Головна Новини Суспільство події Чи може Захід схилити Україну до переговорів – про що говорять консультації США та РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи може Захід схилити Україну до переговорів – про що говорять консультації США та РФ

Ні Україна, ні Росія не досягли своїх навіть тактичних цілей, тому поки що не може бути мови навіть про перемир'я

7 липня 2023, 15:10 comments4027
Поділіться публікацією:

Колишні американські чиновники нібито проводять конфіденційні переговори з РФ про можливий вихід на мирні переговори з Україною, ймовірно, восени після наступальних дій ЗСУ. Про це повідомляє NBC News, запевняючи, що переговори пройшли з відома Адміністрації президента Джо Байдена, проте не за її вказівками. У свою чергу, за інформацією Reuters, Білий дім не санкціонував і не давав згоди на непублічні переговори, які нібито чиновники нацбезпеки США проводили, у тому числі, з главою МЗС Росії Сергієм Лавровим. Про що говорять повідомлення про ймовірні переговори восени, що почастішали, за підсумками контрнаступу (раніше щось подібне нібито говорив директор ЦРУ Вільям Бернс в червні, під час таємного відвідування Києва)? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Чи може Захід схилити Україну до переговорів – про що говорять консультації США та РФ

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Роздуми про те, що після завершення контрнаступу ми сядемо за стіл переговорів і зафіксуємо те, що ЗСУ вже відвоювали – просто струс повітря

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства (ЦДПГС) Віталій Кулик пояснює, що подібні контакти не припинялися з початку великого російського вторгнення в Україну.

"Американські представники спецслужб, представники Держдепу чи люди, які з ним пов'язані (як колишні, так і чинні) час від часу проводять деякі консультації з росіянами. Через посередників чи безпосередньо. Коли про це стає відомо, відразу починають ходити чутки про якісь сепаратні переговори задля досягнення швидкого миру без урахування інтересів України. Насправді це не так. Ми бачимо лише прояви нормального діалогу у глобалізованому світі. Комунікацію країн, які перебувають у режимі протистояння. США вважають, що не допустити глобальної війни за умови кризи системи глобального стратегічного стримування, можна лише за умови неспалювання всіх мостів. Саме тому вважають за необхідне проводити деякі консультації з опонентом. Залишаючи завжди якусь кватирку, щілинку для діалогу", – зазначає експерт.

За його словами, у глобалізованому світі, за величезних накопичених запасів зброї масового знищення, доводити до апокаліпсису ніхто не збирається. Відповідно, консультації ведуться і вестимуться.

"Такого роду переговори мають перманентний характер. Більше процесу, ніж досягнення якихось конкретних цілей. Хоча іноді виникають чутки про досягнення певних проміжних результатів, – наголошує Віталій Кулик. – Зараз дехто говорить про те, що США входять до режиму виборчої кампанії (президентські вибори там – восени 2024 року), і для Байдена важлива фіксація певного результату у цій війні. Результат, який він зможе "продати" своїм виборцям. Мовляв, під час виборів несподіванки на фронті йому не потрібні. Що потрібно – то це показати, що Україна вистояла, зберегла незалежність. Що навіть якщо деякі території тимчасово окуповані — те, що їх не так багато, як могло бути, є радше успіхом американської зовнішньої політики, ніж її поразкою".

Є частина демократів, низка американських експертів, які вважають, що переговори десь "посередині" – це нормальний вихід для Байдена та Білого дому, перш ніж увійти до активної фази виборчої кампанії. І поява інформації про переговори американців із росіянами можуть подавати як початок цього сценарію, не виключає директор ЦДПГС.

"Але, на мій погляд, навіть якщо хтось намагається розіграти таку партію, об'єктивних умов для початку певної предметної розмови навіть про перемир'я на даний момент немає. Ні Україна, ні Росія не досягли своїх навіть тактичних цілей (ми не вийшли хоча б до Азовського моря, а Кремль так і не вийшов на адмінкордон Донецької та Луганської областей). А тому міркування про те, що після завершення контрнаступу ми сядемо за стіл переговорів і зафіксуємо те, що ЗСУ вже відвоювали (а що не вдалося – винесемо за дужки) – просто струс повітря. Я сумніваюся, що без досягнення хоч якихось тактичних результатів сторони зможуть увійти до режиму хоча б перемир'я, зниження інтенсивності бойових дій", – наголошує Віталій Кулик.

Тим більше, наголошує він, що просто "заморозка" зараз не вигідна навіть Росії. Їй потрібна фіксація, зобов'язання України не вести наступальні операції, не завдавати ударів по складах і так далі.

"Ми собі дозволити піти на такі зобов’язання не можемо, – упевнений експерт. – І навіть якщо західні партнери спробують схиляти Україну до подібних домовленостей, шантажуючи, наприклад, відмовою постачати нам боєприпаси та озброєння, це не означає, що ми погодимося. Київ чудово розуміє, що це шлях до капітуляції. І, гадаю, на таке не піде. Є вже приклади, які доводять, що ми здатні говорити тверде "Ні!" навіть західним партнерам. І підносити несподіванки, які змінюють загальну картину не лише російсько-української війни, а й світу загалом. Здаватися в Україні (чому дорівнюють сепаратні переговори, "договорняки") точно ніхто не буде. Тому я спокійно реагую на повідомлення про ті чи інші переговори між американцями та росіянами. Жодного "зливу" України, як намагаються розігнати російські "консерви" у вигляді деяких так званих "експертів" у нас чи за кордоном, особисто я поки що не бачу".

Важко припустити, що такого рівня переговори під час війни відбуваються без відома Адміністрації Білого дому

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко розмірковує так:

"Санкціоновані ці переговори чи ні, зараз сказати складно. Але щось таємне рано чи пізно стає очевидним. Тим більше у наш час інформаційних технологій. І, якщо такі переговори проходять, інформація про них точно просочиться в пресу – російську, американську, світову".

За словами експерта, складно припустити, що такого рівня переговори під час війни, в якій Росія напала на Україну, а США нам допомагають, відбуваються без відома Адміністрації Білого дому.

"У штатах, звісно, потужні екс-чиновники, екс-сенатори, які навіть після відходу від влади залишаються серйозними фігурами. Але, щоб вони займалися якоюсь такою собі "самодіяльністю" – навряд чи, – вважає Сергій Дойко. – Але є й інший момент. Як відомо, ворога краще знати добре, для чого слід підпускати його ближче. Промацати, що думають ті чи інші політики, чиновники, дипломати. Тому що одна справа – коли вони несуть відверту нісенітницю на російських телеканалах чи з високих трибун. Інша – що кажуть у кулуарах, поза камерами та софітами. Зазирнути їм у вічі. Відчути настрій. І в такому сенсі такі переговори, ймовірно, мають право на життя".

Експерт проводить і таку цікаву паралель:

"Я нещодавно поцікавився у адвоката, політичного стратега, члена Ради директорів міжнародної правозахисної агенції WEST SUPPORT (США) Юрія Ванетика, що у Штатах думають про ситуацію в РФ після пригожинського бунту, з якого минуло майже два тижні. За його словами, тема досі у топах. Її обговорюють на різноманітних майданчиках. Причому не стільки про факт заколоту, скільки – про те, наскільки показав свою слабкість Путін. Задаються питання у стилі – чи був він сильним взагалі? Чи був він впливовим? Або там ФСБ та Міноборони так зчепилися, що Кремль уже десь на задвірках. І я припускаю, що момент із бунтом Пригожина міг дати поштовх побачити, як Путін та його оточення поводилися. А оскільки всі допускають повторні бунти (з боку частини армії, частини спецслужб, вагнерівців), дізнатися про настрої деяких російських еліт у процесі переговорів було б непогано. Деталі до певного часу ми не дізнаємося. Але США, швидше за все, після бунту Пригожина інтенсивніше продовжать промацування настроїв у певних колах РФ шляхом різноманітних зустрічей та консультацій".

Читайте також на порталі "Коментарі" — який результат отримає Україна на саміті НАТО — чи може змінити ситуацію турне Зеленського.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини