Головна Новини Суспільство події Чим запам'ятався тиждень: які позитивні та негативні моменти
commentss НОВИНИ Всі новини

Чим запам'ятався тиждень: які позитивні та негативні моменти

На тлі підготовки до Глобального саміту миру, що ґрунтується на українській формулі миру, почастішали пропозиції з боку низки гравців

10 березня 2024, 13:35
Поділіться публікацією:

Черговий тиждень російсько-української війни запам'ятався активізацією теми необхідності переговорів між Києвом та Москвою, паралельно з якою посилилося обговорення ймовірності направлення в Україну військ окремих країн-членів НАТО. Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" інші важливі підсумки тижня, що минає (з 4 по 10 березня).

Чим запам'ятався тиждень: які позитивні та негативні моменти

Підсумки тижня. Фото: з відкритих джерел

Резонансною стала новина про рішення України запропонувати Залужного як посла у Великій Британії

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук поділився такими думками:

"Резонансною стала новина про рішення України запропонувати екс-главкома Валерія Залужного як посла у Великій Британії. Поки що направлені відповідні пропозиції, рішення тут за англійцями. Але, схоже, складнощів тут не буде – і Залужний стане послом України у Великій Британії. Із цього приводу було багато політичних коментарів. Але, якщо подивитися на ситуацію тверезо, такий крок виглядає абсолютно виправданим і з боку президента, і з боку екс-главкому".

Сам Залужний, пояснює експерт, може допомогти Україні в новій ролі. Його досвід, у тому числі комунікацій з представниками Великобританії, може стати у нагоді.

"Нагадаю, що Великобританія – один із наших найпотужніших і найпослідовніших партнерів у Західному світі. Тож зміцнення відносин з цією державою нам дуже важливе", – наголошує Петро Олещук.

Інші яскраві події тижня, за його словами, вписувалися у загальну логіку продовження боротьби України за допомогу партнерів, просування української формули миру.

"У цьому контексті важливим став візит президента України до Туреччини, його зустріч із лідером цієї країни – Ердоганом. Велися переговори про зміцнення військово-технічного співробітництва і не лише, – зазначає політолог. – Триває підготовка до Глобального саміту миру, що ґрунтується на українській формулі миру. І, незважаючи на пропозиції з боку низки гравців, участь Росії там не планується, на чому вкотре наголосив Зеленський".

Тішить тенденція зміцнення курсу гривні

Голова Комітету економістів України Андрій Новак відзначив як позитивні, так і негативні моменти тижня, що минає.

"З позитиву – тенденція щодо зміцнення курсу гривні. Це говорить про те, що Україна має фінансову стабільність, золотовалютні резерви НБУ – рекордні. І це дає впевненість у тому, що курсових стрибків не очікується, а темпи інфляції будуть помірними. Також приємно, що дискусії щодо використання заморожених активів РФ для підтримки України виходять на новий рівень. І, і Європа, і міжнародні фінансові інституції шукають правові механізми у тому, щоб направити заморожені активи країни-агресора в допомогу жертві цієї агресії. Розглядається низка варіантів. І вже не питання, чи це станеться. Питання лише – як саме і коли", – вважає експерт.

З негативу США продовжують затягувати виділення допомоги і нашій країні, і Ізраїлю, і Тайваню.

"Ця затримка пов'язана з виборчою кампанією, де тема України стала однією з найбільш популістських. І навколо неї обидві партії, а також їхні кандидати формують свої передвиборчі тези. Але, – наголошує Андрій Новак, – це суто процедурна затримка. Кошти Україні, Тайваню, Ізраїлю американці обов'язково нададуть. Важко уявити, що США відмовляться від ролі політичного лідера світу, не надаючи трьом країнам, які критично цього потребують, відповідної допомоги. Впевнений – все буде. Але, найімовірніше, із виконанням додаткових умов, які прив'язали до виділення зовнішньої підтримки республіканці. У тому числі у ракурсі нібито проблем кордону з Мексикою".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому Україну закликають розпочати мирні переговори із РФ: як реагувати Києву.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини