Головна Новини Суспільство події Чому Лукашенко знову вмовляє Україну сісти за стіл переговорів – чого боїться Кремль
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Лукашенко знову вмовляє Україну сісти за стіл переговорів – чого боїться Кремль

Лукашенко вже виступав із подібними заявами, але тепер ще й пов'язує все з необхідністю припинити український контрнаступ

6 липня 2023, 17:55 comments3313
Поділіться публікацією:

Самопроголошений президент Республіки Білорусь (РБ) Олександр Лукашенко вибухнув у четвер, 6 липня, черговою порцією заяв у ракурсі російсько-української війни та бунту ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина. На думку Лукашенка, вже сьогодні є можливість для завершення протистояння України та Росії. Але, швидше за все, вважає він, час для мирних переговорів прийде восени. Беззмінний правитель РБ також вважає, що путінський режим нібито не ослаблений цим заколотом, а Путін не стане фізично знищувати Пригожина. Плюс – пригрозив ядерними ударами по Заходу (цілі нібито вже визначені), якщо той проявлятиме агресію щодо Білорусі. Про що говорять ці заяви? Чи зіскочив Лукашенко з кремлівського гачка – чи залишається путінською маріонеткою? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому Лукашенко знову вмовляє Україну сісти за стіл переговорів – чого боїться Кремль

Олександр Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Чергові путінські спроби залякування з метою посадити Україну за стіл переговорів ні до чого не приведуть

Коментуючи заяву Лукашенка, що Пригожин не в РБ і його долю поки що не визначено, керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок робить висновки, що, швидше за все, ПВК "Вагнер" не з'явиться на території Білорусі.

"Вся історія з нібито розбиванням наметового табору для найманців, як на мене, чергова інформаційно-психологічна операція російських спецслужб. Одні намети демонтують (нібито таборів, де навчалися російські військовослужбовці). Інші нібито встановлюють. Це цікавий момент", – вважає експерт.

Щодо лукашенківської риторики про необхідність переговорів "без жодних умов" — це продовження історії, зазначає Валерій Клочок.

"Він уже виступав із подібними заявами. Але тепер ще й пов'язує все із необхідністю припинити український контрнаступ. На фоні заяв Зеленського, що наступальні операції розвиваються не так швидко, як нам би хотілося, через зсув графіків поставок зброї (на більш віддалений термін), через відсутність у нас необхідної кількості літаків (F-16 точно потрібні в процесі наступу, а не після), певна логіка у заявах Лукашенка начебто є. Україні не вистачає потужності, контрнаступ, можливо, не принесе нам тих результатів, які б були, маючи ми вже зараз F-16. Але! Ми перебуваємо на порозі Вільнюського саміту НАТО (11-12 липня). Там буде присутній і президент США Джо Байден, який, на мою думку, зробить дуже несподівані заяви. Позитивні для нас", – прогнозує експерт.

Він припускає, що буде озвучено чіткі дедлайни щодо вступу України до НАТО (що для РФ стане катастрофою). Крім того, вважає Валерій Клочок, повідомлять про передачу нам додаткового озброєння.

"Прискорена передача нам тих-таки F-16, танків Abrams, далекобійних ракет – це залежить виключно від рішення Байдена. І я впевнений, що він озвучить ці рішення вже наступного тижня. Тож заяви Лукашенка, явно спущені йому із Кремля, це спроба зіграти на випередження. Мовляв, дивіться, доки не пізно, треба рятувати ситуацію. Насправді, незважаючи на те, що наш наступ просувається дуже непросто, він, очевидно, матиме успіх. Особливо на фоні того, що по танках ми вже фактично маємо паритет із агресором. Це розуміють у РФ. Як і те, що чим раніше будуть переговори, тим менш болючі для агресора результати на фронті, – пояснює експерт. – Ну, а Лукашенко просто посилив сигнал, який раніше Кремль посилав через того ж екс-президента Росії, заступника голови Ради безпеки РФ Дмитра Медведєва, який в черговий раз погрожує ядерним ударом. Впевнений, що чергові путінські спроби залякування з метою посадити Україну за стіл переговорів ні до чого не приведуть. І поразка Росії – невідворотна".

За заявами Лукашенка так і стирчать кремлівські вуха

Політолог Дмитро Воронков вважає, що Лукашенко не просто не зіскочив із кремлівського гачка, а й ще більше на нього підсів.

"Поглинання Росією Білорусі продовжується. Включно з розміщенням там ядерної зброї. Є вона там чи ні, ніхто не знає. Але "Іскандери" там точно є. Йде демонстрація, розрахована насамперед на Захід, що в РБ ця найядерніша зброя є. Мовляв, бійтеся нас!", – пояснює експерт.

За його словами, за таких умов Лукашенко ніяк не може ставати незалежнішим. Навпаки. А всі його останні заяви – скоріше відпрацювання нав'язаної Кремлем ролі, зазначає Дмитро Воронков.

"Лукашенко – просто рупор Кремля. Як той самий Пєсков. Так, у лукашенківському меседжі про те, що Росія не захоче вести переговори з Україною, якщо ми продовжимо наступальні дії (при тому, що Москва давно випрошує переговори, але на своїх умовах, на що Київ, зрозуміло, не йде) просто стирчать кремлівські вуха. Сам Путін не може виходити із заявами про необхідність хоча б "заморозити" конфлікт на позиціях "тут і зараз". Адже це поставить під сумнів його попередні твердження, що т.зв. "сво" йде за планом. Продемонструє чергову слабкість господаря Кремля, що здряхлив", – підкреслює політолог.

Щодо заяви про те, що ситуація до осені може змінитися – це, на думку експерта, теж лякалка у стилі "Росія дає Україні час одуматися, а то...".

"Що ще можуть зробити росіяни? Вдарити ядеркою? Не наважаться. Тож бачимо блеф, шантаж, відпрацювання путінського закону, – упевнений Дмитро Воронков. – Також слід зазначити, що всі російські заклики про перемир'я вустами не лише Лукашенка, а й низки інших залежних від Кремля політиків інших країн видають явний страх путінського режиму перед військовою поразкою. Кремль усіма силами намагається добитися переговорів, традиційно пускаючи в хід погрози та своїх маріонеток".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому Кремль грамотно розіграв карту з заколотом Вагнера — чи заявить про себе ще Пригожин.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини