Головна Новини Суспільство події Чи назріває в РФ громадянська війна: що стоїть за новим рейдом російських добровольців
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи назріває в РФ громадянська війна: що стоїть за новим рейдом російських добровольців

Те, що зараз активізувалися три підрозділи (Російський Добровольчий Корпус, Легіон "Свобода Росії" та Сибірський батальйон) свідчить про те, що це скоординована діяльність

12 березня 2024, 13:35 comments3009
Поділіться публікацією:

Вранці 12 березня легіон "Свобода Росії", РДК та Сибірський батальйон перетнули українсько-російський кордон та розпочали активні бойові дії на території Російської Федерації. У Головному управлінні розвідки Міноборони України запевняють, що ці сили діють як самостійні підрозділи, оскільки складаються із громадян РФ. Про що говорить цей рейд і до чого може призвести? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Чи назріває в РФ громадянська війна: що стоїть за новим рейдом російських добровольців

Російський добровольчий корпус. Фото з відкритих джерел

Є розуміння, що рано чи пізно режим Путіна буде знесено

Ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан наголошує, що ми є свідками того, як загалом трансформується світова спільнота з огляду на терористичну діяльність путінського терористичного, геноцидного режиму. Але спроби Кремля підім'яти під себе всіх, не мають успіху.

"Те, що окупаційні війська мають тимчасові тактичні успіхи на фронті, не відіграє стратегічної ролі. До того ж, як зазначили нещодавно і головком, і президент України, нам вдалося зупинити ворога, стабілізувати фронт. А зараз ведеться підготовка до власних наступальних дій. Це все не залишається поза увагою російського суспільства, яке нещодавно сколихнула смерть опозиціонера Олексія Навального. Під час його похорону були затримання, звучали численні антипутінські, антивоєнні гасла. Це свідчить про те, що молоде покоління та люди середнього віку не сприймають війну, Путіна. І пов'язують своє майбутнє з іншим суспільно-політичним устроєм РФ. Не виключено, що Кремль невдовзі матиме серйозні проблеми", – вважає генерал.

Він нагадує, що дедалі частіше піднімаються національні окраїни. Вже шуміли Інгушетія, Башкорстан. Традиційно ризиковим регіоном залишається Північний Кавказ.

"Ну, а те, що зараз активізувалися три підрозділи (Російський Добровольчий Корпус, Легіон "Свобода Росії" та Сибірський батальйон), свідчить, що це, схоже, скоординована діяльність. І тих сил, які діють підпільно проти путінського режиму в РФ, і російської політичної еміграції. Колишній депутат Держдуми Ілля Пономарьов якийсь час тому активно говорив на цю тему, пов'язуючи, у тому числі, із добровольчими підрозділами ті події, які зараз насуваються на Росію", – зазначає Василь Богдан.

За його словами, є підстави говорити, що в РФ назріває громадянська війна. Значна частина різних еліт розуміє загрозу для себе. Шукаються шляхи усунення від влади Путіна та його близького злочинного оточення.

"Є розуміння, що рано чи пізно цей режим буде знесено. І доведеться відповідати за свої злочини у Гаазі чи інших міжнародних судах", – пояснює експерт.

Він звертає увагу, що наша військова розвідка запевняє, ніби не має жодних стосунків до нинішніх подій. Мовляв, це автономні дії відповідних підрозділів. Якщо ГУР заявляє саме це — значить, він має говорити саме це, вважає ветеран зовнішньої розвідки.

"Основне завдання подібних рейдів – підняти хвилю у самій РФ. А також спробувати відтягнути з фронту російський військовий контингент у Курську та Бєлгородську області. Плюс – залучення певних категорій росіян до акцій опору. Щоб напередодні перевиборів Путіна показати російському суспільству, що є сили, які не згодні з цим. Що є ті, хто не хоче, щоб країною і далі керував цей злочинець. Що курс на феодально-кріпосницький лад не сприймається частиною населення ні в самій РФ, ні на міжнародній арені. Бажаю успіху тим, хто взявся до цієї акції. Нехай завдадуть максимальної шкоди техніці, озброєнню, живій силі путінських захисників. Засвідчивши, що є сили, здатні боротися із цим злочинним режимом. І готові будувати зовсім іншу Росію, ніж ту, яку будує Путін", – наголошує генерал.

Зрозуміло, продовжує він, що сили контингентів, що пішли в рейд, не настільки потужні, щоб змісти режим. Тож ця акція має передусім символічний характер.

"Але, якщо їм вдасться закріпитися, створити плацдарм для того, щоб йти далі, відтягнути на себе значні сили російської армії, це буде вигідно і для України, і для світу в цілому", — наголошує Василь Богдан.

Війна, розпочата Путіним проти України, тепер дедалі більше переходить на територію РФ

Військовослужбовець, політичний консультант Олександр Антонюк зазначає, що 12 березня ознаменувалося послідовною активністю антипутінського руху опору у Росії.

"Збройні формування, такі як Російський Добровольчий Корпус (РДК), Легіон "Свобода Росії" (ЛСР) та Сибірський батальйон взяли на себе бойові дії у Курській та Бєлгородській областях. Ці героїчні підрозділи, сформовані з росіян, які виступають проти путінського терористичного режиму, проводять визвольні операції на своїй території. Зокрема, їх дії розгортаються у прикордонних районах Тьоткіно (Курська область) та Лозової Рудки (Бєлгородська область). Головною метою сьогоднішньої акції прямої дії, оголошеної добровольцями РДК, ЛСР та Сибірським батальйоном, є демонстрація того, що не всі росіяни підтримують Путіна та готові голосувати за нього на фейкових "виборах" 17 березня. Їхня відважна ініціатива спрямована саме на звільнення власної території РФ від окупації нелегітимного кремлівського путінського режиму", – пояснює Олександр Антонюк.

Він звертає увагу, що загарбницька війна, розпочата Путіним проти України, наразі все більше переходить на територію РФ. Тільки так, упевнений експерт, можна обмежити владу диктаторського режиму.

"Єдиною альтернативою Путіну на так званих "виборах" є не фейкові "альтернативні кандидати", а справжня боротьба проти диктатури, тероризму та ідеології російського шовінізму, яка успадкувала всі аспекти ідеології фашизму. Оскільки кремлівський тоталітарний режим повністю перетворився на терористичний, проводячи політику геноциду не лише відносно народу України, а й народів, поневолених РФ, включаючи тих, кого ми вважаємо росіянами, справжнім патріотам Росії не залишається іншого вибору, крім проведення визвольних операцій силовим шляхом. Новий етап боротьби за свободу в Росії розпочався ще навесні минулого року, і визволення продовжується, про що свідчать сьогоднішні події", – констатує Олександр Антонюк.

Тактика тисячі порізів

Колишній працівник СБУ (у 2004-2015 рр.) та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак міркує так:

"Формування, які складаються з російських добровольців і дають бій путінському терористичному режиму, навряд чи можуть діяти без загальної координації. Цих громадян РФ допустили на територію України, вони пройшли численні перевірки (чи не причетні до ФСБ, військової розвідки РФ тощо). Після цього вони отримали можливість проводити підготовку на території нашої країни. Навряд чи безконтрольно. Тож тут або наше військове командування знало про їхні плани і сприяло їхньому виконанню. Або не зовсім було в курсі, але дало карт-бланш, пообіцявши підтримку чим зможемо".

Зрозуміло, продовжує експерт, що ми хотіли б бачити в РФ громадянську війну. Щоб до цих формувань примикали місцеві жителі областей, куди вони увійшли, щоб у результаті дійшли до Москви. Але, прогнозує він, швидше за все, все обмежиться невеликими локаціями зі знищенням російських військових та техніки (скільки вийде) – і наступним відходом.

"Так, це відтягне ресурси агресора. Так, проти них кинуть (вже кинули – і не без втрат) авіацію, артилерію, Росгвардію, військові формування. Але це тактика тисячі порізів. Причому на російській стороні, – наголошує Іван Ступак. – Що можна лише вітати".

Читайте також на порталі "Коментарі" — бійці РДК заявили про новий рейд: чому він став кошмаром для співробітників ФСБ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини