Головна Новини Суспільство події Хто може допомогти Україні з поновленням зернової угоди – чи спрацює шантаж РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Хто може допомогти Україні з поновленням зернової угоди – чи спрацює шантаж РФ

Липень-серпень пройдуть у переговорах щодо відновлення морського експорту української продукції

20 липня 2023, 12:14 comments1432
Поділіться публікацією:

Вихід Росії із зернової угоди з подальшим цілеспрямованим обстрілом портової інфраструктури Одеси та Миколаєва продовжує залишатися однією з топ-тем. Країна-агресор продовжує шантаж світу голодом, висуваючи умови повернення до угоди, запевняючи, що зможе замістити українське зерно та погрожуючи збивати кораблі, що йдуть в Україну та з України. У свою чергу, українська сторона шукає нові маршрути (зокрема через територіальні води та винятково морську економічну зону Румунії). Експерти продовжують аналізувати ситуацію спеціально для видання "Коментарі".

Хто може допомогти Україні з поновленням зернової угоди – чи спрацює шантаж РФ

Зернова угода. Фото: з відкритих джерел

Ті заяви, що їх зробили наші партнери – Туреччина, ООН – спрямовані на відновлення функціонування зернової ініціативи

Експерт з питань аграрної політики, заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Денис Марчук розмірковує так:

"Для України дуже важливо, щоб провідні гравці сказали своє слово. Тим більше, ситуація виходу Росії з угоди була передбачуваною. І слід було заздалегідь готувати адекватну відповідь. І прораховувати альтернативні варіанти з рухом українського експорту, зокрема, у Чорному морі".

Наша країна, зазначає експерт, має низку альтернативних морським варіантам – річкові порти, сухопутні маршрути. Але це обмежені маршрути.

"Ми не вивеземо в такий спосіб необхідну кількість зерна, тим більше, що у нас на підході – новий урожай (близько 44 млн тонн потенційно експортного). Плюс є близько 9 млн тонн перехідних залишків. Це вагомий експортний потенціал на маркетинговий рік. Тож, звісно, чорноморські маршрути залишаються пріоритетними", – наголошує Денис Марчук.

За його словами, ті заяви, що їх зробили наші партнери – Туреччина, ООН – спрямовані на відновлення функціонування зернової ініціативи. Але тут одними заявами не обійтись, упевнений експерт.

"Слід думати про безпечний рух кораблів у Чорному морі. Та сама Туреччина могла б як власник потужного військово-морського флоту запропонувати конвоювання кораблів із зерном до Босфору. Свій варіант забезпечення безпеки могли б запропонувати інші країни НАТО, які мають виходи до Чорного моря, – ті самі Румунія та Болгарія", – зазначає Денис Марчук.

Він припускає, що липень-серпень пройдуть у переговорах щодо відновлення морського експорту української продукції.

"З РФ або без неї – зернова ініціатива має продовжуватися, забезпечуючи продовольчу безпеку світу, а також економічне посилення України як аграрної експортоорієнтованої країни", – підсумовує експерт.

Ракетним терором Росія намагається змусити Україну погодитись на кремлівські вимоги

Політолог, медіа-експерт Денис Гороховський наголошує, що Росія продовжує використовувати тактику тероризму для досягнення цілей.

"Весь світ бачить, що після того, як інші сторони зернової угоди відмовилися прийняти умови, які намагався нав'язати Кремль, вже третій день РФ завдає масових ракетних ударів по портовій інфраструктурі, по складах із зерном і житловим районам портових міст", — зазначає експерт.

Він упевнений, що єдина мета таких звірств – змусити Україну погодитись на кремлівські вимоги.

"Я переконаний, що такий підхід не дасть бажаного агресору результату, – каже Денис Гороховський. – А світова спільнота, насамперед Туреччина та Китай, які мають свій інтерес у зерновій угоді, все ж таки вплинуть на Росію – і угоду буде продовжено. Можливо на дещо інших умовах, ніж раніше. Але однозначно – не на тих, які зараз вимагає Кремль".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що відбувається після припинення зернової угоди – чи ще здивує Туреччина.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини