Головна Новини Суспільство події До чого призведе розширення БРІКС: чи є небезпека для України та її союзників
commentss НОВИНИ Всі новини

До чого призведе розширення БРІКС: чи є небезпека для України та її союзників

З огляду на те, що світ змінюється, збільшується і суб'єктність низки країн, тоді як вплив колективного Заходу зменшується

3 січня 2024, 16:32 comments2136
Поділіться публікацією:

П'ять нових країн (Саудівська Аравія, Іран, Ефіопія, Єгипет та ОАЕ) офіційно з 1 січня стали повноцінними членами міждержавного об'єднання під назвою БРІКС. Вони приєдналися до Бразилії, Росії, Індії, КНР та Південної Африки. Відповідне рішення було ухвалено на літньому саміті БРІКС. Щоправда, тоді долучитися до цього об'єднання збиралася ще й Аргентина. Але після зміни влади, що сталося восени, новий президент Хав'єр Мілей відмовився від ідеї попередників зробити Аргентину частиною БРІКС. Про що говорить розширення цієї організації? До чого може спричинити? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів

До чого призведе розширення БРІКС: чи є небезпека для України та її союзників

БРІКС. Фото: з відкритих джерел

БРІКС не приймає якихось серйозних рішень

Економічний та політичний експерт Борис Кушнірук поділився такою думкою:

"Розширення БРІКС ні до чого не призведе. Тому що країни, які входять до цієї організації, нічого не об'єднує. Вони на різних континентах, мають різні інтереси. Єдина сполучна нитка — спроба протиставити себе умовному колективному Заходу. Але, враховуючи різницю інтересів країн, що входять до БРІКС, навряд чи вони зможуть скласти гідну конкуренцію тій самій "Великій сімці" (неформальний міжнародний клуб, який об'єднує Великобританію, Німеччину, Італію, Канаду, Францію, Японію та США)".

Більше того, продовжує експерт, деякі члени БРІКС мають досить проблемні стосунки між собою. Наприклад, Індія та Китай.

"Так, певною мірою і Індія, і Китай протиставляють себе Заходу. Але вони точно не дружні держави по відношенню одна до одної. І в Індії значно більше побоювань щодо гегемонських, імперських амбіцій Китаю, ніж щодо тих чи інших планів та дій Заходу", – пояснює Борис Кушнірук.

Більше того, наголошує він, БРІКС не приймає якихось серйозних рішень – ні з погляду економічних рішень, ні з погляду тих чи інших підходів у протидії Заходу.

"При цьому об'єктивно на тлі того, що світ змінюється, збільшується і суб'єктність низки країн, а от вплив колективного Заходу зменшується", — констатує експерт.

Україні важливо виробляти щодо БРІКС свою політику

Експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ вважає, що ситуація з розширенням БРІКС є небезпечною для України та її союзників.

"Адже це може стати протоядром із формування блоку країн, включаючи держави, Глобального Півдня – на противагу Заходу та його союзникам. Включаючи нас. А з огляду на те, що в цьому протоядрі є РФ, ситуація посилюється. І такі процеси логічно викликають занепокоєння. Адже в якихось моментах БРІКС може займати не просто антизахідну, а й проросійську позицію. Нам потрібно активно ці ризики вивчати", – зазначає експерт.

На його думку, у цьому ракурсі можна лише вітати нещодавній візит президента України Володимира Зеленського до Аргентини на інавгурацію її нового керівника Хав'єра Мілея. Який ще балотуючись у президенти, попереджав, що за нього на цій посаді Аргентина не стане частиною БРІКС, як хотів його опонент – тепер уже колишній глава держави.

"Але, можливо, остаточно утвердився Мілей у цьому рішенні після переговорів із Зеленським, – не виключає Олексій Кущ. – Таке рішення нової аргентинської влади стало болючим ударом по амбіціях і Росії, і Китаю щодо розширення БРІКС. І якщо Китай відреагував на це стримано, то в РФ відмову Аргентини від вступу до БРІКСу коментували досить емоційно".

Експерт упевнений – Україні важливо виробляти щодо БРІКС свою політику. Адже там, пояснює він, є країни, з якими нам треба співпрацювати. Ті самі Індія, Саудівська Аравія, ОАЕ, Бразилія.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи може ракетний терор з боку РФ прискорити допомогу Україні: про що говорить реакція союзників.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини