Головна Новини Суспільство події Чому надії Ердогана не справдилися - що показали переговори у Сочі
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому надії Ердогана не справдилися - що показали переговори у Сочі

Про російсько-турецькі переговори йшлося майже три місяці, але по факту зустріч закінчилася безрезультатно

5 вересня 2023, 10:25
Поділіться публікацією:

Сочинські переговори президента Туреччини Реджепа Ердогана з російським диктатором Володимиром Путіним, що відбулися 4 вересня, завершилися безрезультатно. РФ не має наміру повертатися до зернової угоди, продовжуючи висувати безглузді претензії всім і вся. При цьому Ердоган заявив, що Туреччина разом із ООН підготувала новий пакет пропозицій щодо зернової угоди. І чомусь закликав Україну пом'якшити свої підходи до спільних кроків із Росією. На що міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вже дав зрозуміти, що наша країна не піде на поступки щодо відновлення зернової угоди, потураючи шантажу Кремля. Про що говорять пост-переговорні заяви? Як ситуація навколо блокування морського експорту з України може розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому надії Ердогана не справдилися - що показали переговори у Сочі

Ердоган та Путін. Фото з відкритих джерел

Турецький лідер потрапив у певну пастку очікувань

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос розмірковує так:

"Спроби Ердогана скористатися своїм іміджем, його розрахунок, що Туреччина може вплинути на позицію РФ, не справдилися. Очевидно, Ердоган неправильно оцінив ситуацію. Виходячи з цього, його візит до Росії не виправдав очікувань".

Схоже, продовжує експерт, що турецький лідер сам потрапив у певну пастку сподівань. Адже про візит, про російсько-турецькі переговори йшлося майже три місяці. Особливо тема актуалізувалася у другій половині літа, невдовзі після виходу РФ із зернової угоди.

"І, зважаючи на все, варто було провести хоча б зустріч заради зустрічі, щоб, скажімо так, закрити гештальт. Ну, а результат отримали очікуваний – ніякий", – констатує експерт.

Путін категорично не зацікавлений у поверненні РФ до участі у "зерновій ініціативі"

Історія "зернової ініціативи" вкотре показала, що Росія не здатна виконувати взяті на себе міжнародні зобов'язання, вважає керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, експерт-міжнародник Ігор Соловей.

"Путін категорично не зацікавлений у поверненні РФ до участі в "зерновій ініціативі", однак прагне скористатися добрими намірами Ердогана для політичних торгів і спроби подолати міжнародну ізоляцію, в якій опинилася Росія", — пояснює експерт.

На його думку, підсумки російсько-турецьких переговорів у Сочі вказують, що жодних домовленостей досягти не вдалося.

"Перші успіхи функціонування нового морського коридору довели, що "зернова ініціатива" можлива без Росії, але потребує великих інвестицій у її безпеку. Будь-які нові угоди з Москвою, які не враховують чи порушують інтереси України, категорично неприйнятні та безперспективні", – наголошує Ігор Соловей.

Москва зриває угоду ще й для того, щоб продемонструвати нездатність Анкари забезпечити роботу зернового коридору

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе не сумнівається, що Росія й надалі дестабілізуватиме ситуацію.

"Причини її виходу із зернової угоди є абсолютно надуманими. Тероризмом займається лише рашистська федерація. І яскравий тому приклад – те, як вона атакує українські порти, зерносховища. Позиція України була чітко виражена президентом Зеленським – ми шукатимемо всі шляхи, задіятимемо всі механізми, щоб не зупинявся експорт нашої агропродукції. Незважаючи на ті проблеми, які створює країна-агресор", – пояснює експерт.

Він також наголошує на важливості розуміти, що Кремль незадоволений не лише Україною та Заходом, а й Туреччиною, яка в липні повернула нам героїв з "Азовсталі", давши тим самим ляпас РФ.

"Ну, а РФ вирішила відповісти – і вийшла із зернової угоди. Яка важлива і для України, і для Туреччини. Останньою, наприклад, допомагає посилювати її глобальну роль, – наголошує Антон Кучухідзе. – Отже, Москва зриває угоду ще й для того, щоб продемонструвати нездатність Анкари забезпечити роботу зернового коридору. І поки що цю позицію рашистська федерація міняти явно не збирається".

Читайте також на порталі "Коментарі" — глухий кут переговорів Ердогана з Путіним – що тепер буде із зерновим коридором.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини