Головна Новини Суспільство події Хто і навіщо зчинив галас навколо Придністров'я: чому про приєднання до РФ так ніхто й не попросив
commentss НОВИНИ Всі новини

Хто і навіщо зчинив галас навколо Придністров'я: чому про приєднання до РФ так ніхто й не попросив

У РФ зі зрозумілих причин ніхто не ризикнув зараз оголосити «ПМР» своїм регіоном

29 лютого 2024, 14:40
Поділіться публікацією:

Депутати невизнаного Придністров'я на з'їзді 28 лютого звернулися до Ради Федерації та Держдуми РФ з проханням про "захист" даного анклаву нібито через "тиск Молдови". У Росії завели традиційну пластику про "захист співвітчизників", але поки що без конкретики. Представник ГУР Міноборони України Андрій Юсов вважає, що РФ не отримала бажаного результату від цього звернення. На думку радника глави Офісу президента України Михайла Подоляка, розгойдування ситуації у Придністров'ї – це стандартна інформаційна програма РФ, яка ні на кого сьогодні не впливає. Хто і для чого влаштував чергові танці навколо Придністров'я? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Хто і навіщо зчинив галас навколо Придністров'я: чому про приєднання до РФ так ніхто й не попросив

Звернення Придністров'я до РФ. Фото з відкритих джерел

Про "приєднання" до РФ Придністров'я не попросило з низки причин

Політтехнолог Борис Тизенгаузен зазначає, що ще до цього засідання придністровських сепаратистів прогнозував, що ні про яке приєднання до РФ вони не проситимуть. Причому з низки причин.

По-перше, пояснює він, з'їзд зібрали тому, що на товари з Придністров'я було введено мито офіційним Кишинівом. Таким чином, ці товари зрівняли з товарами з Молдови.

"У результаті в Придністров'ї олігарх Віктор Гушан, який контролює 50% економіки, почав втрачати гроші. А ця людина не просто підім'яла під себе економіку, але ще й контролює владу всіх рівнів. Тому вирішив у такий спосіб відреагувати на дії керівництва Молдови. Не більше", – вважає експерт.

По-друге, продовжує він, Придністров'я чудово бачить, що створили з Донбасом, який попросився до складу РФ. Усіх місцевих царів російські куратори, що прийшли, знищили або видавили. І самі заправляють окупованими територіями. Так що той же Гушан чудово розуміє, що чекало б на нього після таких закликів.

"По-третє, навіть, якби Придністров'я дуже попросилося стати частиною Росії, остання нічого б не могла вдіяти. Тому що на даний момент немає доступу до тієї території. А заявка про те, що може з'явитися новий російський анклав, підштовхнула б Молдову та Україну до певних дій", – наголосив Борис Тізенгаузен.

За його словами, у Придністров'ї проживає близько 170 тисяч осіб із українськими паспортами. Так, вони також мають паспорти російські, молдовські, румунські. І – так, ми могли б зайти на цю територію лише після прохання Молдови. Але й прохання таке цілком могло прозвучати на тлі нових викликів, наголошує експерт.

"Думаю, "з'їзд невизнаних" все це чудово розумів. Тому у РФ ніхто й не просився", – резюмує Борис Тізенгаузен.

Нам слід уважно відстежувати те, що відбувається довкола України

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда вважає, що збори т.зв. депутатів т.зв. Придністровської Молдавської Республіки – це інформаційна гра. І вигадана вона, на його думку, не в Тирасполі.

"Мета – підвищити значущість цього об'єднання, яке стало останнім часом менш вагомим. Навіть – обтяжуючим Москву. Я не вірю в можливість наступу придністровських військ на Кишинів. Ні в те, що вони спробували це зробити спільно з російським контингентом в "ПМР". У жодні інші силові дії. Через те, що Молдова межує лише з Україною та Румунією. І у разі будь-якого загострення президент Молдови – Майя Санду, яка буквально вчора провела зустріч із президентом України Володимиром Зеленським на полях саміту "Україна – Південно-Східна Європа" в Албанії, звернеться із закликом до нашої країни допомогти відновити територіальну цілісність Молдови", – пояснює Євген Магда.

Росія, наголошує він, нічого не змогла б вдіяти. Як не здатна і особливо реагувати на дії самопроголошених придністровських депутатів.

"Якщо РФ зараз оголосить "ПМР" своїм регіоном, а ЗСУ відновлять територіальну цілісність Молдови, Путін напередодні свого переобрання отримає неприємний сюрприз. Земля, яку він назве "своєю", перестане бути такою дуже швидко. Це, звісно, не вплине на результати виборів у РФ, – зазначає експерт. – Але матиме вплив на те, що відбувається зараз у російському істеблішменті (війна веж Кремля)".

Євген Магда вважає, що нам слід уважно відстежувати те, що відбувається навколо України, окрім війни. Важливо змінюватись самим, вивчати своїх сусідів, пояснює він. І в цьому сенсі, на думку експерта, дуже показовими є й події в Придністров'ї, і те, що відбувається на українсько-польському кордоні.

Читайте також на порталі "Коментарі" — з'явилася реакція МЗС Молдови на заклик Придністров'я до Росії про "захист".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини