Головна Новини Суспільство події Чим закінчиться візит Путіна до Туреччини: які сигнали і від кого вже надходять
commentss НОВИНИ Всі новини

Чим закінчиться візит Путіна до Туреччини: які сигнали і від кого вже надходять

Варто очікувати серії заяв, зокрема про необхідність зберегти Чорне море «без втручання зовнішніх сил»

6 лютого 2024, 15:52 comments2457
Поділіться публікацією:

Активно готується поїздка російського диктатора Володимира Путіна до Туреччини. Вона намічена на 12 лютого, а серед тем, що обговорюються, буде якийсь новий механізм експорту українського зерна через Чорне море. Тим часом у ЄС нагадали про те, що Путін розшукується Міжнародним кримінальним судом, який видав ордер на його арешт. Щоправда, Туреччина не ратифікувала Римський статут та не визнає рішення МКС. Чого очікувати від путінського візиту до Реджепа Ердогана? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Чим закінчиться візит Путіна до Туреччини: які сигнали і від кого вже надходять

Реджеп Тайіп Ердоган та Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Турки просто хочуть вкотре на нас заробити

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос вважає, що за результатами зустрічі Путіна та Ердогана слід очікувати гучних заяв, але не більше.

"Наголошуватиметься важливість комунікації між Туреччиною та Росією на фоні складної ситуації на Близькому Сході. Прозвучать заяви щодо необхідності зберегти Чорне море "без втручання зовнішніх сил". Таку позицію із задоволенням підхоплять і турки, і росіяни. Що стосується зернової угоди – повернення до минулого варіанта або якийсь новий виглядатиме як пошук минулорічного снігу. Я не бачу станом на сьогодні необхідності українцям вступати з цього приводу в якісь комунікації з росіянами, хай навіть за посередництва Туреччини. Або Туреччина запропонує нам щось таке, від чого ми не зможемо відмовитися", – зазначає експерт.

За його словами, слід розуміти, що турки просто хочуть вкотре на нас заробити. А нам немає сенсу входити до якихось нових зернових угод.

"Відповідати на такі пропозиції слід дипломатично – мовляв, цінуємо зусилля турецької сторони тощо. Але гнути свою лінію. У нас зараз є можливість стримувати російський флот у Чорному морі. І немає сенсу давати представниками країни-агресора під прикриттям новою зерновою угодою спокійно шурхати там туди-сюди", – пояснює Ігор Семиволос.

Він не виключає, що Ердоган вкотре заявить, що Туреччина є єдиною країною, яка підтримує тісні та дружні зв'язки як з Україною, так і з Росією, а тому готова виступити посередником у гіпотетичних мирних переговорах.

"Але предмета для переговорів наразі немає. Росіяни неодноразово дали зрозуміти, що готові припинити бойові дії, але за умови збереження за собою окупованих територій. На що ми, зрозуміло, ніколи не погодимося", – робить висновок експерт.

Туреччина хоче повернути собі статус головного медіатора у переговорах між РФ та Україною

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі звертає увагу, що зазвичай, коли президент однієї країни відвідує іншу державу, підписуються домовленості, досягнуті попередньо.

"Минулого року, під час вересневої поїздки Ердогана до Росії, як і протягом кількох років, активно обговорювалося створення газового консорціуму. У ньому зацікавлені і РФ, і Туреччина (як один із найбільших покупців та транспортерів російського газу). Другий момент – Росія будує АЕС у Туреччині. Є плани на будівництво додаткових блоків. І, звичайно, як уже заявляв путінський радник Ушаков, тема російсько-українського конфлікту також буде однією з основних", – зазначає політолог.

Він нагадує, що Україна зараз підписує двосторонні договори щодо безпеки. Перший такий вже є з Великобританією. Анонсовано підписання такого договору із Німеччиною, Францією.

"Є певні сигнали, що вказують на те, що готується заморожування конфлікту. Особливо, якщо в США до влади прийде Трамп, який обіцяв завершити російсько-українську війну дуже швидко, ледь не за один день. Ну, а Туреччина, яка вже була 2022-го головним медіатором, головним майданчиком для переговорів між РФ та Україною, хоче повернути собі цей статус. Адже це значно підвищує політико-дипломатичну вагу того ж таки Ердогана. І він зацікавлений, щоб такі можливі домовленості були підписані саме в Туреччині. Отже, переговори про шляхи врегулювання конфлікту, про умови, на які погодився б Кремль, також обговорюватимуться під час зустрічі Путіна та Ердогана", – вважає Максим Ялі.

За його словами, цими днями екс-посол України в Німеччині Андрій Мельник заявив, що канцлер ФРН Олаф Шольц міг би особисто зустрітися з Путіним і знайти аргументи, щоб змусити його припинити війну. Тобто, наголошує експерт, надходять деякі сигнали (навряд чи випадкові) – напередодні візиту Путіна до Туреччини.

"Відомо також, що Москва та Анкара порушать тему відновлення функціонування зернового коридору. Україна знайшла альтернативне рішення після виходу РФ із зернової угоди. І зараз інтереси Росії не враховуються. Кораблі проходять без контролю. Туреччина також недоотримує кошти. І, зрозуміло, їхні інтереси тут збігаються, – пояснює Максим Ялі. – Питання лише в тому – чи потрібна нам така угода".

Нічого кардинального під час цього візиту чекати не варто

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда поділився такою думкою:

"Думаю, візит Путіна до Туреччини є очевидним елементом передвиборчої кампанії. Те, що можна вважати гарною міною при поганій грі. Зрозуміло, що ордер МКС, виданий 17 березня минулого року, суттєво скоротив амплітуду візитів Путіна. Тому треба демонструвати, що він не знаходиться в ізоляції. І тут на допомогу приходить Ердоган. Мабуть, не безкоштовно. Скоріш за все, Туреччина отримає від РФ чергові економічні плюшки".

Але, прогнозує експерт, нічого кардинального під час цього візиту не варто очікувати. Туреччину вже попередили, нагадує він, про наслідки допомоги РФ в обході санкцій. Що стосується військово-технічного співробітництва, Анкара зараз зацікавлена в отриманні американських винищувачів F-35, так що не укладатиме якісь контракти з Москвою.

"Від США вже прозвучала умова надання F-35 — відмова Туреччини від використання російських систем ППО С-400. Можливо, цю тему Ердоган порушить у переговорах із Путіним, – вважає Євген Магда. – Констатуючи: це ритуальніший візит, який ні до чого серйозного не приведе".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді за вказівкою Трампа блокують допомогу Україні: хто та яку схему розігрує.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини