Головна Новини Суспільство події Чому санкції проти РФ виявилися беззубими: що зробити, щоб ситуація змінилася
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому санкції проти РФ виявилися беззубими: що зробити, щоб ситуація змінилася

Торгівля вуглеводнями дає РФ нескінченне підживлення для продовження війни

22 січня 2024, 15:05 comments1368
Поділіться публікацією:

Незважаючи на введення безлічі санкцій, Росія, майже через два роки з повномасштабного вторгнення в Україну і близько десяти років власне війни, продовжує мати можливості для агресії. Європейський Союз зайнятий підготовкою нового пакету обмежень. А портал "Коментарі" – збором експертних думок щодо того, як зробити санкції ефективнішими.

Чому санкції проти РФ виявилися беззубими: що зробити, щоб ситуація змінилася

Санкції проти Росії. Фото: з відкритих джерел

Росія не має особливих фінансових проблем

Голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права", народний депутат Верховної Ради трьох скликань (з п'ятого по сьоме) колишній заступник голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим Андрій Сенченко вважає, що рубати треба під корінь.

"Як би ми не хотіли, скільки б один одному не розповідали про ефективність санкцій – вони не є такими. Нагадаю, що антиросійські санкції за агресивні дії проти України почали запроваджуватися з 2014 року. Але виглядали вони відверто знущально. Мізерні обмеження за захоплення Криму, за окупацію частини Донбасу та розв'язання там гібридної війни. Фактична безкарність лише підштовхнула Росію до нової – вже відвертої – агресії. І нові санкції, на жаль, також виявилися не такими жорсткими, як мали бути", – пояснює експерт.

У результаті, продовжує він, РФ зуміла стабілізувати свою економіку. І має величезний приплив ресурсу насамперед за рахунок продажу нафти та нафтопродуктів.

"Майже рік не вводилася стеля цін на нафту. Це дозволило Кремлю серйозно заробити. І навіть нинішні обмеження – це не тотальне ембарго. А слід було вводити саме таке. Як наслідок, країна-агресор небувалими темпами торгує з Китаєм та Індією, створила тіньовий флот, купуючи танкери, зокрема, в країнах Заходу. Було прокладено нові маршрути. А торгівля вуглеводнями дає РФ нескінченне підживлення для продовження війни, – наголошує Андрій Сенченко. – На жаль, подвійна мораль (коли вигода від торгівлі переважає над демократичними цінностями) наших партнерів призвела до того, що Росія не має особливих фінансових проблем".

Але не можна все залишати як є, впевнений експерт. На його думку, слід жорстоко, аж до кримінального переслідування, карати всіх (у тому числі на Заході), хто дозволяє РФ отримувати різноманітні компоненти (включаючи електроніку) для зброї.

"Треба також максимально закручувати гайки щодо країн, які досить відкрито або й зовсім відкрито допомагають Росії, – вважає Андрій Сенченко. — Правильним напрямом стали українські удари, що почастішали, по російській інфраструктурі. Слід посилювати їх по тій її частині, що працює на експорт. Робити такі дії системними та несподіваними з погляду місця докладання наших зусиль".

Дуже важлива солідарна позиція ЄС

Екс-гендиректор ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" Сергій Макогон розмірковує так:

"Європа не може сильно вплинути на торгівлю нафтою між РФ та Китаєм, РФ та Індією. Але може вплинути на торгівлю із країнами ЄС".

Експерт зазначає, що низка європейських країн збільшила закупівлю російського зрідженого природного газу (ЗПГ). Також розпочалися активні розмови про необхідність продовження транзиту російського газу через Україну також після 2024 року (за закінченням нинішнього контракту).

"І тут дуже важлива солідарна позиція ЄС – запровадити санкції на російський газ для Євросоюзу", – наголошує Сергій Макогон.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи РФ втрачає свій дохід від нафти через санкції: чи може Захід вдарити ще болючіше.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

22 січня 2024, 15:34

Щось говорить про те, що творець юдейців обрав російську сторону. Як і більше 35 000 наших попів разом з ордами ченців та равинів, їх конституційний обов'язок захищати не стосується і совість їх мовчить. Хоч радянські попи ішли на війну і воювали з фашизмом. Як зрозуміти: це Бог юдейців так світлу сторону обрав, чи як G7 прирівняв обидві сторони до Зла? Чому томос заколотника Порошенка і його Наріка не укріпив віру? Повний програш без жодних надій!


Новини