Головна Новини Суспільство події До чого може призвести візит Путіна до КНР – як Пекін може підтримати РФ у війні
commentss НОВИНИ Всі новини

До чого може призвести візит Путіна до КНР – як Пекін може підтримати РФ у війні

Влада КНР вдаватиме, що перебуває над сутичкою, але при цьому підживлюватиме Росію, щоб та не програла у війні проти України

17 жовтня 2023, 14:55 comments1417
Поділіться публікацією:

Російський диктатор Володимир Путін прибув до Китайської Народної Республіки (КНР), де візьме участь у форумі "Один пояс – один шлях". Раніше Путін розсипався у похвалах китайському лідеру Сі Цзіньпіну, а також заявив, що США нібито намагаються втягнути Європу в протистояння з Китаєм. Тим часом у РФ офіційно визнали, що отримують від КНР безпілотники. Експерти розповіли виданню "Коментарі", до чого може призвести зустріч Путіна та Сі, зокрема, у ракурсі російсько-української війни.

До чого може призвести візит Путіна до КНР – як Пекін може підтримати РФ у війні

Путін та Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Путін намагатиметься виторгувати хоч якусь подачку від Китаю

Директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк упевнений, що Пекін точно не тиснутиме на Москву, щоб та вийшла з війни проти України. Більше того, може через Північну Корею, яка вже допомагає РФ боєприпасами, постачати росіянам деякі технології, необхідні для виготовлення зброї.

"Слід розуміти, що візит Путіна до КНР – це не двостороння зустріч із Сі Цзіньпіном на високому рівні. За великим рахунком, форум – це "велике китайське весілля", де Путін буде лише одним із натовпу гостей. Причому гостем не найулюбленішими. Адже РФ фактично зраджує Китай, продаючи дешеву нафту Індії, яка є серйозною противагою КНР у регіоні, намагаючись тиснути на китайську економіку, – пояснює експерт. – Зрозуміло, що між Москвою та Пекіном існують рефлексії у стилі допомоги "старих комуністичних друзів". І Сі може тут якось підморгнути Путіну. Але допомога РФ від КНР буде не більшою, ніж раніше. Більше того, вона – не означає припинення китайської допомоги Україні (яка, як і РФ, купує дрони з КНР), згортання торгових відносин із Заходом".

За словами Миколи Давидюка, фактично Китай намагається дружити з усіма. І використовувати цю дружбу у своїх інтересах. Бачачи ту саму РФ – комуністичною (тому й під час березневого візиту Сі він, окрім зустрічей із керівництвом країни, зустрічався і з лідерами Компартії, а не провладної "Єдиної Росії") державою. Не клептократично-путінською, ідеологічно більш зрозумілою Китаю, наголошує експерт.

"Більш того – китайці чудово пам'ятають історію, як їх обкрадала Росія. І зараз намагаються повернути своє, – вважає він. – Видоюють російські ресурси, повертають свої території. У результаті "збирач земель" Путін змушений іти на поступки. Так великий амурський острів, ще недавно російський, повернувся до китайських обіймів. І процес здачі Китаю територій РФ продовжуватиметься. Причому ніхто не знає, як далеко простягаються китайські апетити".

Ну, а Путін ситуативно намагатиметься виторгувати хоч якусь подачку з великого китайського столу, прогнозує Микола Давидюк. Свою економіку російський диктатор знищив. І побирається по світу, розпродуючи ті чи інші радянські військові технології.

"Тому ж Сі він може запропонувати якісь старі радянські технології виготовлення зброї (високоткової, ракетної, танкової), – припускає експерт. – Але такі розробки навряд чи будуть цікавими для модернізованого Китаю".

Китай не може допустити, щоб РФ програла у війні

Економічний та політичний експерт Борис Кушнірук міркує так:

"Очевидно, що Путін має бажання заручитися підтримкою Китаю. Той, своєю чергою, не зацікавлений у поразці РФ. Але й підставлятися під ризик санкцій, розрив відносин із Заходом він також не стане. Особливо через Путіна, який явно наобіцяв Сі, коли на початку лютого 2022-го відвідував Пекін, "взяти Київ за три дні". А вийшла затяжна війна, яка не особливо влаштовує Китай".

Отже, продовжує експерт, влада КНР вдаватиме, що перебуває над сутичкою. Але при цьому підживлюватиме Росію, щоб та не програла у війні проти України і Заходу, який нам допомагає.

"І я не сумніваюся, що допомога, яку Росії почала надавати Північна Корея (КНДР), стала можливою лише зі схвалення Китаю (від якого КНДР дуже залежить). Зрозуміло, що Китай розглядає українсько-російську війну як війну проти Заходу. Саме тому не хоче поразки РФ. Як і через побоювання, що в разі нищівної поразки та може вступити в період неконтрольованого розпаду. Чого, до речі, побоюється і Захід, – наголошує Борис Кушнірук. – Поразка Росії не вписується і в імперські амбіції Китаю щодо захоплення Тайваню. Адже тоді він не матиме такого "заднього двору", на який можна спиратися, ведучи боротьбу із Західним блоком (а той однозначно заступитися за Тайвань)".

Отже, констатує експерт, КНР допомагатиме РФ не програти. А тому пролунають традиційні заклики до припинення бойових дій, до переговорів тут і зараз без виведення російських військ з українських територій.

"Ну, а путінський візит продемонструє очевидні речі. Що РФ тут слуга, а КНР – сюзерен. Що це не рівні стосунки. Росія з початку вторгнення в Україну настільки продемонструвала свою слабкість та неадекватність, що тепер мало чим цікава Китаю. Енергоносії дешево він і так у неї купує. Причому в обсягах, які не "прив'язують" його до РФ, не роблять надто залежним від неї. Своєю продукцією Китай і так завалив російський ринок, відрізаний від Заходу", – пояснює Борис Кушнірук.

При цьому, наголошує він, сам факт зустрічі з людиною, яка перебуває у міжнародному розшуку – контраверсійна історія для Сі Цзіньпіна. Втім, це не завадило йому у березні, практично відразу після видачі Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт Путіна, відвідати Москву. Як не завадило і запросити зараз Путіна до Пекіна.

"Цікаво буде подивитись, який прийом зрештою нададуть Путіну. В азіатській культурі символізм має велике значення. Де кого посадили, хто та коли з ким зустрівся. Такі, начебто, незначні речі, насправді можуть мати глибоке значення. І демонструвати справжнє ставлення китайського керівництва до російського. Але, – наголошує експерт, – я не чекаю якихось проривів у російсько-китайських відносинах. Путін створив для Сі невизначеність із тим, що робити далі. Як поводитися по відношенню до Тайваню. А тут ще й економічна ситуація у КНР погіршилася. І Захід явно озлоблений тим, що творять останнім часом авторитарні режими. Отже, явно підтримувати такого олуха як Путін – точно не варіант для Сі".

Читайте також на порталі "Коментарі" – яке рішення має ухвалити українське керівництво – чого не вистачає нам для перемоги.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

17 жовтня 2023, 14:00

Ми як у телескоп hubble спостерігаємо формування багатополярного світу після програшу заходу. Який зробив ставку на корупційний мотлох Божого народу.


Новини