Головна Новини Суспільство події Перші результати європейського турне Зеленського: що отримає Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Перші результати європейського турне Зеленського: що отримає Україна

Візит Зеленського зміцнює контакт із двома провідними країнами Європи: Німеччиною та Францією

17 лютого 2024, 12:45
Поділіться публікацією:

Під час європейського міні-турне Володимира Зеленського між Україною та Німеччиною, а також між Україною та Францією було підписано Угоди про співробітництво у сфері безпеки. Також ми отримаємо нові – значні – пакети допомоги. Які висновки можна зробити за підсумками підписаних документів, проведених зустрічей та зроблених заяв? Які очікування від подальшого перебування українського лідера у Європі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Перші результати європейського турне Зеленського: що отримає Україна

Володимир Зеленський. Фото: сайт Офісу президента

Небезпека з боку Росії нікуди не поділася

Володимир Дубовик, директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова пояснює:

"Цьогорічний закордонний візит президента Зеленського є важливим. Він зміцнює контакт із двома провідними країнами Європи – Німеччиною та Францією, кожна з яких зацікавлена у довгостроковій підтримці України. По суті деякі аналітики навіть говорять про якесь змагання між Берліном і Парижем у тому, хто більше підтримує Україну. Йдеться про лідерство у Європі".

На думку експерта, договори про співпрацю у сфері безпеки – це важливий крок уперед. Такий договір, нагадує він, ми у січні підписали з Великобританією. Тепер з'явилися відповідні з Німеччиною та Францією.

"Звичайно, це договори скоріше не про гарантії безпеки, а про допомогу у сфері безпеки. Але сам факт довгострокових зобов'язань на солідну суму – це вже прогрес, – упевнений Володимир Дубовик. – Виступ президента Зеленського на Мюнхенській конференції з безпеки важливий, оскільки там збираються представники політичної та експертної еліти. У цьому випадку не завадить чесна розмова про те, що відбувається на фронті. Необхідно нагадати всім, що агресія продовжується і що загроза з боку Росії нікуди не поділася, не лише для України, а й для всієї євроатлантичної безпеки".

Формується довготривала архітектура підтримка безпеки України

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко зазначає, що угоди про співробітництво у сфері безпеки, підписані Україною 16 лютого з Німеччиною та Францією, здебільшого аналогічні до такої самої угоди з Великобританією, яка була підписана в січні поточного року.

"Ці угоди, – пояснює він, – реалізують собою у формі двосторонніх міждержавних договорів обіцянки країн "Великої сімки" щодо довгострокової підтримки України у сфері безпеки. Йдеться про продовження на десятирічний період тих форм підтримки України та протидію країні-агресору – Росії, які надаються нам нині. Це постачання зброї та боєприпасів, фінансова та макроекономічна підтримка, сприяння розвитку військово-промислового виробництва в Україні, сприяння процесу реформ у нашій країні, європейській та євроатлантичній інтеграції, санкції проти РФ. У договорах також прописано конкретні механізми реагування на можливість нової військової агресії з боку Росії у перспективі".

Володимир Фесенко звернув увагу на цікаву деталь. За його словами, мабуть, вперше в історії української дипломатії в один день підписано два міждержавні договори з різними країнами. І це угоди з країнами "Великої сімки" та ще й у сфері безпеки (подібних договорів з Німеччиною та Францією у нас ще не було)!

"Найближчими місяцями очікується підписання таких договорів і з іншими країнами "Великої сімки". Зі США такий договір, можливо, буде підписаний під час ювілейного саміту НАТО, який відбудеться цього року у Сполучених Штатах. Цілком імовірно, що подібні угоди будуть підписані не лише з країнами "Великої сімки", а й з низкою інших країн НАТО та ЄС, які надають підтримку Україні нині", – вважає політолог.

Таким чином, продовжує він, формується довготривала архітектура підтримки безпеки України, яка має діяти не лише під час нинішньої війни проти російської навали, а й у післявоєнний період.

Ці угоди не є альтернативою членству в НАТО, наголошує експерт. Вони розраховані на перехідний період до вступу України до Північноатлантичного альянсу. Водночас, за змістом вони виконуватимуть роль важливих інструментів сприяння євроатлантичній інтеграції України, підкреслює Володимир Фесенко.

За його словами, дуже важливо, що ці угоди підписано саме зараз. Це ще й сигнал Росії, що підтримка України не припинятиметься, вона розрахована на довгостроковий період.

"В умовах нинішніх проблем у Конгресі США, Німеччина та Франція показують та надають вагому підтримку Україні, а також демонструють своє лідерство у забезпеченні безпеки на європейському континенті", – зазначає експерт.

Він також вважає резонансною подією виступ президента Зеленського в Мюнхені, що відбувся вранці 17 лютого, на міжнародній конференції з безпеки.

"На полях Мюнхенської конференції відбудеться ціла серія зустрічей глави української держави із нашими міжнародними партнерами. Головне завдання і цих зустрічей, і виступів президента Зеленського – посилення підтримки України, зміцнення солідарності країн демократичного світу у протистоянні путінській агресії", – констатує Володимир Фесенко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Володимир Зеленський прокоментував майбутні вибори в РФ: кого обиратимуть росіяни.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

17 лютого 2024, 13:18

А в нього все ж виходить так подивитись в очі, щоб отримати значні пакети допомоги для розкрадання. Ось так, просто подивившись в очі, наші олігархи-юдейці і отримували власність після розпаду комуняцтва.


Новини