Головна Новини Суспільство події Чому штормить судову систему України – про що свідчить нова серія скандалів
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому штормить судову систему України – про що свідчить нова серія скандалів

Нинішня судова гілка влади все ще потребує серйозного реформування

28 травня 2023, 14:17
Поділіться публікацією:

Цього тижня судді Верховного суду України обрали нового голову – замість затриманого за підозрою в отриманні великого хабара Всеволода Князєва. Тепер головою ВС став Станіслав Кравченко, який очолював Касаційний кримінальний суд. Щоправда, до цього призначення є певні питання. У свою чергу, Вища Рада Правосуддя (ВРП) дала дозвіл на утримання під вартою суддю Макарівського районного суду Олексія Тандира, який збив нацгвардійця на смерть. Чому із судовою системою України все, м'яко кажучи, не добре? Як вирішити проблему? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому штормить судову систему України – про що свідчить нова серія скандалів

Всеволод Князєв. Фото: з відкритих джерел

Викриття хабарників у мантіях свідчить про очищення системи

Народний депутат України IX скликання від партії "Голос", перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк розмірковує так:

"Я не думаю, що хтось вірить у те, що до цього року судді не вчиняли ДТП чи не брали хабарі. Більше того, по багатьох рішеннях ми бачимо, що – брали, зокрема, за дуже резонансні рішення".

Але зараз, вважає нардеп, добре, що є викриття хабарників у мантіях. Це, на його думку, свідчить про очищення системи.

"Відповідні рішення має ухвалювати Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККС) та Вища Рада правосуддя (ВРП), які для цього і перезавантажуються", – констатує Ярослав Железняк.

У кожного судді є своя група юристів-рішал, у кожного суду – бек-офіс цих юристів-рішал, які заносять їм гроші

На думку засновника "Студії Здорового Сенсу", підприємця, громадського діяча Павла Себастьяновича, проблеми судової гілки влади у тому, що ми цих суддів не обирали. Громадяни України їх не обирали. Тому ми до них не маємо довіри.

"За статистикою, лише 10% українців довіряють судам. Катастрофічний показник! До якого, швидше за все, входять самі судді, чиновники, їхні сім'ї. І те, що спіймали голову ВС на колосальному хабарі – це фактично провал усієї такої розпіареної реформи (судової, антикоруційної). Тобто все, що робили раніше – не принесло необхідного результату. Штучно створені органи типу ВККС, ВРП – це імітаційні, фейкові структури, які можуть очистити десятитисячний судовий корпус. Кожен суддя має свою групу юристів-рішал. У кожного суду — бек-офіс цих юристів-рішал, які заносять їм гроші. І те, як швидко переобрали нового голову ВС, поставивши на цю посаду чиновника, який свого часу, розбиравшись із вбивством журналіста Гонгадзе, відпустив причетного до цього генерала МВС Пукача, говорить саме за себе. Чергове підтвердження того, що наша судова система наскрізь корумпована", – вважає експерт.

Павло Себастьянович вважає, що вся нинішня судова гілка влади має бути розформована. А нова – формуватись виключно на виборах у громадах.

"Саме місцеві жителі мають обирати суддю, прокурора та шерифа. Тоді розпочнеться справжня боротьба зі злочинністю, включаючи корупцію, – упевнений експерт. – Влада має реально належати народу. Той, хто має право як обирати тих же суддів, прокурорів, шерифів, депутатів усіх рівнів – так і відкликати їх, якщо вони не справляються зі своїми обов'язками. Саме народ має розпоряджатися фінансами, призначати до арбітрів тих, кому довіряє. Проблема України – виборчий кодекс. Через нього відбувається негативний відбір. Зміна цих правил подарує Україні нове життя. Адже правоохоронна система країни – як імунна система організму. Збої кожної із них призводить до постійних хвороб всього організму".

Читайте також на порталі "Коментарі" – підсумки тижня: що було найголовнішим – у якому очікуванні перебуває Україна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

так

28 травня 2023, 13:44

зажерті внутрішні вороги номер один, вибрати і утилізувати - так декілька раз.


Новини