Головна Новини Суспільство події Чи можливе перезавантаження ООН – що стане найважливішим у ході візиту Зеленського до США
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можливе перезавантаження ООН – що стане найважливішим у ході візиту Зеленського до США

Архітектура безпеки, на якій базується ООН, застаріла

21 вересня 2023, 12:35 comments1564
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський продовжує візит до США. Після виступу перед Генасамблеєю ООН він виступив і перед Радбезом цієї організації. Зокрема, закликав до її реформування, розкритикувавши "брехунців" з Росії, які загнали ООН у глухий кут. Він також провів на полях ГА ООН зустрічі із представниками Албанії, США, Чилі, Єврокомісії, Румунії, Болгарії, Німеччини, Бразилії. Якими є перспективи реформування ООН? Як оцінюєте виступ Зеленського, його зустрічі, проміжні результати перебування у Штатах? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи можливе перезавантаження ООН – що стане найважливішим у ході візиту Зеленського до США

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Україна та США розуміють – сьогодні реформування ООН неможливе

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник вважає, що у президента Зеленського був гарний виступ у ГА ООН, яскравий та змістовний – у Раді безпеки.

"Очевидно, що ідею реформування Ради безпеки ООН синхронізовано з позицією американських партнерів. З такими пропозиціями вже виступав Білий дім і особисто президент США Джо Байден. Це чинить значний тиск на РФ. Плюс – обіцянка розширення впливу країн Африки та Латинської Америки в Раді безпеки є боротьбою з боку України та союзників за голоси Глобального Півдня", – зазначає експерт.

Зрозуміло, продовжує він, що безпекова архітектура, на якій базується ООН, застаріла. Вона була утворена в інших геополітичних умовах, після Другої світової війни та перемоги в ній країн коаліції над фашистською Німеччиною та її союзниками.

"При цьому, на мою думку, і Україна, і США розуміють – сьогодні реформування ООН неможливе. Проти виступають і РФ, і Китай. Та й самі Штати навряд чи щиро підтримують таку реформу, вважає Руслан Бортник. – Адже та сама їхня позиція щодо Ізраїлю неодноразово критикувалася, засуджувалась тією ж ГА ООН. Було багато засуджуючих резолюцій та рішень, які США блокували завдяки праву вето. Швидше за все, ніхто з постійних членів Ради безпеки, які мають право вето, не зацікавлений по-справжньому у реформуванні ООН. Але інші країни порушують такі питання. І доводиться якось реагувати. Хоча б такого роду меседжами. Розуміючи при цьому, що реформувати глобальну безпекову архітектуру без тотальної поразки Росії навряд чи вдасться".

Головні акценти будуть зроблені під час зустрічі Зеленського із Байденом

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко поділився такою думкою:

"Президент озвучив дуже правильні меседжі. Він наголосив, що росіяни творять в Україні саме геноцид. Акцентував на важливості продовження та навіть посилення допомоги нашій країні для перемоги над агресором. Такі виступи з високих трибун у країні – нашій головній союзниці – неймовірно важливі. Потім про це пишуть американські світові медіа. Цитуючи Зеленського. У тому числі – про геноцид, про війну. А то риторика деяких західних ЗМІ вже пом'якшала. Війну називають конфліктом, про геноцид не пишуть".

Особисті зустрічі, зазначає експерт, теж неймовірно важливі – з іншими лідерами, з топовими політиками.

"Очі у вічі – це особлива енергетика. Прекрасна нагода донести той настрій, який є в Україні. Щоб чіткіше розуміли наш біль і нашу стійкість, нашу неготовність йти на компроміси з агресором (бо це буде лише відкладена – ще жорстокіша – війна)", – пояснює Сергій Дойко.

Головні акценти, на його думку, будуть зроблені під час зустрічі Зеленського з Байденом. Вона відбудеться сьогодні, але у нас із Вашингтоном велика різниця в часі (у Києві на сім годин більше). Тож результати стануть відомі ввечері.

"Байден як чинний президент та кандидат у президенти зацікавлений у нашій перемозі. Не просто тому, що це правильно, а й тому, що це вигідно йому як політику. Адвокат, політичний стратег, член Ради директорів міжнародної правозахисної агенції WEST SUPPORT (США) Юрій Ванетик, з яким я нещодавно спілкувався, прогнозує, що Байден ще потужніше лобіюватиме зараз українські інтереси. У тому числі перед Конгресом", – зазначає експерт.

І для розуміння ситуації в Україні особиста зустріч із Зеленським голови Білого дому більш ніж потрібна. У тому числі напередодні нового фінансового року, який розпочинається у США у жовтні. І до бюджету важливо "зашити" багатомільярдну підтримку України. Знайшовши потрібні слова для опонентів-республіканців.

"В піку Байдену – Трамп, який мріє повернутися до Білого дому, продовжує робити фактично проросійські заяви, вимагає згорнути допомогу Україні. Але американське суспільство, як запевняє Ванетик, налаштоване на підтримку України. І до РФ там вкрай негативне ставлення, – наголосив Сергій Дойко. – Зустріч Зеленського з Байденом, що наближається, коментарі після неї, конкретні дії після неї (зокрема збільшення постачання нам озброєнь, рішення Конгресу), неймовірно важливі".

Читайте також на порталі "Коментарі" – перші підсумки візиту Зеленського до США – на що варто звернути увагу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини