Головна Новини Суспільство події Чому саміт БРІКС став марними для Росії – чи очікувати важливих рішень
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому саміт БРІКС став марними для Росії – чи очікувати важливих рішень

Під час цьогорічного форуму в ПАР китайський і російський лідери хотіли б зміцнити свою роль, створити єдину розрахункову валюту

23 серпня 2023, 15:24 comments2922
Поділіться публікацією:

На саміті БРІКС (Бразилія, Індія, Китай, ПАР та РФ), який стартував у ПАР 22 серпня, міністр закордонних справ Лавров, який прибув замість президента Росії Путіна (той боїться арешту після видачі відповідного ордера Міжнародним кримінальним трибуналом) влаштував дивні танці, а віртуальний Путін — виставу іншого роду. У відеозверненні до учасників БРІКС бункерний диктатор, який говорив дивним голосом, знову рекламував російське зерно, яке нібито здатне замінити українське на світових ринках. І скаржився, що у зерновій угоді, зірваній Росією, нібито не виконувались якісь зобов'язання сторін перед нею. Які очікування від цього саміту? Чи можна вважати, що він уже став провалом для РФ, де свого часу зародився БРІКС? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому саміт БРІКС став марними для Росії – чи очікувати важливих рішень

Саміт БРІКС. Фото: із відкритих джерел

Зустріч БРІКС – скоріше буденність, аніж щось переломне у міжнародних економічних та політичних відносинах

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков закликає не перебільшувати значення форуму БРІКС.

"Так, є така організація. Так, до неї входять великі держави. Але це – скоріше якесь відокремлене формування. З погляду Китаю – БРІКС має стати конкурентом "Великої сімки". З погляду реалій – це далеко не таке впливове об'єднання як G-7 і навряд чи стане таким у найближчому майбутньому", – пояснює експерт.

Він акцентує, що під час нинішнього форуму в ПАР китайський та російський лідери хотіли б зміцнити свою роль, створити якусь єдину розрахункову валюту (в піку долару та євро), підвищити статус БРІКС.

"Але якихось зрушень у цьому напрямі поки що не проглядається. Тож ця зустріч – скоріше буденність, аніж щось переломне у міжнародних економічних та політичних відносинах, – вважає Олексій Плотніков. – Для Росії це ні провальний, ні проривний саміт. Швидше – ніякий. РФ не досягла своїх основних цілей. Не протягла єдину розрахункову валюту, не протягла підвищення свого впливу, не протягла якийсь аналог зернової угоди. І в цьому сенсі зустріч у ПАР точно не стала для Кремля виходом із того складного становища, в яке він загнав Росію".

З кожним днем війни країна-агресор занурюється у все більшу ізоляцію

Політичний консультант Сергій Биков наголошує, що колись Путін думав перетворити БРІКС на певний антизахідний блок, а тепер він навіть не їде на саміт цієї організації.

"Справа в тому, що саміт відбувається в Південно-Африканській Республіці, яка ратифікувала Римський Статут і зобов'язана заарештувати главу Кремля за ордером Міжнародного кримінального суду. Але це не найбільша проблема для Путіна, вважає експерт. – Набагато важливіше, що всі учасники БРІКС, наголошую – ВСІ, окрім Росії, взяли участь у нещодавніх консультаціях щодо миру в Україні, які проводились у Саудівській Аравії".

"Це свідчить, що Росія ні економічно, ні політично, ні військово не може визначати політику БРІКС, – пояснює Сергій Биков. – З кожним днем війни країна-агресор занурюється у все більшу ізоляцію. Навіть ті держави, які колись прислухалися до російських інтересів, тепер використовують РФ для реалізації власних інтересів".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чи ризикне Путін вибратися з бункера – чому під питанням візити до Туреччини та Індії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини