Головна Новини Суспільство події Перші підсумки візиту Зеленського до США – на що варто звернути увагу
commentss НОВИНИ Всі новини

Перші підсумки візиту Зеленського до США – на що варто звернути увагу

Використовуючи трибуну ГА ООН, президент знову нагадав світовій спільноті, що в Україні йде війна, викликана російським вторгненням

20 вересня 2023, 12:44 comments1288
Поділіться публікацією:

Під час візиту до США президент України Володимир Зеленський вже виступив на 78-му засіданні Генасамблеї ООН. Серед іншого, заявив про необхідність ядерного роззброєння Росії, звинуватив її в геноциді через викрадення українських дітей, відкинув можливість переговорів із країною-агресором та розкритикував спроби укласти з нею тіньові угоди за лаштунками  Він також провів двосторонні зустрічі з лідерами Південно-Африканської Республіки, Кенії, Європейської ради, Ізраїлю, з генсеком ООН. А ось запланована зустріч із президентом Польщі не відбулася, підтверджуючи загострення відносин між Києвом та Варшавою на тлі зернового конфлікту. Які висновки за підсумками заяв та зустрічей Зеленського в США можна зробити зараз? Які очікування можуть виправдатися чи ні в найближчому майбутньому? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Перші підсумки візиту Зеленського до США – на що варто звернути увагу

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Через зернову кризу у нас помітно охололи відносини з Польщею

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда поділився таким коментарем:

"Поки що рано робити остаточні висновки щодо візиту Зеленського до США. Візит триває. Але вже можна констатувати помітне охолодження відносин із Польщею через зернову кризу. І обмін шпильками між президентами наших країн. Зеленський із трибуни ГА ООН говорив про те, що дехто в Європі підриває солідарність і влаштовує політичний театр, роблячи із зерна трилер. А Дуда на брифінгу для польських ЗМІ порівняв Україну з людиною, яка тоне і може завдати шкоди тому, хто її рятує. І це був досить образливий випад на адресу України".

За словами експерта, нам важливо зберегти добрі стосунки з Польщею та іншими партнерами, двопартійну підтримку США.

Крім того, вважає Євген Магда, Зеленський має донести інформацію про те, що відбувається в Україні, до всіх членів міжнародної спільноти. Використовуючи для цього і трибуну ГА ООН, і засідання Ради Безпеки, і всі двосторонні зустрічі.

"Слід активно нагадувати всім, що в Україні йде викликана російським вторгненням війна — і світ зацікавлений у перемозі над агресором", — констатує експерт.

Завдання візиту Зеленського – надати нового імпульсу підтримці України

Експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ вважає, що візит Зеленського до США виконує важливу функцію.

"Основне завдання полягає в тому, щоб надати новий імпульс підтримці України. Якщо згадати візит Зеленського до США у грудні 2022-го, який увійшов до історії (багаторазовий його виступ у Конгресі переривався оваціями), то він проходив на хвилі підтримки України, захоплення світу нашою стійкістю перед російською агресією. Нині, на жаль, імпульс підтримки почав слабшати. І це видно з риторики низки західних політиків, публікацій у пресі і так далі", – зазначає експерт.

Саме тому, пояснює він, основне завдання візиту Зеленського зараз – надати нового імпульсу підтримці України. Не дати поширитися тій самій "втомі" від російсько-української війни, меседжі, про яку продукує кремлівська пропаганда. На це спрямовані всі виступи Зеленського, всієї його зустрічі та переговори, підкреслює Олексій Кущ.

"На Генасамблеї ООН, за великим рахунком, було два знакові виступи. Президента США Джо Байдена, який закликав підтримувати Україну та протистояти російській агресії, щоб стримати інших потенційних агресорів завтра. І виступ Володимира Зеленського з подібними закликами, з поясненням, чому ми маємо перемогти, а путінська Росія – обов'язково програти. Важливо було донести ці посили на такому потужному майданчику, як ГА ООН. Щоб їх почули як наші союзники, так й умовно нейтральні країни т.зв. Глобального Півдня", – наголошує експерт.

За його словами, це, як і переговори про збільшення поставок Україні озброєнь (як і асортименту, включаючи далекобійні ракети та авіацію) — стратегічні завдання. Але є й тактичні.

"Серед таких — встановлення нового конструктивного діалогу з урахуванням параметрів американської політичної системи, що змінилися. Нагадаю, що трохи менше року тому було переформатовано Палату Представників, де зараз мають нехай хитку, але більшість республіканці. Плюс – нова конфігурація Сенату. І нам важливо зберегти двопартійний консенсус щодо підтримки України у Конгресі загалом. Особливо з огляду на те, що з жовтня у США починається новий бюджетний рік, – акцентує Олексій Кущ. – Слід докласти максимум зусиль, щоб переконати конгресменів підтримати десятки мільярдів доларів допомоги Україні, які нині Білий дім намагається провести через Конгрес".

Читайте також на порталі "Коментарі" – очікування від зустрічей Зеленського у США – якими можуть бути домовленості.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини