Головна Новини Суспільство події На що робить упор влада: з якими показниками закінчуємо рік у сфері енергетики та ЖКГ
commentss НОВИНИ Всі новини

На що робить упор влада: з якими показниками закінчуємо рік у сфері енергетики та ЖКГ

Лише кардинальний перелом на полі бою на користь України може змінити пріоритети в країні

23 грудня 2023, 17:30
Поділіться публікацією:

Чим ближче до кінця року, тим більше різні видання видають матеріалів, де підбивають його підсумки, а також – діляться очікуванням від року майбутнього. Для України тут, на жаль, складається не райдужна картина. Видання The Times зазначає, що надія на перемогу України над агресором згасає, а Росія має достатньо ресурсів для ведення затяжної війни. Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) також попереджають, що російський диктатор Володимир Путін прагне не просто утримати вже окуповані території, а й розширити зону окупації. Видання The New York Times констатує, що Росії вдалося перехопити ініціативу на фронті на фоні політичної боротьби як у США, так і в Європі, пов'язаної з подальшою військовою допомогою Києву. Ну, а портал "Коментарі" продовжує цикл публікацій з українськими експертами, які підбивають підсумки 2023-го та діляться прогнозами на 2024-й, виходячи зі своєї сфери діяльності.

На що робить упор влада: з якими показниками закінчуємо рік у сфері енергетики та ЖКГ

Підсумки року для України

Військово-політичне керівництво зосереджено на трьох напрямках

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе розмірковує так:

"Підсумок року та прогноз на 2024-й подібні – війна триває. І вся політика України (внутрішня та зовнішня) побудована на те, щоб покривати потреби війни".

За словами експерта, президент Зеленський, все наше військово-політичне керівництво, вся дипломатія зосереджено на трьох напрямках.

Перший – забезпечення військово-технічних потреб України.

Другий – посилення санкційного тиску на РФ.

Третій – забезпечення фінансових потреб нашої країни (соціально-економічних, гуманітарних тощо).

"У цьому ключі все й розвиватиметься, допоки не відбудеться кардинального перелому на полі бою на користь України", – прогнозує експерт.

Він нагадує, що ми розширюємо сферу військово-технічного співробітництва, у тому числі з США, країнами НАТО в цілому. На це, акцентує Антон Кучухідзе, була спрямована низка візитів президента у році, що минає, про це ж – постійна робота в рамках формату "Рамштайн".

"На двосторонніх та багатосторонніх рівнях йде реалізація тих потреб, про які я говорив вище, – наголошує він. – Рух України в ЄС після цьогорічного історичного рішення про старт переговорів матиме зовсім інший характер. Новий рівень, новий статус стосунків, нові можливості".

На наступний рік варто прогнозувати подальше зростання тарифів

Голова Союзу споживачів комунальних послуг, політичний аналітик, співзасновник БФ "Довіра та допомога" Олег Попенко вважає, що рік ми закінчуємо з негативними показниками у сфері енергетики та ЖКГ. І 2024-й, на його думку, продовжить цю тенденцію.

"За рік ситуація в українській енергетиці краща не стала. Як на мене, навіть погіршала, – зізнався експерт. – Загострилася проблема із запасами вугілля. У нас порожні склади, немає грошей, проблеми із Центренерго, загалом із генерацією. Величезні складнощі на ринку електроенергії, із взаємними боргами. Ті зростають. І влада жодних рішень тут не ухвалює. І, мабуть, не буде".

Щодо комунальної сфери, тут, на думку Олега Попенка, ситуація схожа на те, що бачимо на ринку електроенергії. Заборгованість за ЖКП зростає, як і кількість неплатників.

"Грошей у населення більше не стало. Скоріше навпаки. А серйозних законодавчих змін, які б могли вплинути на нашу комуналку, як не було, так і немає. Тож ситуація тут погіршується. До катастрофічної вона схиляється у випадку із водоканалами. Вони мають величезну заборгованість за електроенергію, не мають грошей на капітальні ремонти. Вода подекуди подається за графіком. І без кардинальних змін – ситуація продовжуватиме погіршуватися, а кількість аварій, поривів – збільшуватиметься", – прогнозує експерт.

Тарифи, продовжує він, незважаючи на запевнення президента, що під час воєнного стану їх не підвищуватимуть, – зростають.

"Вартість обслуговування багатоквартирного будинку зросла за 2023 рік на 18%, на 5% – тарифи на вивезення твердих побутових відходів. Це вдарило по гаманцю простого українця, особливо на тлі стагнації економіки, маленьких зарплат, – наголошує Олег Попенко. – На наступний рік прогнозую подальше зростання тарифів. Ту ж електроенергію планується підняти до 3,5 гривень/кВт-година (зараз – 2,64 гривень/кВт-година). Схоже, це станеться вже навесні. Цілком можливо, тариф піднімуть протягом року ще раз – до 4,5 гривень/кВт-годину. Вартість обслуговування багатоквартирних будинків зростатиме в пропорціях року. Це незаконно, але влада вирішувати це питання на державному рівні не хоче. Не виключено, що відбудеться також зростання тарифів на газ (до 11,5 грн. за куб, при тому, що сьогодні платимо близько 8 грн.). Закордонні партнери нас до цього підштовхують".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді 2023-й став роком нездійснених надій: які очікування від 2024-го.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини