Головна Новини Суспільство події Чому Арестович вирішив піти на хайпі: що ховається за цією історією
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Арестович вирішив піти на хайпі: що ховається за цією історією

Останнім часом у політтехнологічній тусовці ходить багато чуток, що з Арестовичем хочуть зробити політичний проект

17 січня 2023, 14:20 comments7117
Поділіться публікацією:

Радник Офісу президента (ОП) Олексій Арестович написав заяву про звільнення з посади за власним бажанням. Це сталося після того, як у Верховній Раді почали збирати підписи, вимагаючи його звільнення. Причиною стала резонансна заява Арестовича про те, що удар російською ракетою по багатоповерховому будинку в Дніпрі, який спричинив безліч жертв, нібито стався після того, як ракета була збита українськими силами ППО. Про що говорить ситуація, що виникла довкола Арестовича? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому Арестович вирішив піти на хайпі: що ховається за цією історією

Олексій Арестович. Фото: з відкритих джерел

"Казус Арестовича" — це симптом

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда розмірковує так:

"Ситуація навколо Арестовича, який написав сьогодні заяву про звільнення, цікава вже тим, що в штаті ОП його немає. Він – позаштатний радник. При цьому пише заяву про звільнення з пафосом, викладаючи у ФБ, у тому числі разом з посвідченням, що лежить вниз обкладинкою. Продовжується хайп. Але проблема не в цьому. Проблема в тому, що ситуація з Арестовичем показала незграбність та неефективність державної інформаційної політики України. Коли люди, які мають "високе звання" радників, можуть наповнювати інформаційний простір абсолютною безглуздістю, а також заявами, які мають куди сумніші наслідки. І що зрештою? Людина просто поклала на стіл посвідчення, що дозволяє заходити на Банкову, 11. І все".

Це, наголошує експерт – не про інформаційну політику під час війни. Коли мають бути чітко позначені канали комунікації, які підтримують, доповнюють один одного, а не підривають довіру один до одного.

"Важливо доносити до громадян 24 години на добу, сім днів на тиждень – виважену компетентну інформацію. Лише так можна протистояти російській пропаганді, яка є досить потужною, винахідливою (і це треба визнавати) та серйозно впливає на Україну, – наголошує Євген Магда. – А "казус Арестовича" – це симптом. Немає сенсу його критикувати далі. Логічніше було б посадити його у своєрідне інформаційне "гетто", тим більше, що він сам зізнавався, що втомився. От нехай і відпочине від уваги своїх глядачів, слухачів тощо".

У відході Арестовича вбачається низка версій

На думку засновника соціологічної компанії Active Group, політичного експерта Андрія Єрьоменка, ситуація з Арестовичем говорить про те, що і він, і ОП, схоже, не байдужі до того, щоб чути суспільство. Щодо влади, незважаючи на пелену цензури, пробивається щось ззовні. І це дуже позитивно, вважає експерт.

Він припускає, що у відході Арестовича вбачається низка версій. Причому всі вони можуть якоюсь мірою доповнювати одна одну.

"Перша – останнім часом у політтехнологічній тусовці ходить багато чуток, що довкола Арестовича хочуть зробити політичний проект. А саме – зібрати голоси тих, хто колись голосував за ОПЗЖ, Оппоблок – умовну проросійську тусовку. Не випадково Арестович періодично ретранслював відповідні тези. Очевидно, з прицілом на цей електорат. І тоді таке його звільнення може бути стартом політичної кар'єри – як лідера однієї із псевдоопозиційних партій. При цьому Арестович із його нарцисизмом навряд чи буде контрольованим ОП. Він досить легко змінює політичні уподобання. Знаходив своє місце за влади Януковича, Порошенка, а потім легко перейшов під Зеленського. У нього це особливих моральних мук не викликає", – наголошує Андрій Єрьоменко.

Друга версія, на його думку, полягає в тому, що Арестович перестав приносити користь ОП.

"На початку повномасштабного російського вторгнення він був корисним, був своєрідним загальним психотерапевтом. Міг брехати про "закінчимо війну за два-три тижні" (а, може, справді, так думав). Спокійно та добре доносив інформацію народу. І справді виконував необхідну функцію. Але останнім часом користі від нього стає дедалі менше (психотерапевтичну функцію керівник Головного управління розвідки Буданов виконує, як з'ясовується, краще), а хайпа та негативу навколо Арестовича – дедалі більше. Він, звичайно, розумний, але нарцисизм багатьох від нього відштовхує. Будь-яка яскрава особистість завжди одних приваблює, інших відштовхує. Але відторгнення Арестовича останнім часом викликає помітно більше. І він став незручним ОП", – пояснює експерт.

Третя версія — догляд пов'язаний з його до певної міри психологічними комплексами. Всім тим, що змушує Арестовича бути не просто нарцисом, а демонстративним.

"Очевидно, у нього щось усередині не в порядку. Звідси ця імпульсивна поведінка. Психонути в стилі "ах, ви так, ну – отримаєте!", написати заяву про відставку, почати в коментарях під ним нести чергову дичину. Наче вихлюпуються деякі особисті комплекси, — зазначає Андрій Єрьоменко. – Резюмуючи: всі три причини можуть мати місце, оскільки вони не суперечать, а скоріше доповнюють одна одну".

Читайте також на порталі "Коментарі" — прогноз у війні на найближчий місяць: коли і де готуються наступати росіяни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

17 січня 2023, 16:59

ІгорЩе одного не такого з'їли. Вони трагедії, створені російськими військовими злочинцями, спочатку анонсують у відоситках карликового конферансьє Путіна. Потім одночасно з якимось надмірним ентузіазмом використовують з метою пропаганди і перетворення всіх у сліпу машину вбивства, екстремізму і ненависті. Тактика Ленінського більшовицького тероризму. 31 рік вже використовують цю тактику озлоблення населення малоправославії на всіх навколо. Аби тільки самим уникнути відповідальності. От і збираємо врожай який посіяли потрапивши в пастку з ракет, які створювали для вбивства інших.


Новини