Головна Новини Суспільство події Чому тиждень, що минає, став визначальним для України – які прогнози
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому тиждень, що минає, став визначальним для України – які прогнози

Тиждень, що минає, ознаменувався цілою низкою важливих подій для України

10 липня 2022, 14:55 comments1340
Поділіться публікацією:

Тиждень, що минає, виявився насиченим подіями на фронті, у зовнішній та внутрішній політиці України. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" найбільш значущі з них, а також розповіли, чого очікувати від наступного тижня (на різних напрямках), на який припаде пік літа.

Чому тиждень, що минає, став визначальним для України – які прогнози

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Тиждень ознаменувався одразу кількома важливими для України подіями

На думку політтехнолога, експерта Українського центру суспільного розвитку Юрія Подорожнього, наступного тижня ключові події відбувалися на фронті.

"Росія продовжила ракетний терор, а українці жваво обговорювали перспективу безпосереднього вступу білоруської армії у війну. Все частіше з'являються повідомлення про ефективне використання західної зброї у війні, на що російська сторона змушена була відповідати новинами фейків про знищення американської високомобільної артилерійської ракетної системи HIMARS. До речі, ця новина поширювалася одним із українських топових видань, яке вже не вперше за останній місяць просуває проросійські наративи до українського інформаційного простору – і в результаті реакції змушене змінювати свої заголовки та доповнювати інформацію спростуванням. Ключовою темою залишається звільнення острова Зміїний, над яким цього тижня підняли український прапор. До цього формально росіяни мали окуповану частину території Одеської області. Звільнення Зміїного означає, що ще одна область очищена від окупантів. У цій історії важливо й те, що Зміїний зачищений від росіян угрупуванням, яке тепер зможе пересунутись на іншу ділянку фронту, щоб і надалі наносити незворотні втрати ворогові", – акцентує експерт.

На початку тижня у швейцарському Лугано відбулася міжнародна конференція з питань відновлення України , нагадує Юрій Подорожній.

"Уряд України досяг домовленостей про невідкладну фінансову допомогу в районі 2 млрд доларів. Також на конференції було презентовано національний план відновлення України. Його оцінюють у $750 млрд, він розрахований на 10 років, протягом 2023-2025 років планують залучити $350 млрд. Загальна кількість проектів – 850. Але ключовими є не гроші чи українські "хотілки". Головне, що загальну декларацію підписали понад 40 країн. Це друге глобальне підтвердження союзницьких відносин після конференції в Рамштайні, де також брали участь понад 40 країн", – акцентує експерт.

Він зазначає, що відставка британського прем’єра Бориса Джонсона отримала досить бурхливу реакцію в Україні.

"Навіть не знаю, чи співчувала така кількість британців Джонсону, як українці. Ми щиро вдячні за позицію Британії у війні з агресором, – пояснює Юрій Подорожній. – І сподіваємося, що зміна глави уряду в Лондоні нічого не змінить і в політиці щодо Києва та Москви".

Менш помітною (зокрема тому, що це було в суботу), але важливою подією експерт називає звільнення з посади посла України в Німеччині Андрія Мельника, відомого гострою критикою на адресу німецької влади та недипломатичними висловлюваннями.

"Бажаю наступному послу бути ефективнішим, ніж попередній. До речі, крім Мельника звільнено низку інших послів. Сподіваюся, що окрім звільнених цього разу послів будуть призначені глави українських представництв не лише в Німеччині, Угорщині, Королівстві Норвегія, Чеській Республіці та Індії, а й нарешті призначено посла України в Китаї, якого там немає з лютого 2021 року", – наголошує Юрій Подорожній.

Він припускає, що в інший час лист , який отримав президент Зеленський від конгресменки Вікторії Спартц, яка народилася на Чернігівщині, став би вибухом для політичного життя країни.

"Це була серйозна атака на друга, товариша та водночас керівника Офісу президента України – Андрія Єрмака, – пояснює експерт. – Звісно, такий випад стане приводом для політичної активності опонентів президента. Але війна вносить свої корективи – і атака з боку опозиції стане скоріше каменем за пазухою, ніж повноцінною політичною сутичкою. До того ж ніхто не скасовував мертвий політичний сезон влітку".

Санкції поступово нарощуються. Світ, здебільшого, проти війни

Керівник Фундації "Вища школа професійної політики" Олег Вострих вважає, що тиждень був досить насиченим у всіх сенсах.

"Війна триває, ворог і надалі обстрілює житлові квартали у Харкові, Одесі, Миколаєві та інших містах України. Спробує розширити свою присутність у Донецькій та Луганській областях. Наша армія отримала перші системи Himars та успішно застосовує їх на фронті, знищуючи склади боєприпасів та командні пункти противника. І хоч їх поки що дуже мало для початку контрнаступу, частково риторика Росії змінилася", – зазначає експерт.

За його словами, зустріч глав МЗС країн "Великої двадцятки" (G20) в Індонезії хоч і не принесла конкретних кроків щодо протистояння військової агресії Росії, але й не дозволила їй зміцнити свої позиції.

"Санкції поступово нарощуються. Світ, здебільшого, проти війни. Але кожен виборює своє виживання. А енергоносії, якими росія маніпулює та шантажує, для багатьох є поки що незамінними. І цей процес (щоб реальні санкції – нафта, газ – заробили на повну) ще довгий", – пояснює Олег Вострых.

Наступного тижня, вважає він, очікується посилення наступу на Донецькому та Луганському напрямках.

"Окупанти причаїлися, збирають сили та готують нові ракетні обстріли міст та комунікацій України. В останньому своєму зверненні до Держдуми путін говорив про мости через Дніпро та центральні міста України. Думаю, тут варто бути готовими до розвитку такої ситуації – і мати варіанти на це випадок. Загроза наступу з Білорусі також залишається можливою. Що змушує нас тримати у напрузі велику кількість військовослужбовців на її кордоні", – наголошує експерт.

У політичному житті країни, продовжує він, планується розвиток скандалу, який почав розгорятися наприкінці тижня навколо листа Вікторії Спартц до президента США Джо Байдена з проханням перевірити інформацію про секретаря ВП Андрія Єрмака.

"Офіс президента перебуває під ударом – і президентові доведеться реагувати на цю ситуацію, – вважає Олег Острів. – США є одним із головних постачальників нам зброї та фінансової підтримки. Ігнорувати ситуацію (просто відмахнутися від неї розповідями про фейки та підкилимні ігри всередині американського політикуму) не вийде".

Експерт припускає, що продовжиться пошук варіантів розблокування морського шляху для надсилання українського зерна споживачам. Принаймні Туреччина, нагадує він, намагається осідлати це питання – і взяти на себе лідерство у його вирішенні.

"Хоча після випуску затриманого корабля з краденим українським зерном із порту Туреччини, довіра до переговорника падає", – наголошує Олег Вострих.

Продовжить, упевнений він, надходити в Україну від союзників зброю та боєприпаси.

"Армія продовжуватиме нарощувати вогневу міць та силу для майбутнього наступу. Сподіваюся, що конкуренція за рейтинги не завадить розвивати успіх на фронті та не поставить під загрозу віру у головнокомандувача та органи влади в Україні. Ну а прем'єр-міністр після конференції з допомоги Україні в Лугано, найімовірніше, перейметься економічним блоком і розвитком внутрішньої економіки. Тому що залежність від зовнішніх запозичень стає дуже небезпечною. Нам треба активніше перебудовувати економіку на військові рейки і запускати її в новому вигляді", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому Путін не зупиниться на півдні та Донбасі: які регіони – наступна мета.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини