрічки у Фейсбуці, бачу, що частина чоловіків вже вирушили до навчання, зробивши свій свідомий вибір. Але це поки що не носить масового характеру", – наголошує експерт.

За її словами, приємно, що багато хто прийшов до ТЦК оновити свої дані, не чекаючи запуску електронної системи "Резерв+". Але її впровадження, як і можливість оновити дані через ЦНАП, однозначно полегшило цей процес.

"При цьому чималій кількості українців заради візиту до ТЦК та обстеження на ВЛК довелося відпрошуватися з роботи, брати відгули і так далі. Тобто люди з розумінням поставилися до цього процесу. Є, звісно, неприємні моменти, коли трапляються скандали, ініційовані як представниками ТЦК, так і потенційними мобілізованими. Це говорить про високий рівень психологічної напруги у суспільстві. Деколи збоїть організаційний процес (величезні черги, неадекватна поведінка представників ВЛК та ТЦК)", – звертає увагу Олександра Решмеділова.

Безумовно, продовжує вона, потрібні будуть певні коригування. І в сенсі черг (як живих, так і електронних), і в сенсі навантаження систем, і за іншими моментами.

"Перевантаження, з яким зіткнулися представники ТЦК, ВЛК, ЦНАП, нотаріуси та роботодавці, говорить про те, що низка дій виявилася непродуманою. Не можуть люди працювати 24/7. Не повинні ті, хто оновлює свої дані, проходить обстеження, простоювати в чергах годинами-днями. Потрібні чіткі пояснення, гарячі лінії, нормальне інформування, – вважає аналітик.

Вона зазначає, що менше людей стало на вулицях. Схоже, очікують, як система згодом сама себе відрегулює.

"З'явився дефіцит водіїв, особливо далекобійників, які виїжджають за кордон. Про це сигналізують автоперевізники. А ми як країна, яка залежить від постачання з-за кордону, можемо почати відчувати дефіцит певних товарів, палива. Внаслідок чого є загроза виникнення несподіваних криз, зростання цін тощо. Потрібні логічні бронювання, розумні підходи, інакше ми незабаром відчуємо гострий дефіцит не лише тих чи інших товарів, а й кадрів", – попереджає Олександра Решмеділова.

У той же час, на її думку, слід з розумінням ставитися до тих чи інших пробуксовок після набрання чинності законом.

"Ми живемо у воєнний час, багато рішень проходять обкатку буквально "з коліс". І мобілізація зараз – це не просто про військовозобов'язаних, а про всю країну. На що, безумовно, потрібен певний час. У тому числі – на врегулювання тих чи інших питань новими законами, рішеннями уряду тощо", – пояснює аналітик.

Дискусії йдуть лише щодо того, що процес мобілізації має бути справедливим

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко розмірковує так:

"Після набрання чинності законом про мобілізацію, це питання залишається досить складним для українського суспільства. Але не критичним. До жодного розлому, розколу воно не призводить. Жителі нашої країни розуміють, навіщо це потрібне. Головна причина – агресія РФ, що триває, з метою знищення української держави і нації".

За словами експерта, незважаючи на зусилля пропаганди РФ змістити фокус на нібито погану українську владу та жахливу мобілізацію, це не спрацьовує. Наше суспільство здебільшого консолідоване в розумінні необхідності мобілізації, альтернативою чому виглядає окупація нових наших територій з усіма жахами….

"Дискусії йдуть лише щодо того, що процес мобілізації має бути справедливим. Бізнес повинен працювати, бронювання фахівців – бути прозорим та зрозумілим, менш заможні не повинні воювати за більш заможних. І так далі", – пояснює Ігор Петренко.

Він наголошує, що Раді та Кабміну необхідно опрацювати ці моменти та надати чіткі критерії тієї ж броні, які не викликали б питань.

"Звичайно, все це слід було врегулювати ще раніше. Але маємо, що маємо, – констатує політолог. – Полегшує ситуацію те, що Україну продовжують підтримувати партнери, що до нас надходять нові озброєння та боєприпаси. І це вже позначається — як на лінії фронту, так і на тилах противника, в тому ж Криму. Це знижує градус напруги з того ж питання мобілізації. Відмінним рішенням стало запровадження електронного оновлення військово-облікових даних через систему "Резерв+", ЦНАП. Є деякі проблеми, але процес налагоджується. Поліпшується робота ТЦК, запроваджуються електронні черги. Продовжується комунікація з різних питань. Десь краще, десь гірше. Але ситуація стабілізується", – резюмує Ігор Петренко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи є альтернатива посилення мобілізації: які моменти залишаються проблемними.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбас

25 травня 2024, 13:41

Что этот нелегитимный несет, опять обдолбался - "Война меня поменяла очень сильно. Ценности, главные, которые есть: страна, семья, дом, дети." Ценности ваши - это побольше наворовать и набить карманы, пока дают помощь. Мерзкая циничная тварь. Чтоб язык у тебя отсох за циничную, наглую ложь. Гнида.


Новини